用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 八大千三學生退學 人數比率創九年新高 ...
go

八大千三學生退學 人數比率創九年新高 [複製鏈接]

去年八大有近千三名全日制學士生退學,佔整體學生人數的百分之一點五三,是九年以來最高。

(星島日報報道)每年聯招學生為入八大「爭崩頭」,但原來同時有不少人輕易捨棄得之不易的就讀機會。大學教育資助委員會早前更新八大學生退學人數,上學年總共有近一千三百名全日制學士學生退學,佔整體人數約百分之一點五,數字和百分比均屬〇九學年以來最高。有升學輔導顧問認為,學生退學原因多元,或與在中學時未了解學科實際教學內容,與期望出現落差有關。 

教資會每年均會統計對上一個學年大學學生人數詳情,早前更新一七/一八學年數字(見表一),單以人數計,中文大學、理工大學和香港大學均有超逾二百人退學,前者更高達二百五十五人。若以整體學士生人數比較,嶺南大學和教育大學退學百分比最高,均接近百分之二。

整體而言,去年八大共有一千二百八十二名全日制學士生退學,佔整體學生人數的百分之一點五三,不論人數還是百分比,均是九年以來最高。翻查教資會資料(見表二),自推行「三三四」學制的一二/一三學年起,八大學士生人數大幅增加約一萬八千人,之後學生總人數也呈按年上升趨勢,而退學人數也於該年起增加至約千人。

多所大學回覆指,學生終止學業的原因不一,多是出於個人考慮,例如轉讀海外院校、重考中學文憑試,或者涉及財政、健康、家庭等原因,因此退學率每年均有差異。其中城市大學表示,正考慮退學的學生可向大學求助,教學人員發現有學生需要支援時,會鼓勵他們接受大學提供的專業個人心理輔導和學業輔導,或在取得有關學生同意後,轉介他們接受相關服務;校方亦會為有需要的學生提供財政支援。

對於大學生退學有上升趨勢,學友社學生輔導顧問吳寶城認為,原因可能是學生對學科內容的期望與現實出現落差。「他們在中學時未了解學科的實際教學內容,導致他們在升上大學後未能配合學科相關需要。」他續指,現時不少學生因成績不夠而選擇理科、工程學科等「水泡科」,「但他們對該科目未必有興趣,令學業成績未如理想,引致退學。」

針對這類情況,吳寶城認為中學可提供更多學科內容相關資訊予學生,多鼓勵學生參與大學體驗式上課活動,以了解自己真正意向。大學方面也可為有需要學生提供更多支援,如增設類似中學班主任的計畫,引導學生成長,同時增設前景探索的活動。「令同學找回人生目標,並提供更多情緒支援,主動接觸邊緣學生,嘗試先解決他們的困擾。」

吳寶城亦提醒,大學生退學除了浪費金錢外,更有機會影響他們將來進修和工作,「將來無論是進修或工作,面試時亦有機會被問起退學原因,假如答案未如理想,影響會很大。」建議大學生作退學決定前要三思,避免引起不成熟觀感。

0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

其實我真係get唔到
如果係轉科轉校,而新科新校更上一層樓,我唔覺會俾人challenge唔成熟囉
亞洲人唸野寧舍窄,外國好多工作同first degree 無關tim啦,讀哲學歷史再進修商科做到大公司高管都仲得
Quit左蛀米做廢青就話唔成熟啫

Yanamami    發表於 19-2-28 20:05

Charlotte_mom 發表於 19-2-28 18:55
其實我真係get唔到
如果係轉科轉校,而新科新校更上一層樓,我唔覺會俾人challenge唔成熟囉
亞洲人唸野寧舍 ...

讀左一年吾合適離場或轉校轉科又或工作,正常過正常,無理由浪費金錢同時間,點解會吾成熟呢?學你話齌,做廢青吾做野就吾成熟喇!

