用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 情緒行為問題..
go

情緒行為問題..  

今次輪到我想呻一下了....
二年級開始,我覺得兒子的情緒或表現令我覺得他跟以往有的不一樣⋯
撇除學業上的問題,我們相處是完全沒有問題。晚上睡覺他仍然是很喜歡黏在我一起。早上仍是很喜歡我帶他上學,而且也是開心的!

可是一說到做功課、 溫習默書、測驗考試之類的⋯我和他的關係就去到非常極端!每次都要吵鬧一頓,他又喊又大叫⋯然後冷靜過後,他才會開始溫習⋯ 每次我們都需要嘈吵十幾分鐘,才可以開始埋枱。  

初時,以為他是循例式扭計⋯但後來發現,他的情緒似乎越來越激動⋯當他很生氣的時候,他會雙手揸緊拳頭,不是想打人,但就很肉緊的揸緊拳頭,然後面部表情都崩緊了!成個面都嬲到紅晒⋯ (他每次扭計我已經很生氣,但他似乎比我更生氣!)然後他偶然會說一句 「媽咪好衰呀!」他認為溫習或做功課,對他來說是非常之討厭的事情!

他不願意當然是說沒有時間給他玩耍⋯ 其實放學後我並沒有安排什麼活動給他⋯ 正常他一個鐘至個半鐘就做完!只是他都心散,拖慢來做⋯ 以致他做完功課沒多久便需要沖涼食飯,然後到我 晚上飯後跟他溫習,他就會扭計發脾氣⋯⋯ 每晚晚上都是這樣嘈吵⋯ 不要說他,我也頂不順了⋯⋯無論跟他說教多少遍, 聽完之後又是一樣⋯最多乖一天,之後又回復了⋯ 最終出來的結果其實是因為溫習緊密了,的確有些少進步,但是一定要不停溫習,他才可以跟得上課程的進度⋯ 問過老師他上堂的情形, 就是說他上堂比上學期是冇咁專心⋯ 喜歡上堂時同周圍的同學說話或攪其他枱上的東西。

在家裏,感覺比之前更喜歡戲弄/欺負妹妹⋯⋯更加頑皮⋯

weekend 放假,其實我們都有安排他去打他喜歡的藍球,每次都有玩2小時0架!之後也有去屋企附近的公園,只是返學的日子真的無法安排。  其實我是有些優慮兒子現在的行為是否有問題?不正常?還是都只是小孩子扭計?沒有問題...... 而且的確非常破壞我們的關係!不知如何是好   
十分感謝閱讀這麼長氣的帖文。

不是扭計了.....不敢説有什麼情緒問題,但起碼學校不適合他,小二不應這麼"辛苦"的, 可否轉校?

angel-papa 發表於 19-2-26 10:54
今次輪到我想呻一下了....
二年級開始,我覺得兒子的情緒或表現令我覺得他跟以往有的不一樣⋯
...
學校好遠嗎? 正常三點幾放學, 到食飯之間仲有好多時間, 學校無功課堂? 如果俾心機做一個鐘至個半鐘, 咁都唔算多, 咁佢剩返D時間做乜? 如果學校近, 其實時間好好用。

有必要晚晚温書嗎?我女从來只係考試前两周先开始温。物極必反,禁差既心情去温,会唔会事倍功半?学校課程要禁先keep到……只係小二……幾時捱到高小?而家佢既frustration只反影係揸实拳頭、怒目而視、揾妹發洩……上到高小要反抗得更厲害了……朋友女讀天神(或真唔適合佢,但直升SMCC又有边个可放棄?),日日同佢搏鬥,我听朋友呻足禁多年。成績唔係差,中上㗎,但-日拖拉,非常心散。上到中学,个小朋友超級反叛,非常易触怒,直情hea讀,阿媽係無哂佢乎,关係又唔好……

little_yolky 發表於 19-2-26 11:14
學校好遠嗎? 正常三點幾放學, 到食飯之間仲有好多時間, 學校無功課堂? 如果俾心機做一個鐘至個半鐘, 咁都唔 ...

學校是近的,可以歩行十幾分鐘都不用就到了!他放學就是拖慢做!食完茶點之後就做。正常他會拖延時間约半小時至45min 才開始做!

