用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 為何「自行派位」只得兩個選擇機會?
樓主: goodboy1
go

為何「自行派位」只得兩個選擇機會?   [複製鏈接]

你一定係同嗰堆學生爭,你有十間揀,人地都一樣架。

goodboy1 發表於 19-2-26 11:54
學生本身在成績、品行等各方面都表現良好,奈何因為競爭激烈下,又被教育局剝奪選校權,迫使要跌入「大抽獎 ...

甘叫剝奪選校權?已經有二間自行,又有乙部wor,直資私校自己科水你可以報10間八間都得,如果不分banding一齊抽獎就話者,做人吾好太貪心,人人都想吾洗錢讀神校,不過總有野要妥協,無制度系人人都合意

如果無競爭力,畀一千個選擇你,都係學校揀你,唔係你揀學校,除非家長願意揀對口嘅學校,假如堅持最好最多人揀嘅,就係面對「汰弱留強」,大人細路都要做好心理預備,要有plan B 、C。

e2m 發表於 19-2-26 13:02
比五個都係唔夠架喇,家長永遠是貪心的!
有料到,一個機會已足夠。
...

有十間自行的話,都會勁撞時間。
除此之外,全港成績最勁頭男仔300報,
LSC, SJC, WYK , QES , LW , TST , LMC , CCSC , 保一。
全港頭300女報,
SMCC , MCS ........

排第300後的男女能入圍in b1a機會仲小左。

唔知B1A-C係點得嚟?有無客觀標準?定係我地自定嘅心魔?

goodboy1 發表於 19-2-26 13:04
我相信部分學生係有B1A能力,可能只係因為失手或遲熟問題。

B1A學校其實香港有好多間,但因為自行派位只得 ...
我大女係band1中,中文科拖低,-样係入到自-。在乎選校策略。大女同学1A生,太太進取,去到抽獎第n志願……

回覆 goodboy1 的帖子

其實一個學生可以報五間學校,咁每一間學校咪要見更多學生?咁一間學校又見唔見到咁多學生?你只從家長角度睇,唔從其他角度睇呢件事的運作難度。

同埋,收生只是轉直資的其中一個原因,好多係家長唔會明的原因。

回覆 goodboy1 的帖子

你想入名校接受更良好的環境,咁你有無想過人地想唔想收你先?

goodboy1 發表於 19-2-26 13:19
點解會有咁多傳統津校轉直資?就係因為個派位制度問題。

好似男拔、協恩、聖保羅等傳統名校,都要轉直資, ...
家下好难轉直資啦……

angiehouse 發表於 19-2-26 13:08
甘叫剝奪選校權?已經有二間自行,又有乙部wor,直資私校自己科水你可以報10間八間都得,如果不分banding一 ...

2007年前自行都係得1個選擇,亦未有派位甲部3個選擇全港大抽獎  

Yanamami    發表於 19-2-26 13:37

goodboy1 發表於 19-2-26 13:27
我只係話多兩、三個選擇,就已經足夠!

讀書始終要靠自己,希望小朋友可以嚮讀書氣氛更好嘅學校讀書啫!:t ...
正如楼上講,俾你有五间,都係逼係果幾个weekend面試,撞左咪又係要放棄?

goodboy1 發表於 19-2-26 11:54
學生本身在成績、品行等各方面都表現良好,奈何因為競爭激烈下,又被教育局剝奪選校權,迫使要跌入「大抽獎 ...
冤有頭債有主, 有咩事去搵番王䓪鳴同田二少

2005年檢討中學教學語言和中一派位機制報告

佢地一致認為現今安排係最好的

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

goodboy1 發表於 19-2-26 13:19
點解會有咁多傳統津校轉直資?就係因為個派位制度問題。

好似男拔、協恩、聖保羅等傳統名校,都要轉直資, ...

甘都要比機會人,1A生入晒1A校?甘未精英制到出面,而且比5間一定有家長方死蝕底,吾系心儀都報,入左又話後悔,比個二間剛剛好
‹ 上一主題|下一主題