用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 DSE生物,通識考中文卷。
go

DSE生物,通識考中文卷。

囡英文程度keep 住A或B 的。今年S3準備選科,今年Biology 只有C grade. 她會選Biology, 但想DSE考中文卷,因成績表不show中或英卷,中文少D生字,易D取高分。我又覺得她英文吾係差,應該應付到考英文,系要背不生字,中文也要記字.最主要她巳諗住大學是讀醫護有關科目,將來若入到大學或去外國升學,一定需要讀Biology或相關科目, 到時又糸辛苦背返D生字。她去書局睇過,中英文卷内容是一樣的,英文生字多D。其實想看下大家意見,中文卷會易取高分?另外通識,她S1至3是讀英文的,S4用選返中文,易D理解,但會深左的,英文卷好似淺D,易高分D。總括通識考中文我也無大意見的,但Biology就有些疑問。

natnatbaby 發表於 19-2-21 23:31
囡英文程度keep 住A或B 的。今年S3準備選科,今年Biology 只有C grade. 她會選Biology, 但想DSE考中文卷, ...
Biology 中文卷會易取高分,是否想錯了?
高分主因是語文有關?
如果英文程度keep 住A或B,為何 Biology用英文應考覺得有問題?

王家爸爸    發表於 19-2-25 13:00

Biology失分唔係因為英文多字串,係因為答題唔中points.

回覆樓主:

小朋友有時諗法很表面,求高分又少D辛苦.今天見左英文&科老師,話女可能應付biology 用英文。女覺得中文易高分D,老師話對有些同學糸的,因英文表達能力不好。她可是先選英文,應付不到才轉中文。老師也提到讀大學是無中文選,入到時要重新識應返的也是辛苦。生字係一定要記下串下字,中文都糸要記.學生按成績派科,她biology 算top set,學校派到英文卷比她的,要她自己考慮。

樓主話女兒英文算好,講真若英文程度真的高,用英文表達沒可能會差過中文,除非英語表達及運用能力其實不算太高。
大學全為英語教學,如果目標為入大學,高中便要下苦功,若能力足夠,设理由因怕辛苦而棄用英语改用中文去學,實在不智。

洋蔥頭媽咪 發表於 19-2-23 13:24
樓主話女兒英文算好,講真若英文程度真的高,用英文表達沒可能會差過中文,除非英語表達及運用能力其實不算 ...

我想法差不多,女兒仍不夠成熟分析,想高分,少付出。我老公又話咪迫佢,反正又無人會知她考中文或英文卷。我只想分析利害關係。

natnatbaby 發表於 19-2-23 13:32

係人都想少付出、高回報既,如果佢方法係work,不仿去做。問題係,係咪真係用中文會高分D?

考中文英文卷係無人知,但係佢讀中文英文課程,面試同佢講幾句就知呢。尤其你話可能出外國,點會有英文課程唔讀讀中文㗎?

JustAParent 發表於 19-2-23 17:42
係人都想少付出、高回報既,如果佢方法係work,不仿去做。問題係,係咪真係用中文會高分D?

考中文英文 ...

thanks.其實大學入某學科夠左分之外,糸吾糸一樣要面試?

natnatbaby 發表於 19-2-23 17:47
thanks.其實大學入某學科夠左分之外,糸吾糸一樣要面試?

我唔知你囡想讀醫護邊瓣,香港醫科一定要面試,但內容很少觸及bio學術內容。外國就睇你報乜級數學校,有D要面試甚至考卷,很學術的,唔識英文terms點搞?

入到U,以香港醫科為例,如果中學冇讀bio,幾個月就要追返曬全部中學課程。如果一個學生,高中有二年幾都覺得記唔住英文terms,點解佢覺得大學會搞得掂?

回覆樓主:

以前,我常常以為用英文卷考通識會蝕底,跟通識科老師傾開,中文通識的評分要求好高,反之,英文通識答到points就可以,grammar唔好重要,當然,大前提係學生英文水平不能太差

csy_ma    發表於 19-2-24 09:35

chun媽 發表於 19-2-23 20:06
以前,我常常以為用英文卷考通識會蝕底,跟通識科老師傾開,中文通識的評分要求好高,反之,英文通識答到po ...

有叫個囡考慮下考通識英文卷的,聽人話易考英文易高分過考中文卷,她又係怕英文較難表達,又話糸無得揀,由老師選,學校只糸比 non Chinese 及限英文為第一語言同學仔修英文卷的。

回覆樓主

Bio, Chem 用中文讀,想起都

當國內學生抱怨在國内未能有好好嘅英文學習環境時,香港人反而有人想亦其道而行.不智.

2jkidsfather    發表於 19-2-25 14:01

chun媽 發表於 19-2-23 20:06
以前,我常常以為用英文卷考通識會蝕底,跟通識科老師傾開,中文通識的評分要求好高,反之,英文通識答到po ...
英文LS係易过中文,好似小学英文GS其实易过中文常識科禁。

lm251099 發表於 19-2-24 12:54
Bio, Chem 用中文讀,想起都
幽門螺旋桿菌 同 Helicobacter pylori 一樣咁難記。

2jkidsfather    發表於 19-2-25 14:01

亞女的校長講過,
如果第時讀醫/醫護,
BIO一定要揀英文