Yanamami 發表於 19-2-26 11:18
有必要晚晚温書嗎?我女从來只係考試前两周先开始温。物極必反,禁差既心情去温,会唔会事倍功半?学校課程 ...

因為每星期都有默書,所以唔溫測驗都要溫默書⋯ 其實已經不算晚晚溫⋯有時佢拖得太夜,根本都溫唔到⋯ 一星期可能有兩三晚要溫啦!但係溫唔到嘅話即係我要同佢跟功課。跟功課他同樣係有問題!

可唔可以係做功課個半鐘分拆做?例如做完一樣小休10-15分鐘?

GreenMaDad 發表於 19-2-26 11:04
不是扭計了.....不敢説有什麼情緒問題,但起碼學校不適合他,小二不應這麼"辛苦"的, 可否轉校? ...

有D難度⋯

Diversifyedu 發表於 19-2-26 11:26
可唔可以係做功課個半鐘分拆做?例如做完一樣小休10-15分鐘?

佢成日自己做做下都走咗去⋯自己小休了!而且好難先叫返佢回來再做!

angel-papa 發表於 19-2-26 11:28
佢成日自己做做下都走咗去⋯自己小休了!而且好難先叫返佢回來再做!
...
佢情況同我朋友女-样……对住功課係遊魂……(我上边回覆加左个case).

angel-papa 發表於 19-2-26 11:26
有D難度⋯

如你是FTM,溫習可否安排在完成功課後,即晚飯前?小朋友上了一整天學確實好疲倦。

angel-papa 發表於 19-2-26 11:28
...
請問, 你有無工作? 如有, 平時邊個睇住佢哋做功課?

Yanamami 發表於 19-2-26 11:18
有必要晚晚温書嗎?我女从來只係考試前两周先开始温。物極必反,禁差既心情去温,会唔会事倍功半?学校課程 ...

我都好驚佢咁⋯ 完全冇諗過初小係咁!

Felix223 發表於 19-2-26 11:33
如你是FTM,溫習可否安排在完成功課後,即晚飯前?小朋友上了一整天學確實好疲倦。
...

我都明白小朋友也累的⋯可是,最少也給我好好地完成功課吧! 我承認我特別緊張他的測驗考試,因為都已經只係緊緊合格⋯

little_yolky 發表於 19-2-26 11:33
請問, 你有無工作? 如有, 平時邊個睇住佢哋做功課?

我要返工的!平常工人姐姐看管⋯ 所以做功課就更加冇枉管了⋯

angel-papa 發表於 19-2-26 11:38
我要返工的!平常工人姐姐看管⋯ 所以做功課就更加冇枉管了⋯
帶佢去功課班, 做唔完冇得走, 即刻變摩打手

mch411 發表於 19-2-26 11:45
帶佢去功課班, 做唔完冇得走, 即刻變摩打手

再係咁,我應該都會找找了⋯⋯

angel-papa 發表於 19-2-26 11:37
我都明白小朋友也累的⋯可是,最少也給我好好地完成功課吧! 我承認我特別緊張他的測驗考試,因為都已經只 ...
因為我是working mom, 我仔在我回家前阿公會同佢完成功課先, 所以晚上回家後才對下, 用15至30分鐘重溫課文.但有時仔都未必肯架..太累. 有時小朋友要tum 下, 做功課45分鐘break 10分鐘再繼續...如此類推...
如放假時我只選擇日間去溫習, 你儘可能在晚飯前完成溫習/功課, 唔好令小朋友有討厭做功課的感覺, 每完成一樣, 可以稱讚/ 鼓勵下, 我同仔說, 今日你好合作, 又乖, 我會送一粒星星寫在月曆上作記錄, 你要繼續加油. 上堂心散, 可以平和d同佢解釋, 專心聽書可以容易d應付自己的功課...學習係要有動力.唔好令佢討厭.

angel-papa 發表於 19-2-26 11:37
我都明白小朋友也累的⋯可是,最少也給我好好地完成功課吧! 我承認我特別緊張他的測驗考試,因為都已經只 ...
可能真係唔啱佢程度了?小二已禁辛苦……

angel-papa 發表於 19-2-26 11:49
再係咁,我應該都會找找了⋯⋯
功課班,看牛牛,混埋其他-样心散既,可能更易学坏?