用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 調整呈分試主科佔分比例?
樓主: goodboy1
go

調整呈分試主科佔分比例?   [複製鏈接]

goodboy1 發表於 19-2-24 18:42
小學英文與英中要求差距大;電腦科課程內容落伍;各小學考試深淺有異及評分標準不一。
...

呢個非常認同! 有啲中學 電腦科課本 仲要教floppy disk.

香港中學仲有好多subjects 都差啦,例如中史有啲學校同佢好似20幾年前 chronological 咁樣教 , 著重 facts , 帶唔會教同學點樣用facts 去分析.

真係好浪費香港學生.香港只著重系統性改革, 但係點樣將智識傳遞 和引導學生思考 , 就很落後。

goodboy1 發表於 19-2-25 11:07
「厚顏無恥」可以點練

大師級作品及唔認有考樂器

b3410 發表於 19-2-24 22:48
大件事!不如,4年級只彈1級,5,6年級就留有餘地

要1年級開始好好籌備,點樣考法可以「碌」到去六年級.....

回覆 whitepurin 的帖子

絕對認同,呢兩樣都要靠下天份,無既話,點補都上唔到更高一層

Cliokohonda 發表於 19-2-25 11:11
大師級作品及唔認有考樂器

唉,就係無「厚顏無恥」,乖乖地P1慢慢升級上去考,發現P6咁搞法未必過到,唯有用半年速學另一種樂器,當一級咁考

Yanamami 發表於 19-2-24 19:50
唔明点解老師要禁手紧同認真。我女無正式学樂器(佢小一已話唔想学),只係靠家姐个長笛老師教三隻飲歌去应付 ...
我哋要培養小朋友音樂既氣質, 所以唔會咁馬虎可以咁過骨。不過, 我哋學校音視兩科係考核嚴格, 俾分寬鬆。只要小朋友俾心機, 無天份都唔會太差。心機, 老師一睇就睇到了, 呃唔到人。

little_yolky 發表於 19-2-25 13:12
我哋要培養小朋友音樂既氣質, 所以唔會咁馬虎可以咁過骨。不過, 我哋學校音視兩科係考核嚴格, 俾分 ...

但無兴趣係唔应該监人……我自己鈡意畫畫手工之类,但晤鈡意音樂,自己小学考音樂科叫拍拍子都係乱黎,所以明白唔鈡意点培養都無用。受罪呀~其实d野鈡意就鈡意,唔鈡意日久唔会生情……

Yanamami 發表於 19-2-25 13:17
但無兴趣係唔应該监人……我自己鈡意畫畫手工之类,但晤鈡意音樂,自己小学考音樂科叫拍拍子都係乱黎,所 ...

老實說,唔係應付學校考試,我諗我同阿囡都一早放棄

每個人長處不同,佢成日話我迫緊隻大笨象爬樹.....

gigayan 發表於 19-2-25 13:21

老實說,唔係應付學校考試,我諗我同阿囡都一早放棄:igiveu ...
係㗎!其实最初揀KTS係佢对音樂要求唔高,十-年係度一路睇住佢想跟貼APS, 我觉得佢已係同我理念有出入了,好彩已过骨畢業。

Yanamami 發表於 19-2-25 13:17
但無兴趣係唔应該监人……我自己鈡意畫畫手工之类,但晤鈡意音樂,自己小学考音樂科叫拍拍子都係乱黎,所 ...
唓, 我夠唔鐘意計數啦, 有咩辦法丫。當自己唔鐘意, 但又要考, 咁咪唯有俾心機囉。其實大家將音視當術科去睇, 所以就覺得無天份無辦法, 我哋學校當學科咁學, 好多理論嘢架, 不過就唔係考筆試, 要你apply落件作品度。當你用學科既心情去學習術科, 就會俾心機做了。

今次呈分考唱國歌, 一早上youtube download咗練喇。

gigayan 發表於 19-2-25 13:21

老實說,唔係應付學校考試,我諗我同阿囡都一早放棄:igiveu ...
睇完你哋, 真係慶幸兩個音視都有興趣(唔係有天份, 只係大興趣)。睇嚟, 對於大家嚟講, 要提升中英數, 好似易過提升音視咁。

little_yolky 發表於 19-2-25 13:25
唓, 我夠唔鐘意計數啦, 有咩辦法丫。當自己唔鐘意, 但又要考, 咁咪唯有俾心機囉。其實大家將音視當術科去睇 ...

我明你意思,但無得當係学科,因為根本唔係就唔係。香港地文化,唔同外国,人地有專学音樂、艺術、跳舞……既学院,香港係講只要入三大要考神科。

little_yolky 發表於 19-2-25 13:27
睇完你哋, 真係慶幸兩個音視都有興趣(唔係有天份, 只係大興趣)。睇嚟, 對於大家嚟講, 要提升中英數, 好似易 ...
大家視音视為可有可無,連DSE都無乜人考,唔係间间中学有得報既情況下,又点会想花时间金錢精力去提升(如無必要)?

Yanamami 發表於 19-2-25 13:24
係㗎!其实最初揀KTS係佢对音樂要求唔高,十-年係度一路睇住佢想跟貼APS, 我觉得佢已係同我理念有出入了, ...

無辦法,學校音樂真係開始有成績,體育本身又強,當然進一步想發展好音樂成就。但確實辛苦了無興趣嘅學生

Yanamami 發表於 19-2-25 13:29
我明你意思,但無得當係学科,因為根本唔係就唔係。香港地文化,唔同外国,人地有專学音樂、艺術、跳舞… ...
我哋家長會, 視藝科主任講到明, 係當學科咁嚟教的。不過佢真係教得好, 雖然成日出錯通告, 藝術家係咁。

Yanamami 發表於 19-2-25 13:32
大家視音视為可有可無,連DSE都無乜人考,唔係间间中学有得報既情況下,又点会想花时间金錢精力去提升(如無 ...
我哋當年入大家唔駛考數, 點解依家要考, 真係唔明白。我讀中文、英文, 點解要讀數..............
‹ 上一主題|下一主題