用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 情緒行為問題..
樓主: angel-papa
go

情緒行為問題..   [複製鏈接]

醒目開學勳章

Olympian 發表於 19-2-26 16:12
小6咁遠,6年後點知。但佢功課個量,一、兩個鐘係正常。我個肯自己做,我已經好滿意。同埋有時佢放學好累 ...
所以咪話學校功課多得滯囉

angel-papa 發表於 19-2-26 10:54
今次輪到我想呻一下了....
二年級開始,我覺得兒子的情緒或表現令我覺得他跟以往有的不一樣⋯
...

我個仔都係一樣 一學習就無心機 功課又要兩個鐘先做完 其實吾多功課 係佢無心機做 我地學校都係每星期有默書 每次溫默書都係我溫多過佢溫  咩都話好難

fanay 發表於 19-2-26 22:43
我個仔都係一樣 一學習就無心機 功課又要兩個鐘先做完 其實吾多功課 係佢無心機做 我地學校都係每星期有默 ...

回覆樓主

樓主, 我個仔一樣小二唔做功課, 佢大部分識做唔想做. 我放工返屋企已經八九點, 佢仲未做完. 考慮到默書不計成績, 所以我放棄. 考試亦係前兩星期開始溫.
只係呀仔中文ok, 所以成績ok.

如果一至五有時間, 我建議你同小朋友一齊睇下書睇下報紙. 佢會開心過溫習, 亦可增加字庫, 理解力.

Lu324 發表於 19-2-27 00:09
樓主, 我個仔一樣小二唔做功課, 佢大部分識做唔想做. 我放工返屋企已經八九點, 佢仲未做完. 考慮到默書不計 ...

中文認字能力低⋯真係好麻煩呀⋯而且這不是一朝一夕的事⋯⋯多謝你嘅建議!

angel-papa 發表於 19-2-27 09:24
中文認字能力低⋯真係好麻煩呀⋯而且這不是一朝一夕的事⋯⋯多謝你嘅建議!
...

似乎,小朋友可能不滿意現行學習模式,刻意將整日時間拖長去做,反正去到某個時間就可以去瞓覺,咁就過左一天。或許,要瞭解下和調整一下。

YanKanMom 發表於 19-2-26 13:57
那真值得開心啊
佢開心到瞓著覺都响度笑。

YanKanMom    發表於 19-2-27 11:18

angel-papa 發表於 19-2-26 15:31
回覆 Ahbee02 的帖子

坦白講,我真的有想過這樣做,但只限於功課。默書因為計落成績表,唔敢亂來....:noth ...
又講故仔你聽。

我哋默書都係計入成績表, 計入該科10%。我哋又分為測驗/平時分45%, 考試分55%。例如, 阿女P1時一學期5次中文默書, 如果每次80分, 咁平時分就係8分, 而佔學期成績既分係 8 x 45% = 3.6。如果全部100分, 就佔 4.5, 60分, 就佔2.7, 即係100分同僅僅合格既60分, 都係相差1.8分, 即小朋友語文卷寫錯兩隻字就無咗了。

一般學校默書佔語文科比重唔會太重, 我計完條數, 就豁然開朗, 唔捽阿女D默書分了。我又發現, 唔捽佢, 佢真係一年好過一年, 由P1 a - are an - and 都分唔開, 到依家P4又掂掂哋咁。

唔係所有小朋友都可以馬上完全放手, 其實一日教既嘢唔多, 不如試下每星期溫習一下, 唔駛每日睇功課啦, 如果持續每星期都複習, 其實都好好了。

angel-papa 發表於 19-2-27 09:24
...
仲有喎, 唔好小朋友快手咗, 你就加workload俾練習佢做喎, 咁就係人都慢慢做了。

angel-papa 發表於 19-2-26 15:31
回覆 Ahbee02 的帖子

坦白講,我真的有想過這樣做,但只限於功課。默書因為計落成績表,唔敢亂來....:noth ...
其實你仔仔對做作業,溫默書甘大反應,有沒有排除過佢認字,寫字(小手肌),理解等方面確實存在困難呢?若真系有困難,就要先解決呢D問題先,成績更加要先放一放。

Ahbee02 發表於 19-2-27 13:00
其實你仔仔對做作業,溫默書甘大反應,有沒有排除過佢認字,寫字(小手肌),理解等方面確實存在困難呢?若 ...

老師都說過他理解不太好!說要看多些故事去幫他多D想像空間⋯⋯

little_yolky 發表於 19-2-27 11:28
又講故仔你聽。

我哋默書都係計入成績表, 計入該科10%。我哋又分為測驗/平時分45%, 考試分55%。例如, 阿女 ...

我又真的沒有咁樣計過! 只係知道計算在成績表就已經好緊張⋯ 等我都詳細了解下先!多謝你嘅意見!

angel-papa 發表於 19-2-28 08:15
老師都說過他理解不太好!說要看多些故事去幫他多D想像空間⋯⋯
...
睇西遊記或三國演義啦, 好多男仔都鐘意。我阿女鐘意偵探小說, 就睇屁屁超人、福爾摩斯狗、屁屁偵探果D。仲有一本台灣書, 係閱讀123系列, 叫《一個儍蛋賣香屁》, 男仔最鐘意屎尿屁了, 你睇佢鐘唔鐘意。

angel-papa 發表於 19-2-28 08:17
我又真的沒有咁樣計過! 只係知道計算在成績表就已經好緊張⋯ 等我都詳細了解下先!多 ...
拿, 常言道, 恐懼源於不知, 唔了解會產生恐懼, 一恐懼, 我哋就開始捽D細路交數。所以, 我哋要先做好功課, 了解學校課程同要求, 咁至可以知己知彼, 戰無不勝, 攻無不克。而且, 我成日覺得, 我哋自己無做好功課, 好難要求小朋友做好功課。

angel-papa 發表於 19-2-28 08:15
...
我會建議你起初用口語講書中故事,培養到興趣後就讀(你),慢慢循步漸進建立閱讀能力和興趣

little_yolky 發表於 19-2-27 11:28
又講故仔你聽。

我哋默書都係計入成績表, 計入該科10%。我哋又分為測驗/平時分45%, 考試分55%。例如, 阿女 ...
我又有故講,親眼見過有人將每次默書分用graph 紀錄 ,我估容易d見到個trend ,好定唔好,各花入各眼

Ahbee02    發表於 19-2-28 10:38

little_yolky 發表於 19-2-28 08:24
拿, 常言道, 恐懼源於不知, 唔了解會產生恐懼, 一恐懼, 我哋就開始捽D細路交數。所以, 我哋要先做好功課,  ...

收到!

MrBeast 發表於 19-2-28 08:40
我又有故講,親眼見過有人將每次默書分用graph 紀錄 ,我估容易d見到個trend ,好定唔好,各花入各眼 ...

咁專業!

little_yolky 發表於 19-2-28 08:22
睇西遊記或三國演義啦, 好多男仔都鐘意。我阿女鐘意偵探小說, 就睇屁屁超人、福爾摩斯狗、屁屁偵探果D。仲 ...

我鍾意《一個儍蛋賣香屁》!等我搵下先!

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 19-2-28 08:22
睇西遊記或三國演義啦, 好多男仔都鐘意。我阿女鐘意偵探小說, 就睇屁屁超人、福爾摩斯狗、屁屁偵探果D。仲 ...
我仔好另類,一啲都唔鍾意睇四大名著之類嘅小說,嫌太老土
‹ 上一主題|下一主題