用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 扔掉
go

扔掉

請問扔字大家讀仍還是 wing?

dearmm 發表於 19-2-25 23:04

wing

回覆樓主

謝謝。

醒目開學勳章

由細到老都係讀『形』, 亦未聽過人讀『榮』,雖然字典話2樣都得

回覆樓主

謝謝回覆。
我見有個讀音跟英文嘅wing 一樣,但未聽人讀過,所以上嚟請教大家。

粵音「仍」。

dearmm 發表於 19-2-26 09:31
謝謝回覆。
我見有個讀音跟英文嘅wing 一樣,但未聽人讀過,所以上嚟請教大家。
...
乜原來依家讀「仍」, 我舊版《商務新詞典》(1990)只有 (wing)一個音。依家wing居然變咗異讀音咁得意。我哋以前從來都係讀wing。仍字音係似普通話個音。

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 19-2-26 10:57
乜原來依家讀「仍」, 我舊版《商務新詞典》(1990)只有 (wing)一個音。依家wing居然變咗異讀音咁得意。我哋 ...
我應該同你唔同鄉下
呢度都話wing係異讀字:
https://humanum.arts.cuhk.edu.hk/Lexis/lexi-mf/search.php?word=%E6%89%94

bobbob 發表於 19-2-26 12:35
我應該同你唔同鄉下
呢度都話wing係異讀字:
https://humanum.arts.cuhk.edu.hk/Lexis/lexi-mf/sea ...
係呀, 我都係見呢個網話係異讀字。不過, 我哋以前用開商務新詞典, 只得wing一個讀音。無啦啦依家變咗異讀字。

回覆樓主:

回覆樓主:

其實兩個音都可以,大部分字典都有標兩個音。不過,如果我冇記錯, 何文匯教授《粵音正讀字彙》係標 "仍"。