用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請問中文作文和英文作文
go

請問中文作文和英文作文

我見市面上只有綜合班,沒有只補作文的班。大家會點幫小朋友呢?中英作文考試都唔理想。

回覆樓主:

我仔今次都係咁。
我都想知。
在家自己同佢補,唔太認真。

我見有作文班喔,不過好多係「閱讀與寫作」咁樣上。除非你閱讀量本身高,寫作又有返咁上下,否則好難就咁作文班,就算有你都未必會跟得好好。

你學校老師肯唔肯幫你?最好都係學校老師幫你,畢竟佢地最清楚學生程度。一個月一篇,老師若係有心幫學生的話唔會介意。不過可能都要學生自己肯去做。

我有 Whatsapp 同中學生改作文,第一次主要執內容/論點,第二次執文法/句法。你睇下有冇啲大學生肯提供作文批改服務?埋身教就應該難,但批改就容易搵。

twhkleung    發表於 19-4-27 11:50

1998Ruby1998 發表於 19-2-24 23:02
我見有作文班喔,不過好多係「閱讀與寫作」咁樣上。除非你閱讀量本身高,寫作又有返咁上下,否則好難就咁作 ...

Deleted

scyu88 發表於 19-2-22 21:45
我見市面上只有綜合班,沒有只補作文的班。大家會點幫小朋友呢?中英作文考試都唔理想。
...
灣仔三聯舊址附近有個老師(講上海口音廣東話既)專教作文,唔知道仲係唔係到。

王家爸爸 發表於 19-2-26 14:52
灣仔三聯舊址附近有個老師(講上海口音廣東話既)專教作文,唔知道仲係唔係到。 ...

請問可否Pm那老師聯絡電話

dream_ellen 發表於 19-2-26 16:11
請問可否Pm那老師聯絡電話
你搜尋下佢既地址,我都係喺BK到見有人討論佢:
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3386440
不過時間唔啱,所以無報到。

王家爸爸 發表於 19-2-26 16:23
你搜尋下佢既地址,我都係喺BK到見有人討論佢:
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&ti ...

謝謝你

dream_ellen 發表於 19-2-26 16:31
謝謝你
你最好親自上去,聯絡佢時最好客氣啲,聽講佢以前係上海有啲名既作家,教得好好,不過有啲作家脾氣,祝你好運。

王家爸爸 發表於 19-2-26 16:37
你最好親自上去,聯絡佢時最好客氣啲,聽講佢以前係上海有啲名既作家,教得好好,不過有啲作家脾氣,祝你好 ...
小學時上過,教授好好人的。唔好嚇人。

ysnmama 發表於 19-2-26 18:09
小學時上過,教授好好人的。唔好嚇人。
好多朋友都話佢教得好,佢比較鍾意啲有禮貌既人。

王家爸爸 發表於 19-2-27 10:34
好多朋友都話佢教得好,佢比較鍾意啲有禮貌既人。
請問作家教授係男還是女果位?

b3410 發表於 19-2-28 09:41
請問作家教授係男還是女果位?
男既,好重上海口音;如果無記錯女嗰個係佢老婆。

王家爸爸 發表於 19-2-28 10:12
男既,好重上海口音;如果無記錯女嗰個係佢老婆。
謝謝!收到!去試一試先
希望可以幫手作文起死回生。

scyu88 發表於 19-2-22 21:45
...
我當年靠報紙起死回生,中文小學升上間英中,Eng Lit拎住本Little Women查字典查到嘔,英文作文低分到班主任打比我老豆叫佢督促我,俾人訓示咗成個月。後來有個師姐教我睇SCMP,成績開始攀升。今時今日我就叫個囝睇Junior Standard,有聲有文字,幾十蚊一年,有恆心日日十五分鐘鋤熟佢,至少佢唔怕讀、寫、聽、講。學校L.S用英文教見佢都應付到。

草原 發表於 19-2-28 11:44
我當年靠報紙起死回生,中文小學升上間英中,Eng Lit拎住本Little Women查字典查到嘔,英文作文低分到班主 ...

想請問在那裡可以訂?幾多錢?

QQBBLO 發表於 19-3-2 13:18
想請問在那裡可以訂?幾多錢?

每年開學時經學校訂,好平,幾十蚊一年,一星期派一次。內容豐富,網上有訂閱資料,打“Junior Standard”就揾到。

草原 發表於 19-2-28 11:44
我當年靠報紙起死回生,中文小學升上間英中,Eng Lit拎住本Little Women查字典查到嘔,英文作文低分到班主 ...
請問"有聲"是網頁版嗎?看訂購資料見不到。

tipt 發表於 19-3-10 18:21
請問"有聲"是網頁版嗎?看訂購資料見不到。

是實體報紙,只要scan QR code便進入連結收聽。

王家爸爸 發表於 19-2-26 14:52
灣仔三聯舊址附近有個老師(講上海口音廣東話既)專教作文,唔知道仲係唔係到。 ...

請問可以pm老師電話給我?謝謝(emoji)