用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 馬鞍山德信中學如何
go

馬鞍山德信中學如何   [複製鏈接]

馬鞍山德信中學如何
   3    0    0    0

醒目開學勳章

回覆 a淘淘 的帖子

有無讀緊嘅學生家長可以表達下意見呀? 謝謝

salpaut 發表於 19-2-27 15:57
回覆 a淘淘 的帖子

有無讀緊嘅學生家長可以表達下意見呀? 謝謝

我早兩日收到offer,昨日去搞註冊時要去錦泰間OK便利店交留位費,問收銀阿姐呢間學校嘅學生如何,阿姐話D學生好乖,日日都有唔同form嘅學生去食叮叮飯,邊食邊同阿姐傾計,乜都傾。我問佢有冇聽到佢地講粗口行為唔好之類,阿姐話冇,成績如何就唔知,但感覺佢地好乖好純。

搞註冊時啱啱學校小息中,望落去班學生都冇乜嘢,打下籃球、羽毛球、食下嘢傾下計。咁啱又比我見到校長,佢原來真係會行埋去D學生到同佢地傾計。

以上係我尋日見到嘅情況,唔知有冇其他家長可以分享一下。

5tgb    發表於 19-3-6 19:49

Sounds good

回覆 MaBB_QQ 的帖子

多謝分享

多謝分享. 請問囝囝是B1生嗎? 面試如何?

回覆樓主

我囝囝現就讀S1,讀得很開心,他説校長老師經常同他們傾計好似朋友,放學後可留校做家課,有老師會留下教同學功課。 學術未必係強但校風真係好。

bjoycelai 發表於 19-3-6 21:30
我囝囝現就讀S1,讀得很開心,他説校長老師經常同他們傾計好似朋友,放學後可留校做家課,有老師會留下教同 ...

我都問過2個用家朋友,答案跟你一樣

回覆樓主

仔今年S1, 一年2考, 平時有D小測咁, 唔太谷, 最主要仔讀得好開心, 會自動自覺温書, 享受放學後留響學校做功課嘅時間
p.s. : 每間學校都會有講粗口嘅學生, 邊有可能幾百人都咁乖, 但整體上我覺得佢哋係好尊師重道嘅

回覆樓主

請容許我作少少的個人分享,等其他家長參考一下......當收到德信offer時,又開心又有d擔心,開心係終於有學校收,唔駛參加派位,擔心係始終係男校,擔心校風問題,於是我即刻發散身邊朋友問認唔認識讀緊既家長朋友,幸好得到朋友的朋友和老公的同事幫忙,得到出以下幾點:
(如有錯,請現任家長幫忙更正)
1.校長和老師好關愛學生,感情好好,可能因為全校都係清一色男,大家男人較易溝通
2.學校唔會只著重精英班,老公的同事話佢仔仔考級30前,但唔肯入精英班,話唔想讀得咁辛苦(會谷d同多d功課),所以保留響普通班,佢話反正留響普通班都考贏精英班同學喎

回覆樓主

續......
3.老公的同事話佢仔仔小學成績唔好,係入到德信越讀越好
4.什費唔多
5.老師流動性不大
6.無同女校有聯校活動,真心齋架
7.唔會有類似董xx果d欺凌
我自己曾經響註册前lunch time到錦泰麥記食野去睇下班仔(仲俾我仔笑我去目及仔),發覺佢地都好斯文,唔會大大聲講野,我問埋麥記姐姐,佢話間唔中有老師落去食野or巡下,如果班仔仔講野大聲老師會即時制止  雖然最後我地選擇了第二間學校既offer,不過從interview,到收到offer,加上從身邊朋友,網上既資料,到辦理退學手續,德信學校的職員、老師、學生給我的印象都好好,雖然德信唔係一間學術好進取既學校,但我相信校風是不錯的。

太好了

好詳盡

朋友仔仔今年讀S1, 對學校校風, 管理和教育理念投信任一票.

Hungbb13 發表於 19-3-6 17:22

多謝分享. 請問囝囝是B1生嗎? 面試如何?

阿仔升中一,係waiting 入

👍

MaBB_QQ 發表於 19-3-12 18:32
阿仔升中一,係waiting 入

TaTa83 發表於 19-3-7 12:12
請容許我作少少的個人分享,等其他家長參考一下......當收到德信offer時,又開心又有d擔心,開心係終於有 ...

唔知呢段新聞對你是否有影響呢?

https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/20190325/59408986

se6b03 發表於 19-3-25 16:02
唔知呢段新聞對你是否有影響呢? https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/20190325/59408 ...

謝謝關心,我仔上個月已另有心儀直資收了,所以已放了徳信學位

回覆 TaTa83 的帖子

可能你會慶幸自己放得快,走得快!否則隨時上錯賊船,害左個仔。

‹ 上一主題|下一主題