用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Yr9/Y10/IGCSE/ Pre-IB, 我唔知點揀
樓主: Twomonkeys
go

Yr9/Y10/IGCSE/ Pre-IB, 我唔知點揀

DindinChoi 發表於 19-3-1 22:02
到今年九月開學時已足15歳?
如末 我如選A 用一年Y9做適應期
9月已足15,所以只能Yr10

回覆 Twomonkeys 的帖子

我情形同你差不多,本想Y12才去。最近問過幾間都話Y10已full, 有一間昨天才考entrance test。如2019年去唔到,打算讀完中四再過去讀一年GCSE,主要是想適應多d才讀AL。EK 前輩話早去英文好d,遲去數理好d。

回覆樓主

最好問清楚學校,因為英國有些學校在 yr 9 開始GCSE 課程,如果 yr 10 去可能未必那麼好

回覆 angelleungyp 的帖子

就我所了解,其實Year9 同我地香港好相似,讀好多科,等學生知道自己嘅興趣係邊啲科目,準備上Year10揀科,太部分學校其實Year10入對GCSE 沒影響,唯一問題係英國學生絶大部分會喺Year9入學,一路讀上去,導致Year10能騰出的學位有限,所以我們這些找Year10仲要比人遲咗的,就有啲困難,選擇又少了。

Twomonkeys 發表於 19-2-28 12:32
問咗幾間高丶中上ranking的都回覆Yr10已經滿,有兩間落入waiting list, 剛有一間回覆我可以報Yr10不過叫我 ...

你個仔情況同我仔差不多

我9月搵AGENT,agent 根據我地要求,俾咗十幾間我揀,最後shortlist 咗3間,10月至12月考試同skype interview,可能我唔係揀好TOP的學校,3 間都收咗。之後飛去英國睇學校,而家巳交咗留位費,黎緊9月開學讀Year 10

其實都有好多學校有Year 10位,不過要搵適合就要慢慢揀,加油

Twomonkeys 發表於 19-3-1 00:20
因為一直都係計劃中五先至走過去讀預科,所以未開始做功課,但係中三考完第一個試,覺得勢色唔對,在喺香港 ...

不如現正報 6th form, 讀完 F4 或 F5 先過去。

如果小朋友在香港成績已經好好去讀Y10以上當然冇問題
到時就要全心全意投入讀書狀況
不能享受過程

dolphin123 發表於 19-2-27 18:27
你情況同我舊年一模一樣,如有需要,可pm情形你知

Can you share and PM me?My son is 14 years old this Sep.  Thanks

bbpoon03 發表於 19-3-10 23:37
Can you share and PM me?My son is 14 years old this Sep.  Thanks

What do you want to know? Pls pm.

Janis 發表於 19-3-4 11:19
你個仔情況同我仔差不多

我9月搵AGENT,agent 根據我地要求,俾咗十幾間我揀,最後shortlist  ...
你仔仔會入邊間?現在開始準備未?有好多東西要買嗎?

ricenoodle 發表於 19-3-4 17:14
不如現正報 6th form, 讀完 F4 或 F5 先過去。
現在盡最後努力搵Year10, 如果復活節後都搵到合心水,就讀埋F.4過去了。

咁一定校風行先. 佢去咗英國唔喺身邊, 咩都好奇, 好易受同學影響, 學壞咗返唔到轉頭

SIYip 發表於 19-2-27 11:35

我以為你係指留hk 讀。

如果真係只為成績及之後上番好的sixth form, one year IGCSE course in those international section,會建議嗎?謝謝

我哋終於決定好,㨂咗一間各方面都平均嘅學校,今年九月入Year10, 感激大家在我心情好忐忑嘅時候給我寶貴竟見,希望大家啲仔女都學有所成!

回覆 Twomonkeys 的帖子

咁就好啦!加油💪🏻,請問方便説出哪一間中學❓

Twomonkeys 發表於 19-3-29 08:40
我哋終於決定好,㨂咗一間各方面都平均嘅學校,今年九月入Year10, 感激大家在我心情好忐忑嘅時候給我寶貴竟 ...

恭喜

我哋終於決定好,㨂咗一間各方面都平均嘅學校,今年九月入Year10, 感激大家在我心情好忐忑嘅時候給我寶貴竟 ...

甘就好啦,仲岩岩想問下你點呢!我仔都系今年去讀Year 10.

決定好之後就要著手買機票啦,幾間航空公司既學生機票都出左,要買就快,直航國泰/英航/維珍起碼萬二蚊起,轉機有阿聯酋都要87

開始洗錢好似倒水甘既日子來臨了。

yuyueng 發表於 19-3-29 14:30
甘就好啦,仲岩岩想問下你點呢!我仔都系今年去讀Year 10.
決定好之後就要著手買機票啦,幾間航空公司既學 ...
我已經倒水倒咗幾年,而家開多兩個水龍頭(細囡+供樓),好快亁塘要食谷種!

弓喜弓喜!
第一件事訂機票!有D日子已經好搶手!