用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 如何選擇
go

如何選擇 [複製鏈接]

1    0    0    0

皮寶寶 發表於 19-2-28 19:23
小兒暫時未有自己明確目標及興趣,現正為選科煩惱,不知應該選Phy , Chem & Econ 或 Phy , Bio & Econ,因 ...

興趣,能力是最大考慮因素。見列出都糸選晒理科,Bio or Chem,選一科自己感覺良好的,或看下大學理科的收生要求。

想讀醫、藥劑等,一定要修 Chem。唔考慮呢啲的話,基本上 DSE 夠分,大學所有科都可以揀。

1998Ruby1998 發表於 19-2-28 23:46
想讀醫、藥劑等,一定要修 Chem。唔考慮呢啲的話,基本上 DSE 夠分,大學所有科都可以揀。 ...

修醫,護士可以吾考慮M2嗎?

回覆 JJDBB 的帖子

修醫科唔一定要 M2,但最好有讀 (JUPAS 寫 strongly recommended)。護士唔需要 M2,甚至唔需要理科,HKU Nursing、CU Nursing 和 Poly U Nursing JUPAS 門檻是寫 Any 2 electives,讀 science、M1、M2 是 preferably, but not necessary。

PHY CHEM BIO

回覆樓主

謝謝各位意見(emoji)

回覆 皮寶寶 的帖子

不好意思,借個位問下: 小女也尚未有志願,理科人,自己選擇take PHY, CHEM, M2, 但不知take Bio or ICT, 請問下前輩們這兩科需要注意d咩?
Bio (大部分好朋友都選,可一起溫書,但始終要背好多)有朋友建議修Bio,如果以後大學選medical 方面都是要修,但似乎又不想往醫學方面,我就話無謂辛苦讀bio, 可是又不知會不會改變心意!  

ICT (目前F1到F3成績應該都是前列五名,幾鍾意寫program, 似乎游刃有餘,F1到F3成績應該都是前列, 也可能其他學生都he這科 , 但未來應不會從事電腦工作)

我會盡量讓女女自己選, 但過幾日都變一輪, 有時又話 Eco 有趣清楚, Accounting又好似 straight forward and not too difficult, ,最後越來越難撿, 叫我建議選最後一科,我都不知如何!

小品 發表於 19-3-10 18:00
回覆 皮寶寶 的帖子

不好意思,借個位問下: 小女也尚未有志願,理科人,自己選擇take PHY, CHEM, M2, 但不知t ...

知道囡囡學校ICT Elective 讀甚麽嗎?

小品 發表於 19-3-10 18:00
回覆 皮寶寶 的帖子

不好意思,借個位問下: 小女也尚未有志願,理科人,自己選擇take PHY, CHEM, M2, 但不知t ...

Bio真係好多嘢背。ICT聽聞選program果卷已係較難,但都唔深,4唔難攞,但5**難。BAFS既account果卷明咗概念都唔難,唔明既話中五就已跟得幾辛苦。Econ相對多少少嘢背,但都唔難。

小時了了    發表於 19-3-11 20:09

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

謝謝, 問過了老師,會比同學投票選,前幾年好似都係data base, 因為programming 較難!

小品 發表於 19-3-12 17:37

謝謝, 問過了老師,會比同學投票選,前幾年好似都係data base, 因為programming 較 ...

data base 都好唔太難,我仔之前都係讀data base .

csy_ma 發表於 19-3-11 17:36
Bio真係好多嘢背。ICT聽聞選program果卷已係較難,但都唔深,4唔難攞,但5**難。BAFS既account果卷明咗概 ...

program 相對係難些少,但一般爆星都係修呢卷。

回覆 csy_ma 的帖子

Thank you ~ csy_ma

Thank you~ 洋蔥頭媽咪!
希望我的女可以快下決定!
‹ 上一主題|下一主題