用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中三選科如果選中、西史,將來會有什麼出路? ...
樓主: szeching
go

中三選科如果選中、西史,將來會有什麼出路? [複製鏈接]

回覆 gracelam 的帖子

我仔仔都有打機的. . 在父母心目中, 當然越少越好啦. 不過有時聽到仔跟同學打機時的對話(ONLINE GAMES) 電腦在廳. 所以聽到他們的對話. 都幾好笑. 自己都會感受到他們當時的愉快. 可以先將功課/溫習拋於腦後. 因他們幾個同學都忙的. 約好時間打1-2舖, 就會熄機. 所以都由他. 只要唔好沉迷. 不過我相信佢地都知, 稍後就要再減少娛樂時間. 仔是某區足球成員. 他跟我說, F.6不會再參與. 因要專心溫習. 但我跟DADDY 又覺得可以繼續. 因運動是很重要的. 但最終決定都是他.

感恩仔仔都算係目標清晰的. 因他由細到大都是偏向中文較好. 相比一些科科都強的較易選科

最初見到仔的WA 字都上網找找是什麼意思. 都感動的. 最終都只希望他健康快樂 !

qkhui 發表於 19-3-5 10:15
回覆 szeching 的帖子

自己都試過面對中三時仔選科的憂慮, 所以只是少少分享, 不用謝

留名,從各位討論取經。
我自己細個都係選擇中西史雙修,然後讀中文系,就一直讀落去。
所以見到自己小朋友對中西史都有興趣,有時心想︰不要走我舊路好不好?
當然,都知道,最終要尊重小朋友選擇。
小朋友現時小五,從小四開始參觀中學,小四時參觀,只不過概念上而已,沒有仔細看中學開設的科目。
小五,參觀中學,除了BAND1A,2B,2C的中學都參觀透外,都開始叫小朋友嘗試自己觀察自己興趣,在中學有沒有。
於是,小五參觀的中學,小朋友都會走去中學的中史學會或歷史學會檔位問哥哥姐姐︰中學有無歷史科?歷史科用中文抑或英文?
見呢度中三又要想選中西史問題。
我這位小朋友是否早了考慮這個?
因為連呈分都未考,我知道BAND2-3的中學通常都無開設西史,甚至沒有中史,只有人文學科。

回覆 nillnill 的帖子

你自己讀中文系, 點解唔想自己小朋友跟你一樣? 想聽聽原因 ?

我知道BAND2-3的中學通常都無開設西史,甚至沒有中史,只有人文學科。--- 可能初中, 相信上到高中就會有中史, 或世界歷史

qkhui 發表於 19-3-6 18:37
回覆 nillnill 的帖子

你自己讀中文系, 點解唔想自己小朋友跟你一樣? 想聽聽原因 ?

其實都無特別原因,純粹想自己小朋友的道路跟自己不同而已。
小朋友興趣在歷史,不在語文,應該不會跟我自己一樣喇

4C+3X
Can consider :
Option1: History + Chem+Phy
Option2: History+Chin Hist+Chem

If have Chem, you kid can apply HKU medic and CUHK medic

The game is "Mark (this year 36 for HKU Medic)" + "Chem"

So just pick two subjects that are most favourable to your kid + CHEM

My kid's ppl

Chem+BAFS+ECON -> HKU Medicine

So no need be worry -> just pick two favourable subjects that you kid can have highest DSE mark + Chem

The game is different from the past

PAST [HKCEE/HKAL]: PHY+CHEM+BIO [Maths stream/BIO stream] -> Medicine is only for Science students

CURRENT [DSE]: CHEM [MUST] + Your TWO favourable subjects e.g history, chinese history, Eng Lit, BAFS, ECON, ICT  --> Mark is the only criteria. Don't care whether you kid takes phy or biology

qkhui 發表於 19-2-26 09:37
回覆 szeching 的帖子

我同意, 我仔都係選佐中, 西史. 最初佢F.3 選科時, 仔好明顯CHEM & BIO 巳放棄. PHY ...
我仔學校有個男仔同層主個仔一樣,佢中三成績頭10內,中四揀中,西史+經濟,有點出乎意料

October.    發表於 19-3-29 13:52

happyyiyi 發表於 19-3-13 10:46
The game is different from the past

PAST [HKCEE/HKAL]: PHY+CHEM+BIO [Maths stream/BIO stream] -> Me ...

多謝詳細講解

時代真係唔同咗,以前phy chem bio係理科必修。雖然我仔仔只係中一,但我都做定功課。仔仔好明顯係一個理科人,數好,鐘意電腦編程。

以前我果年代,bio好重要,原來依家唔係,睇嚟呀仔可以唔駛揀bio,佢對phy chem興趣大啲,佢又理解得好啲。

‹ 上一主題|下一主題