用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 教局硏究明年學校預早通知自行分配學位 ...
樓主: sell2japan
go

教局硏究明年學校預早通知自行分配學位   [複製鏈接]

bobbob 發表於 19-3-1 09:19
會無咁搏務求1擊即中?
一時半刻分析唔出想聽聽大家意見。

回覆樓主

咁三月有津校/直資收咗既學生當然好開心,咁其餘要等七月, 真係有點慘。會唔會家長變得更加push 孩子,令佢地第一round 就有offer?
如果係咁,真係惡性循環

hkpapa852 發表於 19-3-1 09:20
到時, 可能直資唔再俾你抽飛, 到時仲難玩
唔出其, 雖然現在要等到7月放榜直資都有人唔註冊抽飛, 何況同步放榜....!

bobbob 發表於 19-3-1 09:10
除咗部份直資學校校長,睇唔出點解有家長會反對
https://news.mingpao.com/pns/教育/article/20190301/s00011/1551378847223/恐失收生優勢-直資校反對

所以直資咪反對 ! 

subb 發表於 19-3-1 09:26
https://news.mingpao.com/pns/教育/article/20190301/s00011/1551378847223/恐失收生優勢-直資校反對

所 ...
未必只有直資反對

相信部份小學同官津中學都未必會贊成

例如某些私校傳說中有好多學生係自行成功考入一大堆B1名校, 可能俾人知道實情唔係咁......

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我自己就覺得是好事 !
現在只有直資者公報, 家長在唔知自行結果情況下,
變相直資收生是比官津有更多優勢 !

在知情權下, 家長可以自己決定, 直定官津 !

當然凡事沒有絕對, 一定有好有唔好 !

方向正確,但還需看最終細節安排,回歸後有大量前科,最後搞到天怒人怨。

hueyman    發表於 19-3-1 10:55

想问问:
如果成事,直资中学可否提早收生,例如用小4小5成绩表为根据,8/9月就面试,提早叫学生注册,逼他们放弃自行?
直资注册后,自行一定要放弃,对吗?

akys 發表於 19-3-1 09:46
方向正確,但還需看最終細節安排,回歸後有大量前科,最後搞到天怒人怨。 ...
方向係好, 但現在既建議明顯不夠心思熟慮, 如果咁就實行, 反效果會更多

例如:
1. 如果一定要3月底通知學生, 相信不少中學可能要調整自行面試時間, 咁到時小六學生係2月同3月會更忙 (呈三同面試), 亦有更大機會撞面試時間

2. 如果可選學生收到自己結果後去直資抽飛, 可能會攪到直資唔再俾人抽飛
3. 自行2既熱門學校, 可能要多做好多無乜意義既行政工作, 最後學校亦未必想做

升中問題, 不應再只係用小修小補既方式去處理, 應徹徹底底重新檢討整個升中安排

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

akys 發表於 19-3-1 09:46
方向正確,但還需看最終細節安排,回歸後有大量前科,最後搞到天怒人怨。 ...

agree.

由中學通知自行取錄結果, 自一自二都取錄咁點安排?

後備生又點安排?

好多行政上嘅野中學係好難處理!

不過我表示歡迎呢個做法
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

hkpapa852 發表於 19-3-1 09:20
到時, 可能直資唔再俾你抽飛, 到時仲難玩

請教抽飛是甚麽意思?謝謝!

pingu_k 發表於 19-3-1 09:57
請教抽飛是甚麽意思?謝謝!
只要係4月中下旬前, 向已註冊既直資中學取消註冊, 攞番學生資料表就可以參加番自行同統一派位

呢個舉動叫"抽飛"

hkpapa852 發表於 19-3-1 09:55
方向係好, 但現在既建議明顯不夠心思熟慮, 如果咁就實行, 反效果會更多

直資應該會強烈回應,尤其是二三線直資,現在模式都已經出現咁多抽飛,提早佢地仲麻煩D~~~

呈三唔係一般三月先考嗎?其實自行三月出,可以1/2月見學生
3月出埋Edb排名先出offer ?

點解直資可以唔俾家長抽飛?
我諗呢樣要教育局安排

你意思係自行2出咗offer, 但學生去自1?所以自2要call waiting?
我諗只要所有自行學校一齊出iffer就冇呢個問題?

醒目開學勳章

要不就全部直資校也納入自行收生,所有學生只可選兩間,甘先公平! 要知道直資校就是`受政府资助`的學校,不應有學生可同時選擇自行同直資

hkpapa852 發表於 19-3-1 10:01
只要係4月中下旬前, 向已註冊既直資中學取消註冊, 攞番學生資料表就可以參加番自行同統一派位

呢個舉動叫" ...

Thank you!!
我一直以為確定要直資的offer後,一切已成定局(不計叩門)!原來仍可之後取消,再去參加自行/大抽獎?!幸好看到你的POST,我先知道

回覆樓主:

總有人願意等,也有人不肯等,結果並沒有甚麼不同。

mypineapple 發表於 19-3-1 09:24
咁三月有津校/直資收咗既學生當然好開心,咁其餘要等七月, 真係有點慘。會唔會家長變得更加push 孩子,令 ...

現在制度邊個唔谷?
‹ 上一主題|下一主題