用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 教局硏究明年學校預早通知自行分配學位 ...
樓主: sell2japan
go

教局硏究明年學校預早通知自行分配學位   [複製鏈接]

回覆 hkpapa852 的帖子

政府文件會先講背景和現況,怎麼可能第一段就列明建議

genpub 發表於 19-2-26 17:15
份文件完全唔係政府文件的格式,文件泊位又唔齊,有人偽造文件的機會極高 ...
假如係真既,首先會交代現行安排,再講調整機制,然後講程序,再加一個程序例解。

genpub 發表於 19-2-26 17:25
回覆 hkpapa852 的帖子

政府文件會先講背景和現況,怎麼可能第一段就列明建議 ...
另外,啲節落有數字,而且啲數字係順序既,唔會好似私人公司咁,每個章節重新由1開始。

akys 發表於 19-2-26 14:59
如果呈三前公佈就有趣了。只要部份已有着落嘅收收油,剩低學生有機升band。 ...

某部分有着落的同學「收收油」,可能令到生態大災難。未有着落的叻同學,排名會因此提高,對於讀書冇咁叻嘅同學就會越低。

希望我冇理解錯個遊戲規則

Zoomfly 發表於 19-2-26 18:16
某部分有着落的同學「收收油」,可能令到生態大災難。未有着落的叻同學,排名會因此提高,對於讀書冇咁叻 ...
要收油的,有直資offer個班一樣會收
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-2-26 18:40
要收油的,有直資offer個班一樣會收
比起自行人數少好多。

呢份野肯定係假
若要實行, 面試必須定於十一月或之前
如文件只有一頁, 政府文件冇可能冇編號
如是節錄其中一頁, 政府文件冇可能冇頁號
政府文件亦唔會用呢種字體

kenlau806 發表於 19-2-27 14:38
呢份野肯定係假
若要實行, 面試必須定於十一月或之前
如文件只有一頁, 政府文件冇可能冇編號
呢份野都傳左一段時間,而家先浮上來,可能去Edb問下最實際。

sell2japan 發表於 19-2-27 14:52
呢份野都傳左一段時間,而家先浮上來,可能去Edb問下最實際。
呢份嘢個邏輯本身有問題啦, 叫中學自己去通知正取生學生而唔係由EDB統一通知。

現實係,個D正取生可能只係排佢學校係自2,或根本已係直資註冊,最終都未必會係個間學校收到既學生。

要中學花額外資源做D咁既嘢(可能係無用兼浪費時間既嘢)?EDB係咪有額外資助俾番中學先?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-2-27 17:32
呢份嘢個邏輯本身有問題啦, 叫中學自己去通知正取生學生而唔係由EDB統一通知。

現實係,個D正取生可能只係 ...
其實EDB俾資源都唔會做得到, 正如你所講, EDB出信就有可能, 中學出就根本一睇就知假。佢話「正選生」, 即係50個位就係50個正選生, 但呢50人入面, 可以全部都填自二, 佢哋可能全部都獲自一取錄, 即係有部份學生會收到兩封取錄信, 而中學無EDB既協助, 係唔會知有幾多自一生同直G生out咗, 咁其實後備生獲取錄既機會都相當大, 所以只出信俾正取生, 係神經既做法, 只係俾部份學生自我感覺良好, 兩間都收佢。信入面亦提到, 中學只係通知正取生, 正式文件都係7月由EDB放榜時發出, 即係唔會預早注冊啦, 亦即係中學根本唔會知邊個係真正既正取生, 後備生亦唔可以預早獲悉(其實按機制, 佢哋都有機會係自行獲取錄)。所以, 出呢份假文件既人士, 對升中現法唔熟, 至會有咁明顯既破綻。

little_yolky 發表於 19-2-28 08:14
其實EDB俾資源都唔會做得到, 正如你所講, EDB出信就有可能, 中學出就根本一睇就知假。佢話「正選生」, 即係 ...
我理解應該自行出offer好似直資一樣,大家都可以1月至3月面試。之後出offer, 自行一樣要簽類似undertaking 文件, 表示只取一個,放棄其他自行/直資學位。收50個正選可能10個去直資,10個去自一。再繼續call 後補,直到收齊。劃一時間deadline。
其實可能這樣已經可以唔使搞排位後叩門遊戲。

不過真正獲益最大的,可能還是每個banding 前列份子,最有實力的同學,隨時幾個offer,可以自己決定讀直資還是官津。還有收益的是官津學校,不用處於收生劣勢。

little_yolky 發表於 19-2-28 08:14
其實EDB俾資源都唔會做得到, 正如你所講, EDB出信就有可能, 中學出就根本一睇就知假。佢話「正選生」, 即係 ...

製作人明顯唔熟政府文件既格式,犯咗不少政府文件上唔會出現既低級錯誤

係咪近排睇咗大台由肥佬擔正嗰套老千劇多呢?

hkpapa852 發表於 19-2-28 08:48
製作人明顯唔熟政府文件既格式,犯咗不少政府文件上唔會出現既低級錯誤

係咪近排睇咗大台由肥佬擔正嗰套 ...
你教精人啦

b3410 發表於 19-2-28 08:37
我理解應該自行出offer好似直資一樣,大家都可以1月至3月面試。之後出offer, 自行一樣要簽類似undertaking  ...
不如睇番2005年時田二少攪個場大龍鳳點解釋唔可以預先公佈自行結果先:

http://www.e-c.edu.hk/doc/tc/publications_and_related_documents/education_reform/MOI&SSPA_report_Chi.pdf

PDF P.89

最重要個幾點:
1. 現行一併公布自行分配學位和統一派位結果的安排,行之經年,運作暢順
2. 當班內一部分同學「提早」知悉自行分配學位的結果,很可能會影響學生的整體學習氣氛,不必要地為教與學帶來新問題
3. 向家長解釋學校的憂慮,得到很多家長的理解

機制本身運作暢順,又得到家長支持,仲唔會俾小學話影響學習氣氛同帶來教學問題,點解要變?

要變的話,政府真係又夠膽 "零" 諮詢?楊局長會唔會咁 "聰明" 呀?

而且,大家問心,現今香港教育制度同班負責教育既官員,做咗幾多真係為學生好既嘢呢?

hkpapa852 發表於 19-2-28 08:57
不如睇番2005年時田二少攪個場大龍鳳點解釋唔可以預先公佈自行結果先:

http://www.e-c.edu.hk/doc/tc/publ ...
果時檢討過,依家已經19-20年度,可以再拎出來再檢討一次

b3410 發表於 19-2-28 09:03
現在的政府.....那怕只是無限輪迴, 最後也是苦了學生和家長.....

b3410 發表於 19-2-28 09:03
當然可以檢討(不過你以為楊局長真係會?),不過起碼要好似什麼"土地大便論"咁攪場歷時番一年半載,嘥D公幣俾班愛國既專業人任去做所謂專立委員會去分析同檢討先得家嘛,點可以咁求其出張A4紙就得呢?

當年份諮詢文件,少少地都有90版啦!

https://www.e-c.edu.hk/doc/tc/publications_and_related_documents/education_reform/Full_version_(26Jan)_FINAL.pdf

hueyman 發表於 19-2-28 09:08
現在的政府.....那怕只是無限輪迴, 最後也是苦了學生和家長.....
我都擔心越改越衰

一睇文章個標題就知有人存心在EK放流料。。。不過無人中計之嘛!
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 19-2-28 09:24
一睇文章個標題就知有人存心在EK放流料。。。不過無人中計之嘛!
...
製作人要檢討吓,今次做得咁差,只係上到EK但上唔到報。
‹ 上一主題|下一主題