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主:

「不少人輕易捨棄得之不易的就讀機會」
呢d咪難聽過粗口囉
點輕易呀,你係當事人?又知人輕易?大學都有講健康,經濟,家庭理由啦。無錢交學費、健康家庭出問題,你估人地想架咩
我真係識人愁學費,想申請loan又難(因父母唔會俾supporting)

Charlotte_mom 發表於 19-3-1 10:48
呢d咪難聽過粗口囉
點輕易呀,你係當事人?又知人輕易?大學都有講 ...
其實真係嘎,我仔都係好捫水考到英文3級入到恆管自資學士,但其實唔係區想讀個科,但成績限制了,只選到呢個科,冇得選擇。宜家讀左一年,完全搞唔掂。 求助又無門。 區話今學期再唔得都讀唔落去了,宜家都唔知點算好。我相信區真係盡力過先考得到呢個成績入到大學的,區係好想讀書的,但無奈真係全部英文教學,連區最擅長的數學科都唔掂了,掂算好呢?唔通真係要退學?

樹熊MA 發表於 19-3-1 13:45
其實真係嘎,我仔都係好捫水考到英文3級入到恆管自資學士,但其實唔係區想讀個科,但成績限制了,只選到呢 ...
英文唔掂,唯有  

大中華

Charlotte_mom 發表於 19-3-1 10:48
呢d咪難聽過粗口囉
點輕易呀,你係當事人?又知人輕易?大學都有講 ...

有無去资助處申請低息LOAN,
我囡畢業后, 每月还都係1千松少少
https://www.wfsfaa.gov.hk/sfo/pdf/common/Form/nls/NLSFT111A.pdf

醒目開學勳章 王國長老

TwinWong 發表於 19-3-1 16:08
有無去资助處申請低息LOAN,
我囡畢業后, 每月还都係1千松少少
https://www.wfsfaa.gov.hk/sfo/pdf/common/ ...

我未詳細睇,不過多謝你咁有心特登搵俾我
人地家事我唔方便講太多,不過係心痛,雙十年華本應無憂無慮,但攪到要為學費發愁仲要唔可以同人講
小妹妹擔心連父母銀行入息紀錄果d都拎唔到

醒目開學勳章 王國長老

樹熊MA 發表於 19-3-1 13:45
其實真係嘎,我仔都係好捫水考到英文3級入到恆管自資學士,但其實唔係區想讀個科,但成績限制了,只選到呢 ...

會唔會考慮轉讀以中文教學嘅科目?例如幼教(咁當然興趣都好緊要)
或者考慮台灣,唔貴呀

Charlotte_mom 發表於 19-3-1 16:50
我未詳細睇,不過多謝你咁有心特登搵俾我
人地家事我唔方便講太多,不過係心痛,雙十年華本應無憂無慮,但 ...

唔洗入息審查 填form 加一個有工作證明糧单担保人同见證人資料
我囡自己年年自己去申請 只係叫我
幫佢揾姨媽做担保
同一個親戚做见證人

醒目開學勳章 王國長老

TwinWong 發表於 19-3-1 16:54
唔洗入息審查 填form 加一個有工作證明糧单担保人同见證人資料
我囡自己年年自己去申請 只係叫我
幫佢揾姨 ...

十分感謝

Charlotte_mom 發表於 19-2-28 18:55
其實我真係get唔到
亞洲人唸野寧舍 ...
我朋友係大學係讀 Statistics, 但佢依家係做咗某大酒店品牌既 project VP.  唔係讀果行一定做返果行。

DSE偏重文科,令唔少大學學生错配,有能力但炒中文嘅冇得讀,成績平平嘅就拉車邊入左.,大學都知道大獲,所以先開始改收生方法。
不過退一步睇,如果真係讀唔上,早早轉軚或出來工作好過。

醒目開學勳章 王國長老

洋蔥頭媽咪 發表於 19-3-1 18:31
DSE偏重文科,令唔少大學學生错配,有能力但炒中文嘅冇得讀,成績平平嘅就拉車邊入左.,大學都知道大獲,所 ...

最緊要自己有明確目標,就算跌低都可以企返起身丫,或者因為錯過,更加努力呢
‹ 上一主題|下一主題