用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 為何「自行派位」只得兩個選擇機會?
樓主: goodboy1
go

為何「自行派位」只得兩個選擇機會?  

goodboy1 發表於 19-2-26 12:29
每間學校只有幾十個位自行派位,但一個level學生隨時會有過萬人競爭。既然有B1成績,好應該俾學生有多D選 ...
其實也有不少家長不知幾想子女讀(神)直資, 只是考不到,迫住參加派位!另外,揀直資避險而放棄派位的,不是因為自行得兩個選擇,而是根本唔知自行收唔收!

比多幾個選擇, 大家都係想入某一間. 兩間其實已經夠

回覆樓主

兩間自行我覺得ok,但自行應該早D話俾大家知得唔得,好多都因為怕大抽獎,局住要咗次選嘅直資位,搞到派位後去叩門

回覆 goodboy1 的帖子

其實小學係B1A, 上到中學又未必保持到, 所以都唔洗太執著A定B定C.... 只要唔係B1去B2, 我覺得唔洗限得咁窄....

pccw2017    發表於 19-2-26 17:51

有五個選擇條氣順啲,可以理解,不過各方面嘅資源安排就大左好多,如欲教育資源多啲用係學習上面,節省學校老師用在收生/行政上嘅時間,未必唔係好事。
只有2個選擇,家長可以諗下如何自處?一個firm 、一個保險,報埋對口水平嘅直資,唔係只有好鬼死貴嘅直資先啱心水格?唔成功,有甲乙部,重有扣門。
家長唔好慣左指責制度唔公平,人人都面對緊一樣嘅制度,就係每個人條件唔會一樣,細細個就覺得社會對自己唔公平,不如問下自己日後會為社會做到咩,為自己小朋友建立好價值觀,環境不利自己,就要更加努力,堅持目標,咁樣去到邊都保持鬥志,積極上進,自然會明白係大環境如何自處。

goodboy1 發表於 19-2-26 14:47
好多時讀書靠自己,亦加埋同輩!
隔離帖先語重深長話揀校不-定要1A, 你就話机会唔足夠俾1A生唔公平……所以真係世事並遠唔会滿足到所有人~

回覆 Lingcheung 的帖子

有D人驚死自2收左就冇得再在大抽獎抽自1

如果有埋自345,要驚多3倍

Jessy    發表於 19-2-26 17:57
我是護書簿

gigayan 發表於 19-2-26 15:05
兩間自行我覺得ok,但自行應該早D話俾大家知得唔得,好多都因為怕大抽獎,局住要咗次選嘅直資位,搞到派位 ...
我都讚成自行階段應該由學校公佈收生,再進入甲乙部,係運作上對學校同學生都好,可以明確部處之後升中生活。

goodboy1 發表於 19-2-26 12:24
譬如學生有B1A成績,但間間學校亦會B1A學生,當大家湧向同一級數學校申請入讀,必然會有大批B1A學生被淘汰 ...

跌落 B1C 已經好幸運了!有聽過 B1 派去 B3

回覆 goodboy1 的帖子

豬哥,唔好諗D無謂野喇

唔係一陣巴打約你傾偈,而你miss call就大劑
我是護書簿

goodboy1 發表於 19-2-26 15:34
如果制度可以再鬆動少少,政府人氣都會多D!

至於資源方面,只要政府肯認真執行「問責制」,減少 ...
與其增加自行學位名額, 到不如公開學生本區和全港派位組別仲有用啦!

再改埋個不知所謂既前人種樹Pre-S1分Banding安排就更合理, 更唔會標籤到學校

nelsonlum    發表於 19-3-2 10:57
artroboy    發表於 19-2-27 07:44
pccw2017    發表於 19-2-26 17:53
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

goodboy1 發表於 19-2-26 15:34
如果制度可以再鬆動少少,政府人氣都會多D!

至於資源方面,只要政府肯認真執行「問責制」,減少 ...
講完一樣先一樣。

選校策略過於進取引到失誤,而推哂個責任畀制度,不就有點輸打贏要嗎?

ABC-DAD 發表於 19-2-26 16:00
選校策略過於進取引到失誤,而推哂個責任畀制度,不就有點輸打贏要嗎?
當自己Banding都無法確定, 又如評估係咪進取?

靠感覺?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-2-26 16:23

靠感覺?
邊個可以肯定,你知自己,都唔知人地,啱唔啱,攞唔準咪要2個機會其中一個要保險啲,升中如事升大學也如事。

ABC-DAD 發表於 19-2-26 16:30
邊個可以肯定,你知自己,都唔知人地,啱唔啱,攞唔準咪要2個機會其中一個要保險啲,升中如事升大學也如事 ...
知自己屬那個派位組別就夠啦!

至少已有制定策略既依據

靠感覺?
我2個小學都無名次畀學生,其他家長都幾手準備,有心為升中,要求人地,不如自己行多步,可以做嘅嘢,多年前講過。
靠信數據,都未必把握得好,花時間瞭解/培養自己小朋友能力好過。我嘅經驗係咁。

靠感覺?

一有官方正式公佈banding,會唔會倒晒D坊間力捧既神校米,原來~~~

mama_papa    發表於 19-2-26 20:02