用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請問中文作文和英文作文
樓主: scyu88
go

請問中文作文和英文作文 [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 19-2-28 10:12
男既,好重上海口音;如果無記錯女嗰個係佢老婆。

我估到是那一位,係大有商場隔隣,都好多年了。親子王雜誌好似個個星期都有ad。

scyu88 發表於 19-2-22 21:45
我見市面上只有綜合班,沒有只補作文的班。大家會點幫小朋友呢?中英作文考試都唔理想。
...

英文作文要多睇範文同綀習,當然要有人同你改,但真係冇專補英文作文課程

scyu88 發表於 19-2-22 21:45
我見市面上只有綜合班,沒有只補作文的班。大家會點幫小朋友呢?中英作文考試都唔理想。
...

Del.

回覆 b3410 的帖子

Hi, 請問你小朋友最後有沒有報名? 可以分享小朋友喜歡上嗎? 老師教得好嗎? 謝謝!

草原 發表於 19-2-28 11:44
我當年靠報紙起死回生,中文小學升上間英中,Eng Lit拎住本Little Women查字典查到嘔,英文作文低分到班主 ...
很同意.
我仔去年中小升了間英直, 因中學英文都不差(DSE Eng >5 維持在近40%), 所以去年英文成績比級average 低十几%, 連英文老師都打來投拆, 我請教老師可補底或外出補嗎? 點知佢話唔得嫁喇, 差太遠... 咁係咪叫我同個仔轉校???

我為有叫盡力幫個仔, 花多些時間check 佢d進度.
1. 所有科, 即日教, 即日清
2. 英文作文要比我check, 我唔會改, 但會提佢邊d sentence structure 唔夠英文, 邊d keyword 用得唔夠合當 (唔係錯), 叫佢google 下, 睇下果個 d vocab d句子係點用. 熟式d 字應用場景.
3. 知佢興趣係研究火車戰机引擎结构, 鼓励佢睇英文wiki
4. 用 Youtube 睇英文 news

在剛完的UT, 成績大進, 總分比級average 高10%, 就連英文也比級average 高 8%. 很意外...

我的總結是.
1. 新環景和新教學方法, 小朋友需要适應, 所以S1 成績會漂忽
2. 需要指導去适應新學習環景和學習方法
3. 幫佢找出一個合适佢的學習法
4. 點忙都花20 min每天和佢談天, 從而知道佢有冇禺到些他自己解決不了的問題
2. 和學校社工保持聯系, 我們常whatsapp的

twhkleung 發表於 19-4-27 12:32
很同意.
我仔去年中小升了間英直, 因中學英文都不差(DSE Eng >5 維持在近40%), 所以去年英文成績比級averag ...
你好有心,讚!升上S1又正值青春期,家長角色係引導孩子摸索自己學習方法,互勉!

草原 發表於 19-3-10 20:04
是實體報紙,只要scan QR code便進入連結收聽。

但依家係咪無左QR code?我打去junior standard問佢地話無聲音的, 我考慮young post vs junior standard, 但兩間打去問都話無聲音

‹ 上一主題|下一主題