用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 宣小/九龍塘官立
go

宣小/九龍塘官立

小朋友現在讀幼稚園
為升小作準備
想請教這兩間學校的方向

回覆 som 的帖子

APS 係私校, 學生水平係平均D, 家庭支援充足, 一人一樂器, 樂團都12個, 體藝支援好 (同時訓練SCHEDULE都好金), 小五開始要留校補課, 分組上堂拔尖補底, 跟得到6年的話9成都係BAND 1了, 男仔又比女仔前景更好一D
(唔介意比學費的話係好選擇, 應該下年會加學費)

為食公主 發表於 19-2-27 13:43
想知點解男仔比女仔前景好? KLN CITY LSC 應該冇乜位比大抽獎?

因為DBS每年收哂男排隊APS男仔比較少揀LS,因為係天主教,佢地傾向去番基督教中学。

為食公主 發表於 19-2-27 13:55
咁男排隊應該只係少數人, 但EK成日講到KLN CITY個網好正,其實至TOP既MSC同LSC都已經有直屬小學,所以有點不 ...

仲有其他华英旅港WFN銀禧……APS学生考跨区自行1A中学/直资实力亦强。

為食公主 發表於 19-2-27 13:43
想知點解男仔比女仔前景好? KLN CITY LSC 應該冇乜位比大抽獎?

剩係一間 DBS 都已經比十幾二十個推薦位, 而且只要你個"PACKAGE"夠靚/切合中學需要, 考頭十或尾十都會入到, 新年都未到已收OFFER, 應該唔會有幾間小學有咁待遇~

相對o黎講女仔就無咁大甜頭, 但當然好多直資女校都鍾意收APS學生

回覆樓主

從宣幼入會比較吃力嗎?
我還在考慮 KV,民生,宣幼~

另,宣小學費多少?

shevachevy 發表於 19-2-27 11:38
回覆 som 的帖子

APS 係私校, 學生水平係平均D, 家庭支援充足, 一人一樂器, 樂團都12個, 體藝支援好 (同時 ...

升到小二係咪可以用唱歌代替學樂器?仔係香兒團員

回覆 lkwkenneth 的帖子

理論上可以, 但我自己就唔建議, 如果編到去管樂組/弦樂組就繼續學樂器吧! 原因:
1.  APS樂團係好有規模, 一路學上去又入到樂團的話係有benefit, 唔係咁多小學(甚至中學)有呢種體驗, 好多已經離開左APS升中o既師兄師姐話中學o既樂團同APS o既小學樂團比係差天共地
2. 音樂科會考埋樂理, 學樂器會好d
3. APS 都有合唱團, 大把人又學樂器又唱歌, 無衝突
4. 升中o黎講樂器級數係跟身(多數都8級了), 合唱團獎項就係跟學校的, 如果你堅持唱唔學樂器的話都要正規學, 唱聲樂, 照考級
5. 就算去左聲樂組都有人繼續學樂器, 一樣去考樂團的, 始終APS o既音樂氣氛好熾熱

回覆 som 的帖子

低消$4800, 出年應加到$56xx

shevachevy 發表於 19-2-27 15:33
回覆 lkwkenneth 的帖子

理論上可以, 但我自己就唔建議, 如果編到去管樂組/弦樂組就繼續學樂器吧! 原因:
不是唔比佢學, 只係天份不高, 驚跟唔到啫

回覆樓主

宣幼課程會否太錢令小朋友在宣小跟不上?

宣小收生標準是?

som 發表於 19-2-27 16:26
宣幼課程會否太錢令小朋友在宣小跟不上?

宣小收生標準是?

放心啦,我識人喺宣幼上去APS, 都讀得好好哋,其他同學都唔太差,好似話有個年年級一嘅都係宣幼上嘅,仲去左spcc/dbs (唔肯定)宣幼幾千人選百人,家長會唔培養d仔女咩,d質素會差得去邊?
今時今日,競爭咁大,有龍半龍點都好過喺大海同幾千人爭