用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 教局硏究明年學校預早通知自行分配學位 ...
go

教局硏究明年學校預早通知自行分配學位  

應該是這, 大家有見過嗎?

sell2japan 發表於 19-2-26 13:55
大家有見到嗎?
咪傻啦! 睇吓當年田二少份教檢討講乜先啦!

http://www.e-c.edu.hk/doc/tc/publications_and_related_documents/education_reform/MOI&SSPA_report_Chi.pdf

請睇PDF P.89

佢話係"小學一般反對"提早公佈自行結果, 你估EDB夠膽係大部份小學反對下夾硬嚟?

香港學制咁複雜, 楊局長啋你都傻啦!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

謝謝啊大師! 我幫人問下睇下係5係假野, 就算真我都冇份, 我女今年升中一

IloveJJ 發表於 19-2-26 14:42
假架?我朋友send咗份野俾我喎!
有份咩嘢, 可唔可以share出嚟睇吓?

而且所謂研究, 以政府既程序, 先碼一年先有結果, 結果又會係點呢?

上次2015年j教改檢討都做足一年啦! 做完之後仲話兩年後先實行, 當中仲係有不少建議係一被接納所以沒有改變.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

如果呈三前公佈就有趣了。只要部份已有着落嘅收收油,剩低學生有機升band。

goodboy1    發表於 19-2-28 12:55
goodboy1    發表於 19-2-28 12:54

回覆 IloveJJ 的帖子

source 係邊? 上網都搵唔到嘅

akys 發表於 19-2-26 14:59
如果呈三前公佈就有趣了。只要部份已有着落嘅收收油,剩低學生有機升band。 ...
是的, 既然有利於部份人, 點解小學反對?

回覆 hkpapa852 的帖子

2012年6月立法會答覆提問時話同意維持現行安排,以確保運作順暢
教育局就「中學學位分配辦法」是否繼續採用「一併公佈自行分配學位和統一派位結果」的安排,持開放態度。教育統籌委員會工作小組曾於二○○五年檢討中一派位機制時,因應部分家長要求提早公佈自行分配學位結果的意見諮詢持分者有關安排(註一)。經過詳細考慮和向家長解釋後,我們的看法是有關安排行之經年,假如改變現行安排以讓班內一部分同學「提早」知悉自行分配學位的結果,或會造成不必要的標籤效應,並影響學生的整體學習氣氛。

此外,由二○○七年開始,每所學校的自行分配學位比例增加至30%,而家長和學生的選擇亦增加至兩所中學(須向教育局申明申請次序)。根據現行程序估計,中學完成核對學生的自行分配學位選擇及分配等工作後,最早可公佈自行分配學位結果的日期是每年五月底/六月初,而小六學生此時已就統一派位提交選校表格,以便七月上旬公佈派位結果,所以提早公佈安排的空間和作用不大。事實上,由學校議會代表以及地區學校代表組成的「中學學位分配委員會」亦曾就此事交換意見。由於現時安排較能平衡各持分者的訴求,並配合學校的實際運作,故同意維持現行安排,以確保運作順暢。

https://www.info.gov.hk/gia/general/201206/06/P201206060269.htm

sell2japan 發表於 19-2-26 15:18
是的, 既然有利於部份人, 點解小學反對?
2005年教改檢討報告田二少班人既總結:

至於應否提早公布家長申請自行分配學位的結果,小學一般反對這做法。因為當班內一部分同學「提早」知悉自行分配學位的結果,很可能會影響學生的整體學習氣氛,不必要地為教與學帶來新問題。事實上,現行一併公布自行分配學位和統一派位結果的安排,行之經年,運作暢順。工作小組在諮詢會中,向家長解釋學校的憂慮,得到很多家長的理解。他們並表示,在個人方便和學校教與學效果之間,寧取後者。

即係學校教學效果(學校利益? 學生利益?)凌駕於家長個人要求囉! 
聽落幾似 國家利益大於個人利益 呢種愛國情懷

如果改變,即係政治不正確。

sell2japan 發表於 19-2-26 13:55
應該是這, 大家有見過嗎?
除咗係WhatsApp見到, 仲有冇人係其它地方見過呢份嘢既真身呢?

如按照當年教改既意見, 應該係要諮詢埋小學既意見先得喎?

akys 發表於 19-2-26 14:59
如果呈三前公佈就有趣了。只要部份已有着落嘅收收油,剩低學生有機升band。 ...
其實只有極少官津校會係呈三前公佈到自行派位結果...... 呈三時間唔撞自行面試已經好好了!

所以根本唔會影響到呈三大局, 只係會影響統一派位表既部署同埋考畢業試既氣氛

hkpapa852 發表於 19-2-26 15:43
其實只有極少官津校會係呈三前公佈到自行派位結果...... 呈三時間唔撞自行面試已經好好了!
其實我係贊成自行應該先公佈,對學校和部分學生有利。B1校可以和直資競爭學生,不用處於捱打局面。學生可以同一時間選擇付費或公費學校,例如QC,LSC和SPCC,DBS間選擇,各適其式。

IloveJJ 發表於 19-2-26 15:21
我都唔知,朋友whatsapp來

可惜我地不能受惠

akys 發表於 19-2-26 15:59
其實我係贊成自行應該先公佈,對學校和部分學生有利。B1校可以和直資競爭學生,不用處於捱打局面。學生可以 ...
留意有一句:

學校只會通知正取生, 除非學生選擇入讀非派位直資

即係無可能係直資同自行兩個offer二選一

另外, EDB係4月中先收齊非派位直資註冊名單, 統計再通知番相關中學, 再由中學通知返學生呢, 最快都應該要去到5月底. 到時其實最多只會影響畢業試 (對大抽獎策略如何制定根本無幫助)

份文件完全唔係政府文件的格式,文件泊位又唔齊,有人偽造文件的機會極高

genpub 發表於 19-2-26 17:15
份文件完全唔係政府文件的格式,文件泊位又唔齊,有人偽造文件的機會極高 ...
政府公文, 應該有個特別既Heading, 仲有文件編號

可能有內鬼將D未正式發佈/通過既討論文件放出街