用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 情緒行為問題..
樓主: angel-papa
go

情緒行為問題..  

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 19-2-28 08:40
我又有故講,親眼見過有人將每次默書分用graph 紀錄 ,我估容易d見到個trend ,好定唔好,各花入各眼 ...
睇到個默書trend有乜好處?

angel-papa 發表於 19-2-28 08:15
老師都說過他理解不太好!說要看多些故事去幫他多D想像空間⋯⋯
...
老師的觀察係甘,你自己的觀察又如何呢?
仔仔除了理解問題外,會吾會仲有其他困難,以至於佢做功課,溫默書覺得困難,沒有成功感,所以就抗拒?只有搵到問題,先可以對症下藥。

至於理解能力的提高,閱讀會幫到好多。但閱讀亦係一條漫長的路,要做好思想準備,可能要過幾年至有效果,不能心急。

bobbob 發表於 19-2-28 09:04
我仔好另類,一啲都唔鍾意睇四大名著之類嘅小說,嫌太老土

你講故事唔動聽啫係咪呀 幼稚園時我講到七情上面, 佢兩個一見我攞住本書就九秒九痴埋嚟。

bobbob 發表於 19-2-28 09:05
睇到個默書trend有乜好處?

downward trend 就要追數
聽落好怪獸,但入得豪門都無可厚非

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 19-2-28 10:59
你講故事唔動聽啫係咪呀  幼稚園時我講到七情上面, 佢兩個一見我攞住本書就九秒九痴埋嚟。:handso ...
咁又真,我去過kg做義工講故事,老師都好隱悔咁講過

little_yolky    發表於 19-2-28 12:35

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 19-2-28 11:20
downward trend 就要追數
聽落好怪獸,但入得豪門都無可厚非
所以我仔無豪門入

bobbob 發表於 19-2-28 12:28
咁又真,我去過kg做義工講故事,老師都好隱悔咁講過
有一次, 阿妹攞咗本漫畫要我講, 我深感有難度同挑戰。

回覆 little_yolky 的帖子

加D聲效都可以過關嘅.
最怕讀英文漫畫, 有併音字又有俚語, 仲要講到七情上面

Ahbee02 發表於 19-2-28 10:46
老師的觀察係甘,你自己的觀察又如何呢?
仔仔除了理解問題外,會吾會仲有其他困難,以至於佢做功課,溫默 ...

在家他其實如果認真溫習,好快可以完成,成功記入腦!只是在乎他想不想!理解的確是差的!他自己也說其他同學中文好好,自己是超渣⋯已經冇自信了⋯

angel-papa 發表於 19-3-1 08:30
在家他其實如果認真溫習,好快可以完成,成功記入腦!只是在乎他想不想!理解的確是差的!他自己也說其他 ...

伴讀伴讀伴讀!係最輕鬆學習中文既方法。
話佢知而家唔識唔緊要,我地一齊努力!

在家他其實如果認真溫習,好快可以完成,成功記入腦!只是在乎他想不想!理解的確是差的!他自己也說其他 ...

https://youtu.be/Osj_VYPNNyk

sinam 發表於 19-3-1 11:55
伴讀伴讀伴讀!係最輕鬆學習中文既方法。
話佢知而家唔識唔緊要,我地一齊努力!
...

知道!(emoji)

回覆樓主:

做完功課睇30mins電視得唔得?

回覆 little_yolky 的帖子

我唔洗攞本書,我打個招呼同笑下,就已經引來一堆粉絲。我講個笑話已經被包圍,我再講埋故事,九秒九淪陷

講故事我耍家呵, 因為我可以扮好多卡通聲, 以前有人以為我做過卡通配音架. 因為細個睇卡通都多, 又加上喜歡睇書, 好容易代入情節, 所以依家依然都每星期都會抽一點時間同細仔(P2)一齊"讀"中英文書仔,  習慣左句式同一些語氣的表達, 希望有助佢寫作同文法, 佢暫時仍然最喜歡科普eg Discover kids 同小百科之類較資訊性的, 之後才中英文小故事mouse/RD/magic tree house 之類  (佢上年都唔喜歡Mouse同WPkids, 因為個主角佢唔like, 大左就個人open 左, 開始欣賞好笑的小書仔)  

