用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Yr9/Y10/IGCSE/ Pre-IB, 我唔知點揀
go

Yr9/Y10/IGCSE/ Pre-IB, 我唔知點揀 [複製鏈接]

背景資料:兒子在香港Band1 中學讀緊中三,自從上了中學就非常hea, 成績自然非常一般,係英文算幾好,數也一般;2018年中三開學不久,我老公見佢個勢持續麻麻地,決定要中三後送佢去英國讀書,期望學習氣氛丶教學質素可以改變佢,佢自己也很期待一個重新出發的機會。可惜我哋略遲了,錯過了很多好學校,到時剛15歲亦總不能要佢入Yr9, 現在Yr10又沒幾多位(好好嘅學校問一間刪一間(我個shortlisted list)! 好奧惱!

問題:如果你係我,到底你點取捨?
A) 好top嘅學校但要佢同13歲幾同學重讀F.3(Yr9)
B) 冇要求,求其一間不太差,最緊要校風好丶學生乖嘅入Yr10
C) 入一啲有國際班的學校(i.e One year IGCSE or one year Pre-IB) 然後2020上sixth form 再算

我真係好困擾,希望各位有經驗家長可給我點意見。謝謝!
   4    0    0    0

回覆樓主

唔會揀C,因佢喺hk 已經hea, 有晒計劃去外國,只會更hea.  
至於A/B 就視乎去英國的目的及孩子取向,俾我會兩樣都試,有offer 再同孩子分析,由佢揀。

SIYip 發表於 19-2-27 08:52
唔會揀C,因佢喺hk 已經hea, 有晒計劃去外國,只會更hea.  
至於A/B 就視乎去英國的目的及孩子取向,俾我會 ...
為何揀C)會更hea? 哪些IGCSE/pre-IB Course 不是給International student 銜接課程來的嗎,聽過都非常pushy...因為學生要上Sixth Form 同返本地學生一齊讀

冇得簡 A.

英國係用年齡入班既, 唔係用成績入班.

過客 發表於 19-2-27 09:42
冇得簡 A.

英國係用年齡入班既, 唔係用成績入班.
我就是知道這一點!現在year10 仲未搵到,好像迫住要揀C) 咁囉。

Twomonkeys 發表於 19-2-27 09:10
為何揀C)會更hea? 哪些IGCSE/pre-IB Course 不是給International student 銜接課程來的嗎,聽過都非常pushy ...

我以為你係指留hk 讀。
不過有得揀我唔會揀專for international students 嘅學校/course.

B .總有滄海遺珠,可能唔起你個list 但唔代表已經無曬,因為有叻既學生同時有幾間收,放左出黎就有位。

C. 一年制課程:讀完中四過去就話啫,讀完中三,課程上會追得辛苦,你仔仔hea咗一段日子,係咪一開始就可以開turbo? IGCSE 5月就考試,呀仔要即時適應⋯,我係你就唔會考慮。

如樓上所言,好學校有位唔係冇可能,但係亦唔一定輪到你(始終呀仔上咗中學成績差咗,英國學校睇考生最近兩年成績),佢哋本身亦可能已經有個waiting list。

B唔太差⋯⋯,其實IGCSE俾一般香港學生考都唔係太難,不如搵間風氣好,good pastoral care,考好IGCSE再算。

Twomonkeys 發表於 19-2-27 01:46
背景資料:兒子在香港Band1 中學讀緊中三,自從上了中學就非常hea, 成績自然非常一般,係英文算幾好,數也 ...

A。用一年時間去習慣適應,裝備自己,應付Year 10課程

醒目開學勳章

回覆樓主:

揀B, 之後如果對自己成績有要求, 可以Six form再考前列學校

背景資料:兒子在香港Band1 中學讀緊中三,自從上了中學就非常hea, 成績自然非常一般,係英文算幾好,數也 ...

你情況同我舊年一模一樣,如有需要,可pm情形你知

回覆 3b 的帖子

我都有咁考慮。因為就算我想,Yr9都唔收超齢,佢地認為咁對同級細啲嘅學生唔fair, 啱嘅!

揀 B.
你現在是否未報 Year 10? 凖備今年九月份開學?

ricenoodle 發表於 19-2-28 12:06
揀 B.
你現在是否未報 Year 10? 凖備今年九月份開學?
問咗幾間高丶中上ranking的都回覆Yr10已經滿,有兩間落入waiting list, 剛有一間回覆我可以報Yr10不過叫我要盡快

dolphin123 發表於 19-2-27 18:27
你情況同我舊年一模一樣,如有需要,可pm情形你知
已pm你,你有空可回覆,謝謝!

Twomonkeys 發表於 19-2-28 12:35
已pm你,你有空可回覆,謝謝!

已覆,check pm

yuyueng 發表於 19-2-27 13:38
B .總有滄海遺珠,可能唔起你個list 但唔代表已經無曬,因為有叻既學生同時有幾間收,放左出黎就有位。 ...
我很希望係咁!🙏🏻

Twomonkeys 發表於 19-2-28 12:32
問咗幾間高丶中上ranking的都回覆Yr10已經滿,有兩間落入waiting list, 剛有一間回覆我可以報Yr10不過叫我 ...

其實 你仔仔 2018年九月份開學時開始報 Year 10應該仲有位,點解當時不報定名?

有時見d agent 會post 邊間仲有位,你有冇揾 agent 幫手?
希望你成功!

ricenoodle 發表於 19-2-28 16:01
其實 你仔仔 2018年九月份開學時開始報 Year 10應該仲有位,點解當時不報定名?

有時見d agent 會post 邊 ...
因為一直都係計劃中五先至走過去讀預科,所以未開始做功課,但係中三考完第一個試,覺得勢色唔對,在喺香港磨盞晒時間,所以先至開始着手搵,原來已經遲咗幾個月

到今年九月開學時已足15歳?
如末 我如選A 用一年Y9做適應期
‹ 上一主題|下一主題