用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 馬鞍山德信中學如何
樓主: a淘淘
go

馬鞍山德信中學如何   [複製鏈接]

leecnine 發表於 19-3-29 00:16
大家可以放心入讀,德信真係一間好好中學,全校男老師,跟學生打成一片,好好感情,我仔中五,好喜歡返學, ...

手機本身爛咗,人哋打算掉。咁就可以任由其他人去唔尊重呢件私人財物?況且片內好清楚物主已不停叫唔好!

https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/20190329/59424436又更新

回覆 sylsylwen2007 的帖子

真係話口未完,今日又有新片,睇黎真係有人想煮死呢間學校,整個行動似係有周詳計劃,校方仲唔快快救火,校譽一鋪清袋。

回覆 se6b03 的帖子

自從仔上了中學,很久沒有上EK了。今次忍唔住發個帖。我係德中用家,仔讀了幾年。。問心呢班男孩子(至少同我仔同級的那班及我可以接觸到的仔),真係冇蘋果講得咁衰。。我眼見的都是陽光男孩,都算斯文心地好,老師校長係有關顧,亦有管教。青春期的男仔精力充沛,總有反斗時間,間間學校男生也有此情況啦。。雖然未知高中呢段片最终版本,來龍去脈,但報導話日日搞事而學校不管,講得太離譜!So far我地無後悔過揀左呢間。。可能有人覺得我多餘,特登護航。無所謂。我只想將自己眼見,自己感受到的寫出來,問心無愧。。唔希望人只睇蘋果片加作文就下判斷而已。

回覆樓主

Band1中無咩?有無俾人報唧!女校玩得仲癲啦!band1一樣有人會食煙講粗口,差左你自己點教小朋友! 呢d欺凌,相信以前年代自己都有見過啦!

得蘋果報,成日驚死天下唔亂咁!

yyy8182 發表於 19-3-30 09:40
Band1中無咩?有無俾人報唧蘋果!女校玩得仲癲啦!band1一樣有人會食煙講粗口,差左你自己點教小朋友! 呢d欺凌 ...
支持,說得對

yyy8182 發表於 19-3-30 09:40
Band1中無咩?有無俾人報唧!女校玩得仲癲啦!band1一樣有人會食煙講粗口,差左你自己點教小朋友! 呢d欺凌 ...

因為報料人比蘋果獨家猛料報導有錢收,而學校亦連續三次發出聲明回應。https://www.tsss.edu.hk/specialnotice.pdf

聲明中對有關報導並無否認,所以估計片斷入面既內容可信性幾高,殺傷力巨大。

先唔理蘋果片斷既真偽,又或者係謠言都好。但謠言講得100次、1000次就會變成真實,而人就最鍾意聽信謠言,而片入面果d情況又真係有機會係事實,所以校方都不敢第一時間否認,免得之後繼續有更災難性既片斷流出。呢個都係香港傳媒踢爆醜聞既一貫做法,先放少少料,睇下當事人點回應,你一否認,又放多d料,到最後愈揭愈多,最終要公開解釋及道歉。

TongSzeLai 發表於 19-3-30 01:49

自從仔上了中學,很久沒有上EK了。今次忍唔住發個帖。我係德中用家,仔讀了幾年。。問 ...

我都係德中用家,絶對同意這位家長所言(emoji)(emoji)(emoji)(emoji),囝囝都話校長老師都好關愛學生❤️❤️

喺别人眼中,呢班仔嘅行為有點年少輕狂。但在班仔嘅眼中,這一切卻正是恆存於心,在往後折騰生活中的一點甜。或許,這就是男校獨有的兄弟情。
置於德信中學是否就如别人近日所評價的,相信就只有這班德信仔最清楚和最有資格去判斷。既然大家連日來已聽過很多傳媒對德信中學單方面嘅評價,不妨花十分鐘看看德信仔又點睇佢哋喺德信六年嘅體會。籍得留意嘅係,傳媒話佢哋所展示嘅片段,係數年前從德信中學畢業嘅同學提供。而以下嘅片段恰巧亦是一班於2016年畢業於德信中學嘅同學自發拍下的 Grad 片。就我個人相信,如果學生對學校没有留恋,同學之間没有手足情誼嘅話,是不會創作出如此真摯的作品來的!

