用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 為何「自行派位」只得兩個選擇機會?
樓主: goodboy1
go

為何「自行派位」只得兩個選擇機會?  

hkpapa852 發表於 19-2-26 16:39
知自己屬那個派位組別就夠啦!

至少已有制定策略既依據
我知吖,你想講咩,有人知道都太進取,無保險位,1A 頭,派B3, 唔可以話制度害左佢格。你係咪同我講緊呢樣先?

mcl203 發表於 19-2-26 16:49
一有官方正式公佈banding,會唔會倒晒D坊間力捧既神校米,原來~~~
...
制做就業機會: 需要大量人手去掃玻璃

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ABC-DAD 發表於 19-2-26 16:54
我知吖,你想講咩,有人知道都太進取,無保險位,1A 頭,派B3, 唔可以話制度害左佢格。你係咪同我講緊呢樣 ...
知道自己有幾多籌碼, 再決定如何投資, 風險自己評估

唔知自己有幾多籌碼, 亂如投資, 如何評定係進取定保守?

個個要安全係咪要自1同乙1選間B3呢?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-2-26 16:57

唔知自己有幾多籌碼, 亂如投資, 如何評定係進取定保守 ...

現行可以幫襯升學顧問~~~

mcl203 發表於 19-2-26 16:49
一有官方正式公佈banding,會唔會倒晒D坊間力捧既神校米,原來~~~
...
落差又唔會真係好大,未去到達倒米既程度。

唔知自己有幾多籌碼, 亂如投資, 如何評定係進取定保守 ...
你覺唔覺得自己強辯, 乞求論據左少少?
最直接咪公佈全港排名囉,到時咪打官司點解我排名前過你唔收我收佢?自行就係配對,有時數據點用,要啲智慧。

王家爸爸 發表於 19-2-26 17:03
落差又唔會真係好大,未去到達倒米既程度。

重點係神唔神,上次有網友先評神係80%入8大,點知佢忘記check左自己學校先講~~~

ABC-DAD 發表於 19-2-26 17:03
最直接咪公佈全港排名囉,到時咪打官司點解我排名前過你唔收我收佢 ...

我係話要求公學生本區同全港Banding組別, 有咩問題?

其實就算沒有全港Banding, 只有本區Banding都好夠, 因為大抽獎都係按照本區Banding

只公佈全港Banding仲危險, 萬一係全港B1, 區內B2, 填統一派位表當自己係區內B1咁填, 一定死得好轟烈!

雖然你小朋友已中學畢業, 定都係其實你係不過我強烈懷疑你係一位根本唔明白升中派位機制既家長

ABC-DAD 發表於 19-2-26 17:03
最直接咪公佈全港排名囉,到時咪打官司點解我排名前過你唔收我收佢 ...

有邊間學校話100%按學生成績排名收生?

收生成績佔最高比重既學校, 印象都只係70%

乜SPCC轉咗要求咩?

係咪甲乙部填嘅選擇極端左先會派左去B3,?
請唔好同我講啲升中派位講左十年嘅常識,我無提唔係我唔知道喎,係咪,再者我亦欣賞收集數據供大眾參考嘅 貢獻,但係 布甲乙部嘅進退鋪排 係有一定嘅技巧, 我唔再班門弄斧啦,越講越遠。

mcl203 發表於 19-2-26 17:06
重點係神唔神,上次有網友先評神係80%入8大,點知佢忘記check左自己學校先講~~~
...
80%入8大,門檻都好高下。

hkpapa852 發表於 19-2-26 17:08
我係話要求公學生本區同全港Banding組別, 好咩問題?
你點諗我無意見,不過我想表達,我無講唔代表我唔知。唔好跌落地拿咋沙,強辯係點?大家有眼睇,有無風度?大家自己評。

王家爸爸 發表於 19-2-26 17:22
80%入8大,門檻都好高下。
如果只計入8大, 唔高

UGC AD/HD都係8大開既

hkpapa852 發表於 19-2-26 17:10
有邊間學校話100%按學生成績排名收生?

收生成績佔最高比重既學校, 印象都只係70%
你識得咁講,就應該係明之前你問我知Banding嘅事係多此一問。

講自行呀,我 搬龍門?

ABC-DAD 發表於 19-2-26 17:17
係咪甲乙部填嘅選擇極端左先會派左去B3,?
請唔好同我講啲升中派位講左十年嘅常識,我無提唔係我唔知道喎, ...
乜原來叫EDB向學生公佈真實Banding係叫強辯?

長智識了!

ABC-DAD 發表於 19-2-26 17:43
你識得咁講,就應該係明之前你問我知Banding嘅事係多此一問。

講自行呀,我 搬龍門?
報自行時公佈呈1+呈2既Banding, 大抽獎前再公佈最終Banding, 真係幫唔到家長?

hkpapa852 發表於 19-2-26 17:08
我係話要求公學生本區同全港Banding組別, 有咩問題?

其實就算沒有全港Banding, 只有本區Banding都好夠,  ...
你話咩無問題,tag 我去搭你即係點,我有問題?

ABC-DAD 發表於 19-2-26 17:43

講自行呀,我 搬龍門?

睇咗咁多年足球最近我先學識, 原來領隊要求換籠門, 籠門死都唔肯出場要繼續比賽係無違反球例, 領隊都吹佢唔脹

hkpapa852 發表於 19-2-26 17:41
如果只計入8大, 唔高
咁又係

其實如果公佈banding 有難度,又唔想標簽化同學,不如考慮自行收生名單提早公佈,做到的話已經好滿足了。