用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 全港中學排名
樓主: hopelo
go

全港中學排名  

Soundervolt 發表於 19-3-3 23:41

呢點當然啦,不過以SPCC嘅名氣要招攬人才喺ECA方面競爭 ...

如果想主力做運動員,其他學校可能合適啲。

如果計普通讀書人,我反而覺得spcc 令到佢哋乜嘢活動都會玩。

我個細路 由唔肯郁、冇表演慾的人,變成肯上台又唱又跳,同學之間又會約埋一齊做運動,跑步丶做gym 丶做yoga . 男同學又一齊踢波 丶打籃球丶行山。

我見到佢哋幾多野玩丶幾開心。

b3410    發表於 19-3-4 12:54

chingyu 發表於 19-3-3 23:59
如果想主力做運動員,其他學校可能合適啲。

如果計普通讀書人,我反而覺得spcc 令到佢哋乜嘢活動都會玩。 ...

體藝及成績都好嘅學校裡面嘅學生都唔係所有人擁有特異功能,呢尐學校都係奉行Holistic education,大把「業餘」嘅同學一樣好似您所講”見到佢哋幾多野玩丶幾開心....”唔會係SPCC獨有嘅。

RoseRosa    發表於 19-3-4 14:52

ucw 發表於 19-3-3 23:56
回覆 Soundervolt 的帖子

要一間學校喺讀書以及讀書以外同樣有前列表現殊不容易,要取捨

Agree!

Soundervolt 發表於 19-3-4 00:05

體藝及成績都好嘅學校裡面嘅學生都唔係所有人擁有特異功 ...

無話獨有,呢d咁普通活動。

我意思不是斎讀書。

Soundervolt    發表於 19-3-4 03:13

Soundervolt 發表於 19-3-3 23:57

其實要做到學術及體藝都強嘅學校並非易事,因為學校要對 ...
最近與幼稚園同學聚舊,其中一男神校的家長分享,他們兒子最近又玩多一項活動,令我兩老羨慕不已(因我兒從小就不好運動,所以雖然升中時被該神校取錄,但他寧願去男女校乖乖讀書,畢竟那裡有他較喜愛的樂團和合唱團活動)。雖然如此,男神校家長說出場比賽一定是港隊或準港隊的同學,永遠沒有像他們兒子類似的同學分,這點明眼人容易理解,但這些作後備的同學內心感受可想而知,所以即使在這些極著重體育成績的學校裡讀書,也要看到底能否代表學校出賽,否則可能只可以一起陪練,比賽時則在場邊打打氣和感受氣氛罷了。
當然,他們兒子仍會以學校每年能在運動方面取得的驕人成績為榮!

cornelius 發表於 19-3-4 00:43
最近與幼稚園同學聚舊,其中一男神校的家長分享,他們兒子最近又玩多一項活動,令我兩老羨慕不已(因我兒從 ...

每項比賽都有好多層次及賽事,一尐主要賽事當然會派出最強陣容,但總唔會每次都係強陣,入得校隊一齊接受訓練,一尐較次要嘅賽事,其他副選隊員一定有出賽嘅機會。若果未能加入校隊,仲有校內比賽可以參與,而且一尐校外賽事,學校亦好鼓勵同學自行參加,對學生本身係一種挑戰,若果攞到獎項一樣可以為學校爭光。

Soundervolt 發表於 19-3-4 01:08

每項比賽都有好多層次及賽事,一尐主要賽事當然會派出最 ...

朋友兒子玩的運動非熱門大路如足籃排田徑等,因此並沒有太多比賽類別讓他上陣。

Soundervolt 發表於 19-3-3 23:04

呢尐排名唔使認真...SPCC讀得就好肯定係。但剛剛兩星期 ...
呢場我有睇, 輸9球都真係無法. (頭場DB 都係9:0炒人地) co-ed 班仔已經好努力. 下一場, 有進步啦, 入左一球.  

Lingcheung 發表於 19-3-4 10:11
呢場我有睇, 輸9球都真係無法. (頭場DB 都係9:0炒人地) co-ed 班仔已經好努力. 下一場, 有進步啦, 入左一球 ...

所以調番轉,有得代表學校出場,也要有心理準備預咗輸(甚至大比數地輸)。

不過輸贏也是學習和成長的一部分,最緊要勝不驕,敗不餒。

Soundervolt    發表於 19-3-4 13:35

cornelius 發表於 19-3-4 11:30
所以調番轉,有得代表學校出場,也要有心理準備預咗輸(甚至大比數地輸)。

不過輸贏也是學習和成長的一部 ...

我女班際足球比賽試過輸30幾球,我哋係唔係同一班?

b3410 發表於 19-3-4 12:57

執波鬥快比賽乎~~~

Soundervolt 發表於 19-3-3 23:41

呢點當然啦,不過以SPCC嘅名氣要招攬人才喺ECA方面競爭 ...
我又觉得唔洗刻意加入或退出某类行列~唔同学校有不同定位吸引唔同类型既学生先係好事。

Soundervolt    發表於 19-3-4 13:34

Yanamami 發表於 19-3-4 13:20
我又觉得唔洗刻意加入或退出某类行列~唔同学校有不同定位吸引唔同类型既学生先係好事。 ...

所以唔應該用劃一嘅標準去衡量學校製造排名。而且呢尐標準又十分主觀,所以冇乜意思。

Lingcheung 發表於 19-3-4 10:11
呢場我有睇, 輸9球都真係無法. (頭場DB 都係9:0炒人地) co-ed 班仔已經好努力. 下一場, 有進步啦, 入左一球 ...
coed 差不多全部派曬 F.1仔出賽, 預咗輸啦

回覆 Sheep06 的帖子

C grade, 係中一同中二咖啦。

b3410 發表於 19-3-4 12:57
我個仔係有4班嗰邊,你呢?

b3410    發表於 19-3-4 14:37

EK升中係名校secret家長版