用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 觀塘福中揮手區 2019-2020
go

觀塘福中揮手區 2019-2020 [複製鏈接]

大家好!升中分享下...我囝仔決定九月升福中。希望可以認識多些同學仔。
其他年級交流下也好(emoji)
   13    0    0    0

回覆樓主:

報到(emoji)

Bobo_wong 發表於 19-2-26 20:34
報到(emoji)

Hello! 你是否1月註冊?我決定讀。但今天報紙出女生受傷事件,我有些驚。但我老公話個別事件。福中的老師出名好,個學生可能本身有問題。如果大件事,點解女生自己行到去醫院。老公叫我不要太過敏,但我已經放棄自行interview. 因為我想個仔入一間有運動有讀書的學校。我見福中咁多年都站起bAnd one的位置。點都不會太差。希望無問題

Emily.1234 發表於 19-2-26 20:44

Hello! 你是否1月註冊?我決定讀。但今天報紙出女生受傷 ...

我都係一月註咗冊(emoji), 唔想阿仔為咗呈分試咁大壓力。 我有同事個女係福中學生,等我聽日問下佢單新聞詳情先, 不過同事對學校 嘅評價好好,校風 同老師都好滿意, 佢話阿女身邊嘅同學都好純品, 家長都係屬於緊張仔女的, 所以佢就話好放心個女喺度讀書。 我估四月前都仲可以轉軚, 我都會著緊了解下件事(emoji)

Bobo_wong 發表於 19-2-26 21:31
我都係一月註咗冊(emoji), 唔想阿仔為咗呈分試咁大壓力。 我有同事個女係福中學生,等我聽日問下佢單新聞 ...

我都係同你一樣,不想咁大壓力。我小朋友英文數學成績都好,想入英中,平時都好乖。我選擇福中,連其他直資都放棄in. 因見朋友的仔在福中畢業,成績又好,超乖仔,所以我仔試吓申請。另一朋友,他曾經同我講,就算有啲同學靠運動成績入去,後來身體受傷比不到赛,學校對他也好,而成績有進步ok! 當然有啲福中游水,籃球的運動員,被邀請轉左去神校, 我兩位朋友的朋友就是這樣。但係我都唔貪心,只求開開心心升到大學就好了。每個父母心願,而聽完啲負面新聞,真係有擔心。如果分咗班,再交流下(emoji)

醒目開學勳章

Emily.1234 發表於 19-2-26 20:44

Hello! 你是否1月註冊?我決定讀。但今天報紙出女生受傷 ...
歡迎加入福中。不用擔心福中校風,很好的,其實有時我仲覺得太嚴添。今次的事件,應該並不是如大家推測的欺凌。學校話已約見個別家長跟進。其實唔需要理會網上流言,有時報紙都會誇大。最好的方法,係直接致電學校查詢,或者問吓真正的用家及家長。

Funny 發表於 19-2-27 16:01
歡迎加入福中。不用擔心福中校風,很好的,其實有時我仲覺得太嚴添。今次的事件,應該並不是如大家推測的欺 ...

謝謝你!我相信是個別事件。期盼九月加入福中大家庭

Funny 發表於 19-2-27 16:01
歡迎加入福中。不用擔心福中校風,很好的,其實有時我仲覺得太嚴添。今次的事件,應該並不是如大家推測的欺 ...

我未問朋友,福中部ipad是否不可拿回家?不見了可以再購買?是否在班房吃中午飯?

醒目開學勳章

Emily.1234 發表於 19-3-2 08:55

Ipad當然可以攞番屋企,因為已經係屬於你地架嘛。壞咗唔見咗就自己負責。食午飯方面,如果有訂飯,就喺班房食,冇訂飯,就可以去canteen買黎食。我仔話買上課室食都得喎。

Funny 發表於 19-3-2 09:07
Ipad當然可以攞番屋企,因為已經係屬於你地架嘛。壞咗唔見咗就自己負責。食午飯方面,如果有訂飯,就喺班 ...

謝謝你的回覆我。一部iPad要用六年?咁學校訂飯,味道是否OK呀?定canteen 好味少少?

醒目開學勳章

Emily.1234 發表於 19-3-2 13:37
謝謝你的回覆我。一部iPad要用六年?咁學校訂飯,味道是否OK呀?定canteen 好味少少?
...

Ipad中一至中三都會用。訂飯味道麻麻,其實來來去去都係嗰啲飯商,味道都係嗰啲啦。飯堂即係嗰間飯商,都係食嗰啲飯,如果冇訂飯,咪要自己排隊買。當然亦可買其他野食。

Funny 發表於 19-3-2 14:14
Ipad中一至中三都會用。訂飯味道麻麻,其實來來去去都係嗰啲飯商,味道都係嗰啲啦。飯堂即係嗰間飯商,都 ...

謝謝你!原來如此!試食一個月,真是太差先帶飯。

大家好!
我都來報到.
福中收我女後, 我們其他都不考慮了.
我們都期待中學生活的來臨!

rrMM 發表於 19-3-11 09:26
大家好!
我都來報到.
福中收我女後, 我們其他都不考慮了.

歡迎!大家將會做同學當收到入學書單,暑假預備班可以分享下

回覆樓主:

好心急想知道暑假幾時上預備班, 如果就到時間可以去下旅行

Bobo_wong 發表於 19-3-11 20:37
好心急想知道暑假幾時上預備班, 如果就到時間可以去下旅行

我都係唔敢book機票住,就係怕撞咗暑期預備班。我唸應該五六月會有信。

我在這裡看到這些資料 :

https://www.chsc.hk/ssp2018/sch_detail.php?lang_id=2&sch_id=106&return_page=sch_list.php%3Flang_id%3D2%26chg_district_id%3D1%26search_mode%3D%26frmMode%3Dpagebreak%26sort_id%3D-1%26district_id%3D7

適用於2019年9月升讀中一)。
迎新活動及健康生活:                                                         [td]中一生活輔導:新丁新地帶; 暑期學堂:普通話、英語、電腦學習班; 創意思維培訓:思維強人資優培育工作坊; 藝術進修班:中、西樂器學習小組; 牛津劍橋英語互動夏令營;中一暑期英語銜接課程;中一新生及家長輔導日。
本校注重培養學生健康生活習慣,例如:定期與聯合醫院合辦健康展覽、安排學生注射疫苗,家長日也會安排家長健康檢查服務,並為觀塘區「健康關愛和諧校園」計劃創辦學校之一。

我們都好期待!!

rrMM 發表於 19-3-12 09:07
我在這裡看到這些資料 :

https://www.chsc.hk/ssp2018/sch_detail.php?lang_id=2&sch_id=106&return_page= ...

謝謝你資料!好似幾豐富呀!聽說有可能家訪,不知什麼年級?関愛的計劃

回覆樓主:

大家好,小朋友九月會入讀福中。
今日剛收到英語夏令營的通告。

hkparent88 發表於 19-5-4 20:01
大家好,小朋友九月會入讀福中。
今日剛收到英語夏令營的通告。

好高興認識你!
我都收到信呀!因為我想book 去旅行,所以收到夏令營時間安樂曬。原來仲有其他活動未佈,朋友説:普通堂和HKTA 考試等....
‹ 上一主題|下一主題