用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 為何「自行派位」只得兩個選擇機會?
樓主: goodboy1
go

為何「自行派位」只得兩個選擇機會?   [複製鏈接]

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 19-3-8 14:24
俾多10間你, 接咗7間, 最後又係得番3間, 仲要多咗"選擇困難症"

不如直接取消自行, 將甲部改為30%, 乙部70% ...
"30%甲部,70%乙部",實會有人走出來話唔公平,要靠運氣。

醒目開學勳章

goodboy1 發表於 19-3-8 18:21
應該話好多人會走出來支持,因為以後唔駛再爭級頭啦
我覺得反對的人會多D,因為好多家長會覺得自已個仔女會"叻"過其他人。

goodboy1 發表於 19-3-8 18:21
應該話好多人會走出來支持,因為以後唔駛再爭級頭啦

好仔媽媽: 我明白你表達啲乜!

取個中位數, 假設學校130人, 有40個band1學生,那麼级1~13 都屬於band 1A。可是考10~13 嗰幾個, 除非有特異功能 否則好大機會 聖喇拔皇瑪協 都冇份。 但係同人講 考唔到,外間就會懷疑 唔係band 1A,更有人會說:連頗好成績都稱不上。 分分鐘跌落大抽獎, 如果隨機編號唔好 ,區內band one位唔足夠, 亦分分鐘落入band2。

所以我覺得, 唔係自行考多少間、幾多學位for自行或%問題, 而係大抽獎用 隨機編號的不合理。
if 他朝一天→既然要改, 倒不如就取消大抽獎, 直接用教署區內 學生排位次序, 去進行派位就更好。
不過,可能這是我覺得的 「理所當然 」而已。

yovin 發表於 19-3-19 11:11
好仔媽媽: 我明白你表達啲乜!

取個中位數, 假設學校130人, 有40個band1學生,那麼级1~13 都屬於band 1 ...

卒之考完 鬆半口氣了!

派埋成績、派埋中學,就可以鬆埋另外半口氣。

‹ 上一主題|下一主題