用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 報中大醫科最少要幾多分(已成功有校長推薦)? ...
go

報中大醫科最少要幾多分(已成功有校長推薦)? [複製鏈接]

請問報中大醫科最少要幾多分(已成功有校長推薦)?
   1    0    0    0

DSE 7科40分

早2年,我外甥女35分雖然入到中大醫學院,但不是讀6年出來做醫生,而是讀5年的好似生物遺傳學之類的,無辦法,可惜考試失了手~

0030 發表於 19-3-1 10:02
早2年,我外甥女35分雖然入到中大醫學院,但不是讀6年出來做醫生,而是讀5年的好似生物遺傳學之類的,無辦 ...

生物遺傳學出來的工作是什麼?

0030 發表於 19-3-1 10:02
早2年,我外甥女35分雖然入到中大醫學院,但不是讀6年出來做醫生,而是讀5年的好似生物遺傳學之類的,無辦 ...
35分是以7科或6科計算?

我好confused. 夠竟中大medicine 是點計,我見2018 admission score 寫要4+2, or 4+1+m1/M2, 無list 到7 科的admission score , 舊年個table 有formular 計7 科if you take 埋m1/2, 今年無左formulae , 咁m1/2 是否當一elective if (4+1+m1/2)?即係中大唔用best 6, like hku 咁?

昨天新城財經台世界大學堂,访問左中大醫學系敎授,最好上去重温節目,佢比左啲很好個人見解,如冇记錯是38分,4+2.或6科,上戴重温吧。

回覆樓主:

中大醫學院計7科,唔計M1/M2。去年offer 41 or 42分。

回覆 rubycourt 的帖子

生物科學,同中大校長同一專業~我外甥女話系中大讀完5年之後去美國再進修三年才回港工作~

cckalex 發表於 19-3-3 15:55
昨天新城財經台世界大學堂,访問左中大醫學系敎授,最好上去重温節目,佢比左啲很好個人見解,如冇记錯是38 ...
咁咪重收高分過HKU? HKU講明2019年best 6收36分. 我估CU應該唔會收38咁高,我反而睇緊會唔會低處未算低.

回覆 ilyrd 的帖子

再上網重温過節目,正確是中大,7科41分面试,港大計best 6
‹ 上一主題|下一主題