用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 我侄仔確診ADHD
go

[過動] 我侄仔確診ADHD

他父母已離婚,跟父在爺爺奶奶一起住。爸只餄他電話電腦,自己有女朋友。放工除了拍拖、玩電話便是瞓覺。
小朋友今年八歲,一天可不停打機,不理奶奶苦勸。有次自己報警話奶奶打佢,差人上來教訓他說做完功課才打機。
最近確診,我作為伯娘,我家女兒多幸福。我看見他,想幫他,我們住得遠,很難成日去找他。現想問大家,合適的課外活動對彵有幫助?打算請他們搬去我家隔離,我們可安排活動,多見面教導,減少看電腦。大家可有什麼建議?

醒目開學勳章

lui 發表於 19-3-1 09:02
他父母已離婚,跟父在爺爺奶奶一起住。爸只餄他電話電腦,自己有女朋友。放工除了拍拖、玩電話便是瞓覺。
...

要選小朋友有興趣的,其次是活動量大的,ADHD小朋友需要大運動量放電
https://topick.hket.com/article/2276090

回覆樓主:

男仔通常鏡意 Stem 同機械人,學游水亦都可訓練專注力。亦可多安排户外活動如行山,露營等,減少用電話時間

...

實不相瞞,佢爸爸唔教已經衰,仲畀部手機佢,種下禍根,或者要佢爸爸負責收返部電話先,如果唔係做乜都冇興趣。

...

tutik 發表於 19-3-9 07:58

實不相瞞,佢爸爸唔教已經衰,仲畀部手機佢,種下禍根,或者要 ...

我們全家也知道,佢爸爸冇得救。現在學期中沒有學校收插班,要到下學年。