用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 喜歡數學
樓主: metrochung
go

喜歡數學

JJDBB 發表於 19-2-24 22:38
我都有叫佢不要甘快放棄,始終佢数不弱,而且在文字上佢冇問題,理解,不過可能phy又要計M2,怕自己吃不消 ...
問科任老師到最後,係佢讀,自己揀既才會投入去讀吧?

csy_ma 發表於 19-2-24 22:48
問科任老師到最後,係佢讀,自己揀既才會投入去讀吧?

一定

csy_ma 發表於 19-2-24 22:19
我囡正是把社科院新開的Data Science放A1。但她後來再了解,DS學電腦相關科目,會偏重應用,不學原理。女兒 ...

好叻女呀!唔使擔心咁多!佢識自己揀。好有主見及主動去探索自已。

csy_ma    發表於 19-2-25 12:57

metrochung 發表於 19-2-23 14:57
請問大學有咩科係讀主要讀數學?中三成績普普通通,最好和最喜歡的一科就是數。他對工程有點向興趣,好可惜 ...
如果係我,我會先搵出點解Phy成績比較差既原因,Phy基本上係應用數學,Phy成績理應同數學差唔多。

planetearth 發表於 19-2-23 20:07
大部份工程都要physics, 就算收生無要求,基礎不夠讀上去會好辛苦。
講得啱,雖然 M2、Physics 會喺第一年教多次,但係會教得好快,如果無讀過 M2、Physics 會好難追。

metrochung 發表於 19-2-23 20:36
我都有諗法都差不多,M2會讀,但chem同econ 只能選一。不過仔懶惰同埋英文並是太好,聽説bio多生字背,覺 ...

咁啱執野,發現中大社科學各系中,選Econ既,除咗數同Econ,M1/2, Chem同Phy都x1.5,幾有趣

選修心理,數都有1.5既加權,同建築一樣。而英文好,除咗經濟外,中大社科各系都有1.3~1.5加權,兩科global既傳播及經濟金融,更要4/5既最低消費。環球經濟金融還要求中文要4或以上,不愧為神科

王家爸爸 發表於 19-2-25 12:58
講得啱,雖然 M2、Physics 會喺第一年教多次,但係會教得好快,如果無讀過 M2、Physics 會好難追。 ...

糸呀,要扎實基礎,要反覆學習,舉例可能高中三年都要學牛頓力學,但每年都一路加深,基礎累積 鞏固,到大學才能 應付更深入的課程。

csy_ma 發表於 19-2-25 13:12
咁啱執野,發現中大社科學各系中,選Econ既,除咗數同Econ,M1/2, Chem同Phy都x1.5,幾有趣
心理學,去到做研究階段,基本上係應用數學(統計)。

csy_ma    發表於 19-2-26 17:54