用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小二插班選校
樓主: 豬師奶8
go

小二插班選校   [複製鏈接]

1162694sd 發表於 19-2-26 22:56
不過,我會偏向揀直屬小學,等到高小呈分時同阿囡共同分析自行選校,直屬學校會有保險線,進可攻,退可守
...

都係,你既選擇係安全的

austism 發表於 19-2-26 22:46
各有各fans, 我升中自行只填bps, 自行2冇填,老師話如果你真係好鐘意bps, 就唔好填。

如果自2你填mps, 好 ...

你可以參考下兩軒入MSS人數,近數年都係人數㕶穩定,人數亦唔係多,可能反映係經統一抽獎入為主~~~

mcl203 發表於 19-2-27 00:01
你可以參考下兩軒入MSS人數,近數年都係人數㕶穩定,人數亦唔係多,可能反映係經統一抽獎入為主~~~:fun ...

我女小學成績唔錯,班主任話如果自行選MSS, 應該好大機會入左,所以叫我空左自二,唔好填,一心一意入BPS。

Band1女生,在軒小讀,大部分都想入庇記吧!所以入左MSS, 你講得啱,多數抽入,好少自行會選佢。

Ocean419 發表於 19-2-26 23:06
但女好似一呂油天呢d地區一線小學多唔多留班什至被勸退以至高年級有多餘學位呢?
...
呢類津校冇得勸退學生(正常講), 你唔走佢冇你辨法
留班都冇咩, 因為留班佢下年又都係比一個位你

CAen 發表於 19-2-26 18:04
回覆 austism 的帖子

如果地區一線名津,級十內有資格嗎?定要級三先好諗😓 ...

有時D學校係睇成個PACKAGE:  操行, 體藝, 獎項, 普通話, 家庭背景, 家長支援...
唔係剩係睇成績, 有心當然就考好成績先, 再針對心儀學校作D部署

利申: 插班一條龍校成功, 肯定成績不是唯一因素, 只是比你過門檻, 獲得見校長/主任o既機會

austism 發表於 19-2-26 22:27
係呀,這幾年多左女仔入軒小,大家都aim at BPS.

就算抽唔到BPS, band1女生都會極大機會入到band1學校, ...
除咗BPS,灣仔仲有邊間非直屬聯繫B1可以揀?

mannewliv 發表於 19-2-27 14:38

坑真?不過是私小

mannewliv 發表於 19-2-27 14:38

如果你了解下灣仔升中嘅情況,band1女,一定入到band1中學的,band1位多過band1女生,所以當初我囡由油尖旺轉過來

austism 發表於 19-2-27 16:30
如果你了解下灣仔升中嘅情況,band1女,一定入到band1中學的,band1位多過band1女生,所以當初我囡由油尖 ...

現時B1直屬小學嘅機制下,所謂B1學校必須接收自己小學所有B2學生,換言之呢D學校嘅B1位,好多都會俾自己的B2學生食晒。灣仔區嘅問題係,好多B1中學都係直屬女/男校,放出來俾外面學生抽嘅位唔多。所以我先問,12網有邊D中學可以俾軒小呢類無直屬中學嘅學校學生去抽就係咁解。

如有錯,請指正啊

mannewliv 發表於 19-2-27 17:30
現時B1直屬小學嘅機制下,所謂B1學校必須接收自己小學所有B2學生,換言之呢D學校嘅B1位,好多都會俾自己的 ...

有TSK, SPS, SF, YWG(我個女年代有2-3個位),Marymount.

由於灣仔區好特別,有好多有直屬中學的,所以流出公海的band1女不是很多。

當年,EK有神人計過比我地睇。

austism 發表於 19-2-27 17:45
有TSK, SPS, SF, YWG(我個女年代有2-3個位),Marymount.
4大直屬女校有幾多位放出來俾公海抽?

shevachevy 發表於 19-2-27 11:24
有時D學校係睇成個PACKAGE:  操行, 體藝, 獎項, 普通話, 家庭背景, 家長支援...
唔係剩係睇成績, 有心當然 ...

請問係邊間同有邊方面你覺得係學校會睇重d? 黎緊想幫個囝試下插小二。working mum 係咪機會細d?

mannewliv 發表於 19-2-27 19:35

確數忘記了,但大概10個8個咁

austism 發表於 19-2-27 07:53
我女小學成績唔錯,班主任話如果自行選MSS, 應該好大機會入左,所以叫我空左自二,唔好填,一心一意入BPS ...

點解吾填自二MSS? 面試嘅野好難講,如果好有信心,自一收嘅話填埋自二mss做保險亦無防,如果自一吾收,要去到抽獎機會均等乙2又會填邊間?

1162694sd 發表於 19-2-27 20:11
點解吾填自二MSS? 面試嘅野好難講,如果好有信心,自一收嘅話填埋自二mss做保險亦無防,如果自一吾收,要 ...

非君不嫁嘛,唔出奇

豬師奶8 發表於 19-2-25 11:10
請問小女小谷私小小一成績唔錯,想小二叩津小,如油天、一呂呢d有無機會呢?或者邊一線d津小會機會大d?
...

谷私小,成績好,有機呀

mannewliv 發表於 19-2-27 19:35

要真正暸解灣仔升中情況,最好係過來人,單憑數字係會有D不安。但事實係,供應大於需求就可以解釋一切。

似乎,直聯小既B1率係頗高既。

小鼠 發表於 19-2-27 19:39
請問係邊間同有邊方面你覺得係學校會睇重d? 黎緊想幫個囝試下插小二。working mum 係咪機會細d?
...
我只target一條龍的女校, 恐怕答唔到你邊間學校~
邊方面學校睇重: 家長支援, 操行加學術
我都係working mom, 校長會問作息時間, 邊個睇功課, 測考默點安排? 我覺得working mom 與否不是重點, 重點係你點培養, 點附助? 希望答到你, 否則你pm我

shevachevy 發表於 19-2-28 11:06
我只target一條龍的女校, 恐怕答唔到你邊間學校~
邊方面學校睇重: 家長支援, 操行加學術
我都係working mom ...

Thank you

noverzero 發表於 19-2-25 12:44
我唔係USER, 唔敢講, 但記得升中派位唔差太遠

一呂應該仲難插入過你講話唔易果D
一呂唔難插,卷淺,問題係校長好識揀人,面見時問好多野,兩部份都見好耐.
記得,當年運動會後趕過去見校長,佢曬到成面紅哂同好累,狀態差...

一切講缘,最後無走.

‹ 上一主題|下一主題