用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 九龍區有冇出名小學不用上游水課?
go

九龍區有冇出名小學不用上游水課?  

阿仔怕水,但游水是必修科,想轉同grade學校,求教!

回覆樓主:

轉校是否一個解決問題的好方法?
慢慢學游水啦!

回覆樓主:

揾私人教練慢慢學,我仔細個時勁怕水一樣可以學識,上堂前同教練表明小朋友怕水程度,我自己覺得識游水是必須的

揾到朋友仔1:2禁-齐学可能会好d. 有边间小学游水係必修?学識游水係生存技能,媽咪唔好太保護个仔啦!第日可能就係識游水救番自己-命㗎~

仔極度怕水,加上容易抽筋,已經要寫醫生紙不上游泳課。最近,他提出話要轉校,所以上來搜集吓資料。

都豁免左唔洗游禁為乜要轉呢?

美美羊 發表於 19-2-27 13:19
前一世係貓?
同grade 即是什麼grade?

有一位奶奶,突然不去跳廣場舞了,改為學游泳。大家都問:你怎麼改游泳了?老人家無奈的說:
’唉,兒子和媳婦吵架,每次媳婦都間:‘我和你媽掉水里你先救誰?我不想為難兒子,所以就學游泳了’過段時間小兩口又吵架,媳婦說:’我和你媽掉水里你先救誰?兒子答:我不用下水,我媽會救你的,她會游泳。’媳婦不依不撓說:‘不行,你必須下水。’兒子答:‘ 那你死定了,我不會游泳我媽肯定先救我。’😜😛😝折磨中國男人千年難題,終於被偉大的母親破解啦!

pokinponi    發表於 19-2-28 09:13
little_yolky    發表於 19-2-27 16:36

美美羊 發表於 19-2-27 13:19

唔知你小朋友讀那間"名 "校,不能suggest同grade的小學给你!

回覆樓主:

我兩個嘅小學中學游水都係體育考試嘅一部分分, 其實你都豁免咗唔使因為呢個原因轉 學校 啦, 同埋我覺得游水唔係學科,  是生存技能盡量應該學識

HaYi 發表於 19-2-27 15:40
我兩個嘅小學中學游水都係體育考試嘅一部分分, 其實你都豁免咗唔使因為呢個原因轉 學校 啦, 同埋我覺得游水 ...
話時話,好似之前新聞見到大6大學要識游水先畢到業,我諗香港好快比大的6各城市起越

美美羊 發表於 19-2-27 13:48
仔極度怕水,加上容易抽筋,已經要寫醫生紙不上游泳課。最近,他提出話要轉校,所以上來搜集吓資料。
...

沖涼會唔會抽筋 ?
可以在淺水池, BB 池慢慢, 慢慢試。

MrBeast 發表於 19-2-27 15:53
話時話,好似之前新聞見到大6大學要識游水先畢到業,我諗香港好快比大的6各城市起越 ...

香港小一, 小二可游自由式大有人在。

美美羊 發表於 19-2-27 13:48
...
你講開易抽筋, 又提提你。我阿女D筋好緊, 前排睇脊椎師, 話D筋緊, 脊椎有D彎, 不過之前可能跳舞, 所以問題唔嚴重, 要佢日日拉筋, 否則青春期發育時標高, 但因D筋緊會跟唔上進度, 會好易抽筋, 同埋有機會脊椎彎喎。
極度怕水去史丹福啦, 我細女都係極度怕水, 但果度D阿sir極度惡, 佢學咗一年多, 識游三式25米了。

little_yolky 發表於 19-2-27 16:40
你講開易抽筋, 又提提你。我阿女D筋好緊, 前排睇脊椎師, 話D筋緊, 脊椎有D彎, 不過之前可能跳舞, 所以問題 ...
除了筋本身緊,食唔夠水,突然溫差都會,所以要做熱身

little_yolky 發表於 19-2-27 16:40
你講開易抽筋, 又提提你。我阿女D筋好緊, 前排睇脊椎師, 話D筋緊, 脊椎有D彎, 不過之前可能跳舞, 所以問題 ...
有中學的朋友說因背書包太重而有 脊椎有D彎 (要睇E生),  真係要小心

assado 發表於 19-2-27 16:34
香港小一, 小二可游自由式大有人在。
係呵, 而家好多是3-4歲開始學, 包括我自己的,  到小一可以四式 (或最少3式, 可能不夠力蝶..)) 參加比賽了.  

完全理解怕水可以怕到咩程度,我個怕水怕到大叫掙扎,暑假後無去游水,第二個暑假再去泳池救生員都認得佢

小朋友怕水唔係話去淺水浸下習慣下就解決到,其實有可能係感統問題,我個就系接受唔到浮力的感覺,一感受浮,就掙扎大叫

回覆 LeeCC 的帖子

係,好明白怕水可以去到什麼程度。我仔已經連泳池都唔肯入啦,佢為咗唔游水,仲自己「想」轉校,所以我覺得應該要各方面都做D野,包括轉校資料搜集。

回覆 lulumelody 的帖子

同grade係St Paul Boy, 聖士提反etc,但一般呢類學校已有泳池,好少不用游水,所以先出post問。