用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 教局硏究明年學校預早通知自行分配學位 ...
樓主: sell2japan
go

教局硏究明年學校預早通知自行分配學位   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 19-2-28 14:36
搵到咩著數?我搵唔到喎!講嚟聽

俾工商界㗎。

回覆樓主:

https://news.mingpao.com/pns/%E6%95%99%E8%82%B2/article/20190301/s00011/1551378846630/%E7%89%B9%E7%A8%BF-%E5%8D%87%E4%B8%AD%E8%87%AA%E8%A1%8C%E5%88%86%E9%85%8D-
%E5%8F%96%E9%8C%84%E6%93%AC3%E6%9C%88%E9%80%9A%E7%9F%A5-%E6%A0%A1%E9%95%B7%E6%94%AF%E6%8C%81-%E5%85%8D%E6%8A%98%E7%A3%A8%E5%AE%B6%E9%95%B7%E5%A4%9A%E5%B9%BE%E5%80%8B%E6%9C%88

今天出了報紙, 教育局也證實

最快明年,我仔小五喎!如果真係落實,選校策略應該如何調整?
雖然我覺得諮詢討論有排等,不過可能都係兩手準備穩陣D!

IYY    發表於 19-3-1 11:07

醒目開學勳章

subb 發表於 19-3-1 08:46
https://news.mingpao.com/pns/%E6%95%99%E8%82%B2/article/20190301/s00011/1551378846630/%E7%89%B9%E7%A ...

可以去邊到提出反對?     

piglet0529 發表於 19-3-1 09:02
可以去邊到提出反對?

點解要反對?

醒目開學勳章

sissysze 發表於 19-3-1 09:04
點解要反對?
除咗部份直資學校校長,睇唔出點解有家長會反對

原來真有其事,大家都跌了眼鏡。

估唔到竟然係真諮詢, 不過份文件呢...... EDB班AO幾時做乜攪份咁流既文件出嚟? 連文件格式都錯漏百出?

仲要個建議既Logic本身就有問題......

不過最欣賞係張校長講既真話:

張勇邦又指對小學而言亦有好處,因學校已知有多少小六生在3月已獲中學取錄,可集中資源處理餘下學生的選校安排。

唔知田二少當年教改檢討時點解會話大部份小學反對提早公佈自行結果呢個建議呢? 可能又係用咗建制派既既定篩選模式: 我認同既人都話反對, 咪即係全部人/大部份人都反對囉! 至於佢地有冇代表性, 我認為有就得啦!

sell2japan    發表於 19-3-1 11:33
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

b3410 發表於 19-3-1 08:58
最快明年,我仔小五喎!如果真係落實,選校策略應該如何調整?
雖然我覺得諮詢討論有排等,不過可能都係兩 ...
無理由提早通知收就唔報直資掛?不過你哋可能點都等埋大抽獎

回覆樓主:

樓主,終於出左新聞了

sell2japan    發表於 19-3-1 11:34

hkpapa852 發表於 19-3-1 09:12
估唔到竟然係真諮詢, 不過份文件呢...... EDB班AO幾時做乜攪份咁流既文件出嚟? 連文件格式都錯漏百出?

仲 ...
係777政府, 特色 !
矛波已經是一特色

bobbob 發表於 19-3-1 09:12
無理由提早通知收就唔報直資掛?不過你哋可能點都等埋大抽獎
直資都一樣會報,不過自行選校策略可能要調整。

如果成真, 便改了玩法, 家長同學們又要重新適應! 直資優勢將大減, 直接與傳統津校交鋒...., 或許有3成同學提早放榜, 餘下的.....仍是等到7月冇分別

醒目開學勳章

b3410 發表於 19-3-1 09:17
直資都一樣會報,不過自行選校策略可能要調整。
會無咁搏務求1擊即中?

piglet0529 發表於 19-3-1 09:02
可以去邊到提出反對?
EDB諮詢對象只係學校, 應該只有中學同小學可以提意見

相信中學反對聲音會較多. 因為按呢份文件既建議, 無話可以俾學生係自行結果同已註冊既直資之間選擇. 咁對官津中學嚟講, 幫助不大 (當然仍會有家長會嘗試去直資抽飛, 但到時係咪咁易呢?).

因為如果有呢個安排(可在直資和自行之間選擇), 註冊咗既直資中學, 佢地日後可大條道理唔俾番學生資料表學生 (因為你同佢簽咗紙, 佢的確有權咁做), 即係連轉去另一間直資都唔得.

而且, 只公佈正取得, 對唔係最頂級既中學, 即係大部份人只攞佢做自2既中學, 又係無乜好處, 仲多咗好多行政工作.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hueyman 發表於 19-3-1 09:17
如果成真, 便改了玩法, 家長同學們又要重新適應! 直資優勢將大減, 直接與傳統津校交鋒...., 或許有3成同學 ...
到時, 可能直資唔再俾你抽飛, 到時仲難玩

bobbob 發表於 19-3-1 09:19
會無咁搏務求1擊即中?
其實早些知唔中, 可以相應調動大抽獎的安排吧!

subb 發表於 19-3-1 09:14
係777政府, 特色  !
矛波已經是一特色
似乎習大大應該叫777一齊去同trump trump傾貿易問題, 咁先有轉機

‹ 上一主題|下一主題