用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 教局硏究明年學校預早通知自行分配學位 ...
樓主: sell2japan
go

教局硏究明年學校預早通知自行分配學位  

IloveJJ 發表於 19-2-28 10:05
又真係奇喎,以往啲流料响whatsapp傳來傳去,跟著電視就澄清喎,點解今次無呢?
...
都未上報,即係好小事啫?

上年我係EK講咗某校無牌收生一段時間都無人理,最後都係有要人驚死嘈上報先有EDB既人出聲。

一日唔上報又無人投訴,亞茂得閒理你咩。

即管又問吓小學同中學又無聽過呢樣嘢。

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-2-28 09:43
製作人要檢討吓,今次做得咁差,只係上到EK但上唔到報。
其實要見報,都5駛咁麻煩post 上EK啦!

直接順手通訊傳去生果等大報咪得咯!佢哋搵料諗到頭大啊!

而且EK似乎越來越少人肯來分享,我認識的媽媽們通常有數十個裙祖,

橫跨多間學校,都已經知道不少來龍去脈,我叫佢地去EK 搵料,好多都冇反應!

奥脫福 發表於 19-2-28 09:24
一睇文章個標題就知有人存心在EK放流料。。。不過無人中計之嘛!
...
中計?! 唔通佢哋真係當家長流既?

b3410 發表於 19-2-28 08:37
我理解應該自行出offer好似直資一樣,大家都可以1月至3月面試。之後出offer, 自行一樣要簽類似undertaking  ...
如果係咁, 自一自二排位就無咗意義, 因為選擇權去咗學生(即家長)度。而且, 仲要可以中途放棄直G攞官津位, 連直G學校本身都無埋個保障, 無啦啦被挖角。到頭來, 即係又係惡性循環, 大家不斷爭學生。

補充, 1月教育局未出得切呈二成績。其實, 我覺得依家相對已經係公平, 叻既同學入咗神直, 變相free返D B1A位出嚟唔好同人爭, 有D叻又唔係最叻既都入到好既直G, 又free返D B1位出嚟。如果好似你咁玩法, 不斷無限loop, 其實大部份學生都係好大鑊, 只有少部份得益。

little_yolky 發表於 19-2-28 10:56
如果係咁, 自一自二排位就無咗意義, 因為選擇權去咗學生(即家長)度。而且, 仲要可以中途放棄直G攞官津位,  ...
其實又唔使擔心只有小部分人得益。因為學位,學生的數目固定,再叻小朋友,也只可以一個位。佢去咗官津掙位,直資位就會放出來。而且好過小一考直私的是,唔可以一人hold 幾個位。多咗小朋友可以揀自己心目中的學校的機會,當然要配合自己能力。

b3410 發表於 19-2-28 11:02
其實又唔使擔心只有小部分人得益。因為學位,學生的數目固定,再叻小朋友,也只可以一個位。佢去咗官津掙位 ...
但係佢放既係直G位, 唔係人人受惠, 貧窮中產就無辦法, 但官津位就人人都可以讀到, 佢霸咗一個就一個。另外, 收佢既直G如果係單性學校, 收佢既官津係男女校, 對於另一個性別嚟講都係大鑊。

定係777 特區, 辦事手法, 唔按章法

little_yolky 發表於 19-2-28 11:05
但係佢放既係直G位, 唔係人人受惠, 貧窮中產就無辦法, 但官津位就人人都可以讀到, 佢霸咗一個就一個。另外, ...
成績好的同學都應該有機會選擇免費學校喎,可能初初揀直資,係因為唔知自己實力去到邊, 唔夠膽搏。b1a同學可能就係貧窮中產子女。
這樣先可以俾大家公平選擇讀直資還是官津,官津學校多咗機會收前列同學。

其實最簡單就係睇兩間top 男校,一間有暗示,一間無。結果一間成績越來越好,一間就跌到嚇一嚇(希望今年止跌回升)

其實如果我係1A官津,也搞下出口術,而且過來EK 低調非官方宣傳一下,可能效果都唔錯。

IYY    發表於 19-3-1 10:55

b3410 發表於 19-2-28 12:04
成績好的同學都應該有機會選擇免費學校喎,可能初初揀直資,係因為唔知自己實力去到邊, 唔夠膽搏。b1a同學 ...
如果去得直G註冊, 又點會係貧窮中產。入得神直, 又點會唔知自己實力。貧窮中產既B1A小朋友, 直資收咗都唔會註冊, 會留自行/大抽獎既。一線直資收咗, 又有經濟能力讀既人, 注咗冊, 要俾錢又早D收工, 係give and take, 唔可以又hold住又玩自行/大抽獎, 又有保障又揀免費, 太著數了。

little_yolky 發表於 19-2-28 12:35
如果去得直G註冊, 又點會係貧窮中產。入得神直, 又點會唔知自己實力。貧窮中產既B1A小朋友, 直資收咗都唔會 ...
點解唔可以呀!小心話你仇富

little_yolky    發表於 19-2-28 16:47

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 19-2-28 12:35
如果去得直G註冊, 又點會係貧窮中產。入得神直, 又點會唔知自己實力。貧窮中產既B1A小朋友, 直資收咗都唔會 ...

如果甘玩法,其實某部份直資要收檔,的學生迫爆津校

IloveJJ 發表於 19-2-28 10:05
又真係奇喎,以往啲流料响whatsapp傳來傳去,跟著電視就澄清喎,點解今次無呢?
...

你現在 試下 掉篇作文 去蘋果?
分分鐘有$5OO

little_yolky    發表於 19-2-28 16:48

piglet0529 發表於 19-2-28 12:53
如果甘玩法,其實某部份直資要收檔,的學生迫爆津校

中矢之的。

貧窮中產, 公屋富戶, 富貴綜援,六十歲中年,樓奴, 怪獸家長, 直升機父母…… 呢啲名詞, 簡直靚到 絕!

如果可以用埋暗網D名詞泡上EK就好啦。

今朝追左成個上晏份 財案 找着數,頭都痛埋。卒之有少少時間透氣上EK。

yovin 發表於 19-2-28 13:19

貧窮中產, 公屋富戶, 富貴綜援,六十歲中年,樓奴, 怪獸家 ...

上呢D發下言啦……

唔好成日得啲青年、 「余」 婆婆 公公等去 為市民出一分力。

PS我有
不過我唔係教育界專家,所以只能在自己範疇發聲。

https://youtu.be/ULvBEKLs47g