用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 「同學唔同我講野,又話我污糟」你有關心子女校園生活嗎 ...
go

「同學唔同我講野,又話我污糟」你有關心子女校園生活嗎?

作者: 張子暉  

為「你」擔心
新學期開始,老師慣常讓學生寫下新學期的願望,個人目標。以下是小兒子與學生A的例子:

小兒子:
1. 要在校際游泳比賽中,破港島西區丙組蛙式記錄
2. 加入田徑校隊
3. 上課專心一點

看見小兒子的新學年目標,我沒有加予置評,只是笑了一笑,輕撫他一下,着他加油。作為母親,感到欣慰又開心。

學生A:

1. 能結識多點朋友
2. 不要惹怒同學
3. 可以整潔一點

相反,當學生A告知我的新學年目標時,我的眉頭不禁皺了一下。我望着他,問道:「你喺學校好少朋友嗎?係咪功課太繁忙?」他若無其事的回答:「同學都覺得我很煩,冇人鍾意同我講野,又話我污糟。」

這個學生我教了接近一年,一星期見面一次。平日在他每星期寫Journal的功課中,只覺他的思想有點奇怪,甚至有時不合邏輯,但未有感受他不開心。加上補習時間只有一小時,確實没有太多關心他在學校的情況。這次在細問下,他告訴我平日在學校時常被欺負、取笑。同學們愛取去他的文具,甚至被打頭部。但我看見他不動怒、處之泰然的態度令我更緊張。他沒有告知媽媽或老師,原因是他害怕同學被罰,而且他並不介意。

從那一天起,我跟「他」的距離近了,他跟我多了分享學術以外的事情。作為老師,聽見學生被欺負,心裏很不舒服。可喜的是他對我的信任,我亦十分樂意成為聆聽者及輔導者。

家長們,在新學期開始,除了關心子女的學業成績,也開始多關心他們的校園生活吧!

即到親子語睇更多育兒/教育資訊。

BK_Milk 發表於 19-2-25 10:23
作者: 張子暉  

為「你」擔心
其實, 家長真係要注意下子女, 有D小朋友, 唔明點解真係好汚糟, 點解家長唔注意一下, 教導佢哋清潔, 咁大個小朋友了, 真係會好影響社交。

作為家長, 真係要多一點關心自己小朋友平日在校的情況. 不是單一成縝, 而係人際關係社交方面.

Felix223 發表於 19-2-25 15:29
作為家長, 真係要多一點關心自己小朋友平日在校的情況. 不是單一成縝, 而係人際關係社交方面. ...
係, 有時要教下小朋友咩應該講, 咩唔應該講。阿女有次學童保健, 你知啦, 青春期姑娘會問D私人嘢, 出到嚟, 個同學大大聲問阿女, 姑娘有無問你XXX呀, 你有XXX未呀? 當時又有老師, 又有男同學在場 阿女只好當自己時運高, 聽唔到, 佢仲不斷追問

little_yolky 發表於 19-2-25 18:17
係, 有時要教下小朋友咩應該講, 咩唔應該講。阿女有次學童保健, 你知啦, 青春期姑娘會問D私人嘢, 出到嚟,  ...

所以每一晚,我個仔好鍾意同我喺張床瞓覺前傾吓計,佢會講下學校啲嘢,又會講俾我聽佢諗緊啲乜嘢!

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 19-2-25 13:06
其實, 家長真係要注意下子女, 有D小朋友, 唔明點解真係好汚糟, 點解家長唔注意一下, 教導佢哋清潔, 咁大個 ...
所以你真係應該好感恩,唔係個個細路都咁易教,我個講同1番說話講足幾年都係唔會理

bobbob 發表於 19-2-26 09:26
所以你真係應該好感恩,唔係個個細路都咁易教,我個講同1番說話講足幾年都係唔會理 ...

唔好講到聽唔聽教咁高層次, 有一日, C6拖住阿女去上堂, 路經見一個阿爸, 拖住佢個仔, 1X-20歲, 狂打個仔, 個仔一望就知係有問題果D, 個阿爸壓力真係好大, 好彩有路人甲安慰佢。C6當時心裡好感恩, 唔理叻唔叻, 最少我生咗兩個健康既俾佢。