用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 調整呈分試主科佔分比例?
樓主: goodboy1
go

調整呈分試主科佔分比例?   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 19-2-25 13:27
睇完你哋, 真係慶幸兩個音視都有興趣(唔係有天份, 只係大興趣)。睇嚟, 對於大家嚟講, 要提升中英數, 好似易 ...

視藝阿女好有興趣,根本唔需要落力去做(我指媽媽),已經好唔錯!都算要感恩....

視藝兩科確實拖了不少學生後腿

little_yolky 發表於 19-2-25 13:25
唓, 我夠唔鐘意計數啦, 有咩辦法丫。當自己唔鐘意, 但又要考, 咁咪唯有俾心機囉。其實大家將音視當術科去睇 ...

數學點都有少少唔同,如果你學science要有數理底,商科econ都要啦,始終生活上都有數學,但一個人唔玩音樂同唔學美術基本上對生活無咩影響。

goodboy1 發表於 19-2-25 13:35
見D學生嚮小六或前能夠完成樂器8級,甚至演奏級,全部都係校內top10,兼入讀B1A名校,真係天聰過人!
...
我哋學校果真係異類, 鋼琴考演奏級果位, 成績唔係最好, 不過, 阿女話佢彈琴真係勁好聽。最好笑, 佢一邊彈, 阿女問朋友, 點解人哋彈得咁好(因為阿女學校音樂樂器都係考琴), 朋友話:因為人哋勤力練囉。阿女話, 我都好勤力喎(其實佢唔勤力練琴), 朋友話:因為你無天份囉。

其實, P6考完畢業試, 我都想阿女們停鋼琴呀, 阿妹仲要唔係為考樂器去學, 係為興趣 兩個人夾埋一個月要接近二千蚊學費, 好貴。不過, 佢哋話想繼續學............。

gigayan 發表於 19-2-25 13:36
視藝阿女好有興趣,根本唔需要落力去做(我指媽媽),已經好唔錯!都算要感恩....

視藝兩科確實拖了不少 ...
根本唔需要落力去做(我指媽媽)====> 笑爆咀。我哋視藝功課唔返屋企做, 所以媽媽從來唔駛落力。

whitepurin 發表於 19-2-25 13:38
數學點都有少少唔同,如果你學science要有數理底,商科econ都要啦,始終生活上都有數學,但一個人唔玩音樂 ...

music , VA 的呈分是令學生逆境自強,將沒興趣的學科也要千方百計去面對,問題是在評分的主觀性,老師學生的恩怨也有影嚮。

goodboy1 發表於 19-2-25 13:51
學視藝,可以訓練審美眼光;學音樂,可以鍛練記憶力和協調能力。

對個人成長,都有不少幫助。

樂器老師都係咁氹阿女,你就當呢件事係考你耐力,提昇你自己氣質

系囉,點解電腦無計呈分呢?  
點解音樂比例比視藝低呢?  

little_yolky 發表於 19-2-25 13:44
根本唔需要落力去做(我指媽媽)====> 笑爆咀。我哋視藝功課唔返屋企做, 所以媽媽從來唔駛落力。:e ...

要媽媽落力,我就真係拖累個女,視藝我長年緊緊合格(好明顯係識氹老師的同情分), 當年又唔係咁睇重.....所以我明我女感受。視藝我去到負分水平,當年老師迫我畫好D,唔准畫火柴人,我真係畫唔到喊出嚟。

little_yolky    發表於 19-2-25 14:45

goodboy1 發表於 19-2-25 13:51
學視藝,可以訓練審美眼光;學音樂,可以鍛練記憶力和協調能力。

對個人成長,都有不少幫助。
学乜都無所謂,最紧要enjoy, 唔係真係貼錢買难受。

gigayan 發表於 19-2-25 13:57

要媽媽落力,我就真係拖累個女,視藝我長年緊緊合格(好明 ...

係囉~我睇譜好似睇火星文禁,諗真無sense. 有人無数感(我都好似無)有人無方向感、有人無車感、水感……唔掂就你唔掂。果时我地AV包埋戲劇同書法(而家仲係咪?)算係分散投資~

LeeCC 發表於 19-2-25 13:54
系囉,點解電腦無計呈分呢?  
點解音樂比例比視藝低呢?
如果電腦科要呈分..... 可能第日個個小學未畢業已經攞咗MCXX個堆IT cert, 你叫班無呢D cert大學生情何以堪呢?

呈多一科, 各位家長準備多D錢啦!

又咁講, 如果大家想小朋友唔好成日掛住打機, 應該鼓勵學校向EDB申請將電腦科呈分

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

goodboy1 發表於 19-2-25 14:19
阿仔為專心應付校內考試,好間中先練一練,所以遲遲都未完成8級考試。但passed之後,反而周不時嚮週末、假 ...

我大女小学畢業時只有5級中二先考8級,我同老師講唔趕考試的。不过考完8級玩多年樂團後都無再掂过支笛。

goodboy1 發表於 19-2-25 13:59
阿仔四堂鋼琴都二千八,好彩已經脫苦海!
咁貴, 一定教得好好。

gigayan 發表於 19-2-25 13:57

要媽媽落力,我就真係拖累個女,視藝我長年緊緊合格(好明 ...
你同情你阿女既視藝, 等同我同情阿女既體育, 真係好彩體育唔駛呈分。

whitepurin 發表於 19-2-25 13:38
數學點都有少少唔同,如果你學science要有數理底,商科econ都要啦,始終生活上都有數學,但一個人唔玩音樂 ...
我母校自古以來數學都係差, 記得F3果年, 阿sir叫同學俾D心機學習, 點知阿寸咀同學同阿sir講, 佢既志願係做家庭煮婦, 佢買餸識加減收就得, 點解要咁辛苦學埋呢D數。激到阿sir差D爆血管, 要返職員室冷靜下。其實果位阿sir教得好好, 好清楚, 果年測驗我有史以嚟攞100分。不過, 青春期女仔, 唔鐘意老餅, 所以唔鐘意佢。

Yanamami 發表於 19-2-25 14:13
係囉~我睇譜好似睇火星文禁,諗真無sense. 有人無数感(我都好似無)有人無方向感、有人無車感、水 ...

都仲係,不過呈分三次都唔係考戲劇、書法,係嘅話就正囉

little_yolky 發表於 19-2-25 14:47
你同情你阿女既視藝, 等同我同情阿女既體育, 真係好彩體育唔駛呈分。 ...

我同情阿女樂器咋,視藝佢還好,起碼唔使出去學,再加佢自由發揮都有9x.....
‹ 上一主題|下一主題