當然各人也有自己嘅選擇,而我作為一個德信中學中五生家長,我選擇信任德信!

https://youtu.be/6dzv53lbnzA

private414 發表於 19-4-2 23:12
喺别人眼中,呢班仔嘅行為有點年少輕狂。但在班仔嘅眼中,這一切卻正是恆存於心,在往後折騰生活中的一點甜 ...
其實現今傳媒大多數都是斷章取義,如果我們只看這斷YouTube片中學生嬉戲的那部分,很容易就認定這是欺凌行為,但如果我們看完整段片,相信冇人會覺得這是欺凌。我相信大部分人在中學都會經歷過這些生活,不知道為什麼現今傳媒會把這些當作新聞來看待。

點解咁似政府做錯野,建制派議員第一時間出黎護航既情形一樣?

謝謝 fokkk2002 的體諒和理解。

其實德信中學算不上什麼名校或者高尚學府。經聯招直入大學嘅比率並不算高。也許男生比較遲熟,所以更大部份學生會入讀 Asso 或 Hi Dip。有部份經過兩年洗禮,再回到大學升讀 Bachelor Degree。

置於作為家長,我送子女入讀直資中學,並不是自恃貴族俾得起錢 …. 雖然此等家長在校內亦有存在 (事實上以 Banding 計,我家庭總收入,也只不過是 B2C) 但我只是希望兒子不受制於喘不過氣的教育制度,希望能為他提供一個較適切嘅空間,讓他發掘自己,對自己將來說一聲「博盡無悔」而矣。而我在德信中學嘅同期家長中,亦認識到有此理念者。

談到學費,德信中學年收 $22,000 (中一至中六同價)。每月平均 $2,200.00。在直資中學中不是最便宜,但也算不上高昂。亦没有什麼雜費。而且對支付學費有困難的學生,校方都有補助機制,並且多年來校方並未加過學費一分一毫。所以絶對不是某傳媒所渲染的着重金錢考慮

家長要稍作預算的,可算是在每年農曆年假前,學方所舉辦一連五日嘅學生生活體驗週。校方每年會提供多個地方俾同學選擇作為體驗。選擇有東南亞的、有中國的、亦有本地的。同學可按自己嘅興趣及家庭狀况作出選擇。就本人兒子為例,五年來曾参加過台北、台南、日本廣島長崎、柬埔寨及馬來西亞。每次洗費大約在$8000 ~ $11,000之間。

希望以上個人經驗,能有助各位家長更了解德信中學實際狀况!

如我上面嘅回覆,令你有護航嘅錯覺。非常抱歉。喺現今嘅世代,我深明 "沉默" 代表 "默認","抗辯" 就代表 "護航" 嘅道理。但試問有哪位父母,希望自己嘅子女就讀嘅學校因傳媒嘅失實報導,使成為大衆眼中嘅「垃圾」學校呢?  況且,我只是憑我年來嘅觀察及親身感受,真實地寫出來。罝於各位最終點睇德信中學,我上面末段已寫得很清楚,是各位嘅自由選擇。在我個人而言,一向對建制派都嗤之以鼻。如有得罪,多多包涵!  在此絶筆!

private414 發表於 19-4-4 18:17
謝謝 fokkk2002 的體諒和理解。
其實德信中學算不上什麼名校或者高尚學府。雖然每年DSE考獲 3322 嘅同學唔 ...
德信真的有2X-3X%入大學率?過去兩年好像僅達1X%渣喎,22222比率亦只有七成多,估計33222比率應很一般。

不過我認同男校可能就會癲啲,單單兩三件事又不可以判斷學校整體學生。但我在老師心聲的專頁,就發現了很多該校的教職員,一些對校長的抱怨,看來該校的行政也很混亂

回覆 Fanny_ma 的帖子

為免誤導其他家長,我已把數字刪除。有關數據,可到校網查閱校方年報便能得知其統計數字。謝謝指正。
‹ 上一主題|下一主題