用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 情緒行為問題..
樓主: angel-papa
go

情緒行為問題..   [複製鏈接]

angel-papa 發表於 19-2-26 12:39
其實我都有比較過其他學校的程度。現在的學校已經不是特別教深,是一般的水平。如果真的諗轉校,真的諗唔 ...
係呀, 小學中文差, 連帶常識同數學都出事。好彩我個係英文差, 只需要搞一科。中文佢望一次就識寫了。

Mrs.Luckycat 發表於 19-2-26 12:36
既然每天放學後都拖延時間才做功課,會否試下索性在公園放電約30分鐘才回家集中精神做功課?咁你仔仔無得co ...

但係姐姐照顧一個識行而且走得很快的妹妹,好難一個睇兩個⋯

angel-papa 發表於 19-2-26 12:43
但係姐姐照顧一個識行而且走得很快的妹妹,好難一個睇兩個⋯
有無四大天王幫手呀?

little_yolky 發表於 19-2-26 12:39
其實呢道好多小朋友都係咁, 做一個鐘功課其實都可以, 不過, 佢拖就有問題。個個禮拜默書, 默書佔分多唔多?  ...

多謝你嘅分享! 默書是要計算在成績表內的,不過佔幾多百分比就唔記得⋯要再睇下。  我會再叫自己放鬆啲⋯

little_yolky 發表於 19-2-26 12:42
係呀, 小學中文差, 連帶常識同數學都出事。好彩我個係英文差, 只需要搞一科。中文佢望一次就識寫了。 ...

常識真的比我想像中更難!他很多字都不會解⋯衰咗了⋯

little_yolky 發表於 19-2-26 12:46
有無四大天王幫手呀?

冇!他們幇唔到!本身仲忙過我!

little_yolky 發表於 19-2-26 12:39
其實呢道好多小朋友都係咁, 做一個鐘功課其實都可以, 不過, 佢拖就有問題。個個禮拜默書, 默書佔分多唔多?  ...
我嗰個()已中三由佢P1我在EK小學雜談開始講佢到現在,仍係放學後唔會第一時間做功課做得好慢做吓停吓咁嘅琴晚先又大罵了他一頓妳阿二年年進步算乖的了。

angel-papa 發表於 19-2-26 12:51
冇!他們幇唔到!本身仲忙過我!
你解決左功課班先, 我同你都是做上班, 甚少仔會自動自覺做, 一定要人睇. 中文常識差, 每晚一定要仔朗讀一次當天課文先, 基本野一定要. 課文的識字都攪唔掂點算. 我知有D人因為父母要返工, 晚晚做功課做到11, 12點...為咩....

小朋友幼稚園時學校及你自己是否不重視學術? 當然,現在已走不回去,但你可以想像到,如果幼稚園時個"底"不夠,上小學小朋友跟不上, 同樣地,小學個底已經這麼艱難,上中學更加難,再加上到時青春期,無心向學 加學壞的機會率便會增加。
真的不可轉到非傳統學校嗎?

如果真的不可以,或者放多些心機在小朋友喜歡的籃球吧,有很多勁籃球的本地中學不是學術勁的學校,起碼將來中學選校有個方向。不過,打籃球不只是到街場玩玩下便算,好像坊間有些籃球班,正正經經參加試下吧!

GreenMaDad 發表於 19-2-26 13:00
小朋友幼稚園時學校及你自己是否不重視學術? 當然,現在已走不回去,但你可以想像到,如果幼稚園時個"底" ...

不是不重視,只是入了小學之後,才知道原來幼稚園的中文水平比較淺。英文反而是可以!追得到。

YanKanMom 發表於 19-2-26 12:54
我嗰個(囝)已中三,由佢P1我在EK小學雜談開始講佢到現在,仍係放學後唔會第一時間做功課、做得好慢、做吓停 ...
上次統測中文得70分, 我差D同佢開片。點知噚日家長日, 班主任話70分都唔係好低啫, 好多都係咁。佢仲話, 去到P4, keep到個分數係好好, 好多時分數都會跌。所以, 佢考試我同佢溫, 佢bill上8x, 名次前所未有咁高(當然, 都係B2), 原先諗住統測差, 就算考試好返D都應該再創新低, 開心到我呢。 終於發現, 阿妹都唔係好差啫, 仲有希望既, 佢只係步伐較其他小朋友慢而已。

angel-papa 發表於 19-2-26 11:37
我都明白小朋友也累的⋯可是,最少也給我好好地完成功課吧! 我承認我特別緊張他的測驗考試,因為都已經只 ...

這位媽媽,功課是孩子的,他做作業不是為了你,給你完成啊!

排除孩子可能有一些學習困難或障礙,有個“極端”些少的做法,就是規定晚上吃飯和睡覺的時間(必須嚴格執行),而做作業,溫默書則由孩子自己安排(當然,最好事前與孩子共同協商訂下作業溫書時間),如果孩子未能執行,就讓他撞板,給老師罸,自己承受這個未完成作業的後果。

以上方法,家長要忍到手不要出手幫忙、催促。可能孩子會撞板幾次,但會慢慢改變。日子有功,孩子會把功課,溫書當返自己的責任,家長亦好過好多,不會傷害太多親子關係。

我依家先越來越明白,孩子的進步和改變有時係以“年”作為單位的,家長真系要降低期望,甘樣大家都好過,而且會發現不知不覺間,孩子其實好有進步了。

little_yolky 發表於 19-2-26 13:16
上次統測中文得70分, 我差D同佢開片。點知噚日家長日, 班主任話70分都唔係好低啫, 好多都係咁。佢仲話, 去 ...
那真值得開心啊

bobbob 發表於 19-2-26 12:13
我覺得小2 要做1-1.5小時功課太多,正常應該唔超過1小時,我仔初小功課好多時15-30分鐘內搞掂,亦唔會日日 ...

唔係掛,我女小一都1至兩個鐘,我覺得佢好正常,又有力寫字果種。

回覆 Ahbee02 的帖子

坦白講,我真的有想過這樣做,但只限於功課。默書因為計落成績表,唔敢亂來....   不過,暫時這一刻,他的情況好似好唔掂當... 要放手的話,就要真的好狠心!我還在爭扎中

回覆 angel-papa 的帖子

做之前要教清楚佢做學生嘅責任, 做功課方法同唔做嘅後果, 如果唔係同拖過唔識游水嘅人出大海冇分別, 必定浸死, 一沉不起.

Diversifyedu 發表於 19-2-26 15:42
回覆 angel-papa 的帖子

做之前要教清楚佢做學生嘅責任, 做功課方法同唔做嘅後果, 如果唔係同拖過唔識游水 ...

知道!我會好好考慮!多謝!

醒目開學勳章

Olympian 發表於 19-2-26 14:48
唔係掛,我女小一都1至兩個鐘,我覺得佢好正常,又有力寫字果種。
如果正常小1生功課要做1-2個鐘,去到小6咪要成3-4個鐘?

bobbob 發表於 19-2-26 16:00
如果正常小1生功課要做1-2個鐘,去到小6咪要成3-4個鐘?

小6咁遠,6年後點知。但佢功課個量,一、兩個鐘係正常。我個肯自己做,我已經好滿意。同埋有時佢放學好累,會慢d,我會由得佢。我個仔4年前,隻手寫字唔好,都可以一個鐘做完,不過要成日催住佢。妹妹專注、理解和隻手都好過哥哥,但做得得長時間過哥哥當年,覺得到妹妹時多了功課。
‹ 上一主題|下一主題