用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 情緒行為問題..
樓主: angel-papa
go

情緒行為問題..   [複製鏈接]

angel-papa 發表於 19-2-26 11:38
我要返工的!平常工人姐姐看管⋯ 所以做功課就更加冇枉管了⋯
呢個係主因 ! 工人幫唔到你, 唔關學校程度事, 1-1.5小事功課其實是算正常, 等你放工先做係人都有情緒...你快d去搵左功課班先, 至少可解決平日功課先, 溫書放在周末才攪. 就算平日溫小二只是用15-20分鐘都已經OK ga..

Yanamami 發表於 19-2-26 11:50
可能真係唔啱佢程度了?小二已禁辛苦……

有時候我會狠心地去諗,不如就讓他做喜歡的。不必谷他溫習,讓他知道不溫習就測驗考試都不合格,然後就留班⋯⋯。 等他知道後悔⋯⋯ 我又怕他到時會傷害佢自尊心⋯⋯

Felix223 發表於 19-2-26 11:50
因為我是working mom, 我仔在我回家前阿公會同佢完成功課先, 所以晚上回家後才對下, 用15至30分鐘重溫課文. ...

多謝你鼓勵!

angel-papa 發表於 19-2-26 10:54
今次輪到我想呻一下了....
二年級開始,我覺得兒子的情緒或表現令我覺得他跟以往有的不一樣⋯
...
親子宇宙定律:在乎溝通與關懷,我見你po 經常是你覺得,有冇平心靜氣坐低聽下小朋友心聲?
另外佢都就爆咁,不如退一步先,比佢自己計劃下daily schedule, 但講明你對成績的期望(起初唔好太高),定一個date review 下情況,再睇下有什麼要改

回覆 mch411 的帖子

未必, 初時可能係, 但耐左小朋友都會分得到遲早你都要俾我走, 一樣唔係辦法

回覆 angel-papa 的帖子

小一甚至幼稚園時做功課態度如何? 都係邊做邊玩?

醒目開學勳章

Felix223 發表於 19-2-26 11:55
呢個係主因 ! 工人幫唔到你, 唔關學校程度事, 1-1.5小事功課其實是算正常, 等你放工先做係人都有情緒...你 ...
我覺得小2 要做1-1.5小時功課太多,正常應該唔超過1小時,我仔初小功課好多時15-30分鐘內搞掂,亦唔會日日溫書,太大壓力

MrBeast 發表於 19-2-26 12:09
親子宇宙定律:在乎溝通與關懷,我見你po 經常是你覺得,有冇平心靜氣坐低聽下小朋友心聲?
另外佢都就爆咁 ...

我都想同佢傾下。多數都係臨瞓前同他傾計,不過,可能我的確冇耐性等他回覆我「他的感覺」。我會再試下聆聽他的想法。

我同老婆都返工, 亞仔去志願機構d功課班,
大約18:30做晒功課同溫默書,
返屋企食完飯會玩下手機, 上網睇片, 睇書
星期六日唔會再溫習,
除左考試前10日, 已經去左6年,
keep到band1成績

angel-papa 發表於 19-2-26 12:16
我都想同佢傾下。多數都係臨瞓前同他傾計,不過,可能我的確冇耐性等他回覆我「他的感覺」。我會再試下聆 ...
先要用隱形膠布封住自己個嘴 (not joking)

Diversifyedu 發表於 19-2-26 12:13

小一甚至幼稚園時做功課態度如何? 都係邊做邊玩?

小一好D的。而且也冇吔話成日溫書。

mch411 發表於 19-2-26 12:17
我同老婆都返工, 亞仔去志願機構d功課班,
大約18:30做晒功課同溫默書,
返屋企食完飯會玩下手機, 上網睇片,  ...

!好勵害呀!小朋友自制能力強!

bobbob 發表於 19-2-26 12:13
我覺得小2 要做1-1.5小時功課太多,正常應該唔超過1小時,我仔初小功課好多時15-30分鐘內搞掂,亦唔會日日 ...

咁呢個係小部分小學先可以,小一一般4-6樣,係適量功課,一小時多d都唔出奇。

見你之前出帖講過你仔中文閱讀水平麻麻, 除左態度問題, 呢個都可能係功課唔想做/做得慢嘅原因.
你嘗試要放下學業成績, 靠伴讀去提高閱讀水平先, 如果學校成績行先, 真係去考慮下轉校, 係適合嘅學校成長真係好重要.

angel-papa 發表於 19-2-26 12:16
我都想同佢傾下。多數都係臨瞓前同他傾計,不過,可能我的確冇耐性等他回覆我「他的感覺」。我會再試下聆 ...

功課班搵左先,好唔好再慢慢轉,唔好為學校功課影響親子關係,你都是要保持心情平和D,你情緒唔好,其實小朋友都會模仿自己父母。多鼓勵自然會多合作。

回覆樓主

既然每天放學後都拖延時間才做功課,會否試下索性在公園放電約30分鐘才回家集中精神做功課?咁你仔仔無得complain了。
天助自助者,  別再怨天尤人

Diversifyedu 發表於 19-2-26 12:28

見你之前出帖講過你仔中文閱讀水平麻麻, 除左態度問題, 呢個都可能係功課唔想做/ ...

其實我都有比較過其他學校的程度。現在的學校已經不是特別教深,是一般的水平。如果真的諗轉校,真的諗唔到邊間會特別淺!可能真的追唔到,就留班了⋯

都有可能因為中文程度差,追得特別辛苦⋯⋯

angel-papa 發表於 19-2-26 12:23
嘩!好勵害呀!小朋友自制能力強!
其實呢道好多小朋友都係咁, 做一個鐘功課其實都可以, 不過, 佢拖就有問題。個個禮拜默書, 默書佔分多唔多? 唔多就唔好太花時間了。我果件P1時激到我血壓高, 不過女仔好D, 後來我諗通咗, 又, 學校本身功課係少。我放鬆咗, 阿女又鬆D。有時見到欠交功課, 欠帶課本, 只要唔到記缺點程度, 就當自己時運高, 睇唔到, 提下佢下次記得, 唔係會扣操行分, 老師唔錫佢之類。佢緩慢地一年一年改善。
P1唔做功課唔溫書
P2做功課唔溫書
P3做功課稍微溫書

今年P4, 開學後會做功課同自己溫書了。不過, 統測後成績跌落冰點, 先發覺原來佢係「唔識」溫書。咁期考咪幫下佢。最緊要係小朋友個態度, 佢唔想溫書, 你迫佢事倍功半, 入唔到腦的。反正, 升中係要由P4開始, 之前既無人理, 你可以作為訓練, 唔留班就得。我個P1時都好似你果個咁激, 不過激咗一個學期, 我就收火了。如果男仔自律唔到, 就要搵個人去幫下佢, 實在無辦法的。

Felix223 發表於 19-2-26 12:29

功課班搵左先,好唔好再慢慢轉,唔好為學校功課影響親子關 ...

多謝你的意見!

angel-papa 發表於 19-2-26 12:23
嘩!好勵害呀!小朋友自制能力強!
佢自制力唔強, 試過休半日接放學返屋企做功課,18:00仲未開始做,
父母要學習接受,
小朋友進度有快有慢,
我亞仔2年班計數仲係數手指,
我對佢要求唔大, 因為我讀書唔得,
等佢自己識就識, 唔識都冇計

‹ 上一主題|下一主題