Yanamami 發表於 19-2-26 11:18
有必要晚晚温書嗎?我女从來只係考試前两周先开始温。物極必反,禁差既心情去温,会唔会事倍功半?学校課程 ...
好同意呵,
我大仔(現已升中)一直都係唔想溫書, 以前小學我覺得一個小學生有時間唔溫是唔盡責, 好懶, 同埋成績唔會好,    用我自己以前身為一個"傳統好學生"的方式/成績去要求佢,  弄得真有點雞犬不寧,   但一路睇來, 佢因為記憶強, 好多野真係有心睇過會記得,  同埋失分位往往是因為不專心而不是不懂,  所以我都試下調節自己對各科成績的要求, 只有中文個D一點都不可以錯的就一定要早背,  希望盡量幫佢在各科提高自學的興趣同挑戰,  多過同佢計算用了幾多時間在溫習書本而硬要佢出成績,  幸好小學是英小同埋唔多抄寫,  多創意功課,  高小基本上是佢自己跟自己的步伐行.    現中學是較重科普的英中(非一線), 要死背的暫時不多, 功課亦是, 反而因為佢英文較好, 可以省些背各科生字的時間, 仍可以多些時間去發掘有興趣的學科,  升中後中學成績都叫進步中. 不過始終是未脫離傳統DSE學制, 傳統學習方式肯定遲早都要配合上去.  否則就要另謀出路.  

細的反而天生是較傳統的學生, 性格關係自我要求較高, 但一步一步較想跟規則,   所以我一直覺得佢的需要同大的不一樣, 現在都仍在摸索中, 不過更重要前題是維持到佢對學習的熱誠. 所以我會同佢一齊發掘如何才是對佢最有效的學習.   

除左伴讀,身边周圍都係中英字,学习唔-定要係書既~餐牌、說明書、广告板、指示牌、雜誌周刋、地图、食物標籤……通通都係字,認字可以好有趣~

HaYi    發表於 19-3-4 13:38
MrBeast    發表於 19-3-3 10:53

angel-papa 發表於 19-2-26 10:54
今次輪到我想呻一下了....
二年級開始,我覺得兒子的情緒或表現令我覺得他跟以往有的不一樣⋯
...
試下俾些甜頭小朋友,例如:做完功課執妤書包,獎半小時卡通片。溫完書,獎兩盤波子棋。
我仔小三,好受。

JC_mami 發表於 19-3-6 09:47
試下俾些甜頭小朋友,例如:做完功課執妤書包,獎半小時卡通片。溫完書,獎兩盤波子棋。
我仔小三,好受。
...

我哋當年因為小女深散光,唔敢用睇片獎佢,而佢亦唔鍾意下棋,我哋獎罰規則係:
俾一張紙仔佢儲印仔,每十個印仔可換小禮物
1) 功課/補充如果認真做唔駛問,全對,一個印仔
2)功課/補充如果唔識有問,之後全對,亦有一個印仔
3) 當日有測考默,再加一個印仔
4) 如果無認真做,例如字跡潦草,抄都抄錯,會有自辯機會,如果有合理解釋,用鉛筆括起一個印仔,如果之後嗰日認真返就擦括號,否則取消印仔
5)錯得多而無問,如果證實佢認真做,只係唔知自己唔識,會教返佢,唔會罰,無印仔
6) 如果明知唔識又唔出聲,等於唔認真,罰則同4)

YolandaTam 發表於 19-3-6 11:13

我哋當年因為小女深散光,唔敢用睇片獎佢,而佢亦唔鍾意 ...

原則係訓練佢:1)做事要認真, 2)唔識要問
實行上要注意:
1)每次俾印仔或扣減,要列明日期,原因
2)扣咗印仔,唔好再鬧: 鬧如果有效,等於罰雙倍,唔公道;鬧如果無效,留返啖氣暖吓肚好過