用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 教局硏究明年學校預早通知自行分配學位 ...
樓主: sell2japan
go

教局硏究明年學校預早通知自行分配學位   [複製鏈接]

對於神校影響無甘大, 要收的早至12月已經收左.  洗咩等到3月.  

hkpapa852 發表於 19-3-1 10:51
A:現在一樣,二、三月忙到暈,準備學界、音樂節、考試、自行面試、直資面試,根本冇分別。

直資註冊時家長簽個份文件係有法律約束力,佢唔交番資料俾你其實係可以(至少無違反任何法例),而且EDB係呢方面都無權規限(當日放咗權俾佢話收生自決就已經係無得控制)。
再唔係,攪到好似買樓咁,註冊咗抽飛就要賠學費,你估有冇可能呢?

AAA:我只知,簽什麼法律文件,有冇法律效用,也要法庭去解讀的,看有冇一間直資咁小家為爭生源,咁小氣,上法院各自表述去裁定,我都想睇下!
直資也受教育局管核,也不是超然的王國,未見過一個家長抽飛不成,這也是多慮了。

醒目開學勳章

mcl203 發表於 19-3-1 10:55
九華個校章開始用得著~~~
點解?

Ak112318 發表於 19-3-1 10:32
直資可申請學費減免,不完全是中產以上的專利學校
係, 香港地夠窮無問題, 所以就係話貧窮中產囉。我哋無一間直資可以申請到減免, 但我哋無法負擔到學費。

bobbob 發表於 19-3-1 11:08
點解?

係咪九華興送校章?~~~

醒目開學勳章

mcl203 發表於 19-3-1 11:10
係咪九華興送校章?~~~
咁如果落實,九華可以慳返唔少校章就真,直接講咪得囉

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 19-3-1 11:09
係, 香港地夠窮無問題, 所以就係話貧窮中產囉。我哋無一間直資可以申請到減免, 但我哋無法負擔到學費。 ...
第2個就話啫,你哋2個都讀c小,點會負擔唔到?

sukitelfold 發表於 19-3-1 11:07

直資註冊時家長簽個份文件係有法律約束力,佢唔交番資料 ...

有家長交完自行表格後悔想同EDB申請取消自行被EDB拒絕,直資小學要學生放棄直升龍中先派番自行表格同學生資料表EDB一樣話無違規,所以咩到可能會發生。
今日未發生過,可能只係因為環境使然未有需要發生,唔代表將來一定唔會發生。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-3-1 09:55
方向係好, 但現在既建議明顯不夠心思熟慮, 如果咁就實行, 反效果會更多
唔認為直資有權拒絕抽飛,不過他們可以選擇早於四月上交人頭。
只要諗清楚,其實唔係咁麻煩。

每個學生直資外可以In 兩間,而每人都只有一張學生資料證,自行確認後可以到最終學校註冊,最好多留一個月,俾音樂椅轉轉轉。應該幾刺激,到最後一刻可能有神校收。

我反而想知道, 如果自行提早, 咁會唔會好多同小學有聯繫既中學, 會係自行時收少左聯繫小學既學生? 因為佢地可以收盡叻人

hkpapa852 發表於 19-3-1 09:55
方向係好, 但現在既建議明顯不夠心思熟慮, 如果咁就實行, 反效果會更多
呢個玩法我唔明喎, 佢老闆, 我咪咗6年個玩法, 臨門走嚟玩新嘢, 又要學過!

咁, 我想信有好多學生自一自二都收, 咁即係收兩個電話? 因為佢話中學只通知正取生, 咁係咪下年開始得返一個自行呀? 我相信好多同學佢自一唔得自二後備, 咁最後係入到自二喎, 咁玩法, 呢批學生係「唔會」收到電話/信既, 咁佢又要填大抽奬嚇餐死? 抑或中學通知家長時, 家長知道自一收咗, 要「自動」同學校講, 我有人要了, 你過主啦, 然後自二中學又再繼續call後補? 仲有一批直資生呢? 好多嘢要諗喎。

另外, 佢話中學可以出信「或」電話通知, 咁會唔會有一批假冒黨, 呃人害到人哋又無入自行又無填大抽奬架? 係咪應該教育局自己出信好D呀。或出埋後備list, 好似小學咁玩法呀?好亂喎。

hkpapa852 發表於 19-3-1 11:21
有家長交完自行表格後悔想同EDB申請取消自行被EDB拒絕,直資小學要學生放棄直升龍中先派番自行表格同學生 ...

所以咪話多慮囉⋯⋯正正你頭幾頁說流傳建議文件似假,結果今天明報星島更正了,建議進行中!

CS_HON 發表於 19-3-1 11:22
我反而想知道, 如果自行提早, 咁會唔會好多同小學有聯繫既中學, 會係自行時收少左聯繫小學既學生? 因為佢地 ...
我又覺得一樣
可以早知道, 有聯繫中學的成績好的一群小學生,
又點會咁早放棄去更好學校機會 !
反正在抽獎她們仍是有好大機會入番聯中 !

subb 發表於 19-3-1 09:39
我自己就覺得是好事 !
現在只有直資者公報, 家長在唔知自行結果情況下,
變相直資收生是比官津有更多優勢  ...
其實, 相對可以令非神直生源稍下降, 相對直資同官津間距離可以拉近D。就算神直, 見好多都問, 叩到神津轉唔轉等等帖, 有得揀, 又叻既, 唔一定個個入神直既, 佢哋資源又好D, 應該要貢獻一下下一代了, 唔好下下只想教「好學生」。

sukitelfold 發表於 19-3-1 11:26
所以咪話多慮囉⋯⋯正正你頭幾頁說流傳建議文件似假,結果今天明報星島更正了,建議進行中!:waha ...
我都係買定花生算了!

subb    發表於 19-3-1 11:31
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mcl203 發表於 19-3-1 10:03
直資應該會強烈回應,尤其是二三線直資,現在模式都已經出現咁多抽飛,提早佢地仲麻煩D~~~
...
我諗最強烈反對既係B1C-B2A既直資。DBS都死, 一批學生入咗LS, 唔抽飛就奇。

little_yolky 發表於 19-3-1 11:31
我諗最強烈反對既係B1C-B2A既直資。DBS都死, 一批學生入咗LS, 唔抽飛就奇。

可能首次見直資要裁員~~~

little_yolky 發表於 19-3-1 11:31
入LS影響不大,一直有暗示不過打算入SJC,QC就影響極大。
我覺得最開心應該係B1A官津。例如St mary, 好希望俾個暗示家長,又欲言又止咁。如果可以公佈,皆大歡喜。

sukitelfold 發表於 19-3-1 10:28
例如:
1. 如果一定要3月底通知學生, 相信不少中學可能要調整自行面試時間, 咁到時小六學生係2月同3月會更 ...
同意細路們會忙到暈, 咁重好, 免得佢地有時間做同諗埋D無謂野!!!

shevachevy 發表於 19-3-1 11:03
最開心係果咋band 1A校, 之前一路讓雙手雙腳比人噤住o黎砌, 而家可以主動入佢中路  ...
其實都唔止B1A校笑架, 有D B1同學仔, 免差池所以入咗B1尾直資, 如果佢哋唔要offer, 係有機會入到去B1B/C中學的, 有D區B1位超唔夠, 好多B1都提早跳船, 小時了了已經做咗個完美示範了。
‹ 上一主題|下一主題