用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中三選科如果選中、西史,將來會有什麼出路? ...
樓主: szeching
go

中三選科如果選中、西史,將來會有什麼出路? [複製鏈接]

szeching 發表於 19-2-22 12:55
回覆 October. 的帖子

歸納各位前輩的意見,都係按科目成績而作出選擇。你哋嘅觀點我未諗到,所以好有參考 ...
係勒,假如日後會修M1/2,不妨考慮M1?因為數叻既多半揀M2,M1可能少咗人爭?而大學收生方面,M1/2受相等看待,所以如冇偏愛,修M1可能更易攞*?

csy_ma 發表於 19-2-25 14:19
係勒,假如日後會修M1/2,不妨考慮M1?因為數叻既多半揀M2,M1可能少咗人爭?而大學收生方面,M1/2受相等看 ...
如會考慮去英國升讀大學,M2 會著數 d

e.g.

UCL

Durham University

HKDSE

artroboy    發表於 19-2-27 08:06

szeching 發表於 19-2-21 18:35
我女現在讀中三,下學期要選科了,而她對西史有極大興趣,所以一定會選西史。其次,她對中史亦感興趣,所以 ...
拿, 先唔計咩出路, 你了解下學校科中史, 過去咁多年DSE成績點先。因為見好多學校, 科歷史都好好, 但中史就唔多靚仔, 聽聞係個考核好騎呢, 好難攞高分。鐘意還鐘意, 唔好整科俾自己捉蟲, 一科中文已經夠了。

蘑菇 發表於 19-2-24 13:07
我仔又係鍾意西史,中史,全級頭10名内。但可惜學校無西史修讀,所以,他會揀中史,Geog(全級頭10名) Bio( ...
我都有建議阿女選 phy + bio / chem + bio 及 history ,但佢鐘意中、西史多啲,而對理科的興趣不大......還有時間才確定選擇,我會游說佢,希望佢會接受我的建議啦!
你阿仔都鐘意中、西史,其實只修一科中史都幾好吖,因為我個人覺得讀兩科歷史會好辛苦,又多嘢背又多嘢寫,我好想阿女只選一科西史就好了

JJDBB 發表於 19-2-24 14:47
Bio都吾少野背,不過小女話背得有意義些,甘佢興趣是Bio,多過中,西史及地理,雖然中,地成績好。
...
佢哋鐘意果科,其實佢哋唔太怕背果科啲嘢,但冇興趣呢,咁佢哋就辛苦,點背都背唔到咁多

elbar 發表於 19-2-24 14:55
中/ 西 史,Chem,Phy / Bio
多謝意見⋯⋯我會游說阿女再重新考慮我的建議

little_yolky 發表於 19-2-25 15:53
拿, 先唔計咩出路, 你了解下學校科中史, 過去咁多年DSE成績點先。因為見好多學校, 科歷史都好好, 但中史就 ...
係,一科中文已經夠死,唔想再多科中史.......我會游說阿女只選西史好了,希望佢會接受我的建議啦

szeching 發表於 19-2-25 16:26
係,一科中文已經夠死,唔想再多科中史.......我會游說阿女只選西史好了,希望佢會接受我的建議啦
...
既然佢讀歷史, 叫佢睇下學校過去既中史成績點, 呢D都係史料嚟, 以史為鑑, 叫佢分析下自己決定。當然, 如果中史都係好, 就當然無問題, 多科5**都唔錯。

szeching 發表於 19-2-25 16:13
我都有建議阿女選 phy + bio / chem + bio 及 history ,但佢鐘意中、西史多啲,而對理科的興趣不大......: ...
中,西史中,呀仔比較鍾意西史多啲,奈何佢間學校無西史讀,所以,唔駛煩,直接揀中史算了。

szeching 發表於 19-2-25 16:18
佢哋鐘意果科,其實佢哋唔太怕背果科啲嘢,但冇興趣呢,咁佢哋就辛苦,點背都背唔到咁多 ...
絕對認同。

回覆 szeching 的帖子

我同意, 我仔都係選佐中, 西史. 最初佢F.3 選科時, 仔好明顯CHEM & BIO 巳放棄. PHY 他考得不錯的. 但他很早巳決定讀雙史, 我地都有問仔怕唔怕太多野要讀? 同埋其實都擔心出路. 但仔對自己都有信心, 最重要係佢對理商完全無興趣. 但我地都叫佢選多科BAFS. 仔都接受,

到上年F.4, 仔用了上學期時間去看BAFS , 最後佢都係DROP 佐. 仔話佢想專心讀好中, 西史. 唔想再分時間去BAFS. 亦跟老師傾過, 老師都同意. 依家仔F.5. 佢都真係好努力讀佢自己所選的 在我來看真的很多野要記. 但見仔又享受的. 起碼仔真係每晚都會溫, 他更說有信心5以上.

所以選科真係要仔女自己有興趣. 因要讀3年. 要應付DSE 巳不簡單. 學校功課周圍壓力亦很多. 3年要對住自己無興趣但感覺又好像沒有其他選擇的環境. 比著我們打工一樣.  

szeching    發表於 19-2-26 16:28
szeching    發表於 19-2-26 16:28
csy_ma    發表於 19-2-26 12:39
蘑菇    發表於 19-2-26 10:26
ilyrd    發表於 19-2-26 10:17

回覆 qkhui 的帖子

絕對認同。我老公仲攪笑,聽人講話唔讀physics好蝕底,將來揾工條路好窄喎! 佢都唔知咩思想?叫我勸吓呀仔修讀。我同老公講 :邊有得勸㗎! 無興趣就係無興趣,無謂浪費時間。呀仔同我講話,唔會聽佢老豆講的。

回覆 little_yolky 的帖子

正是我想講的,除了考慮興趣和能力,也應參考學校各科歷届的DSE成績,從而能現實點估計到自己的predicted grade。就算小朋友最終也以興趣行先,起碼會有心理準備面對。

無興趣唔好選, 初中高分高中未必攞高分!

csy_ma    發表於 19-2-26 12:41

qkhui 發表於 19-2-26 09:37

我同意, 我仔都係選佐中, 西史. 最初佢F.3 選科時, 仔好明顯CHEM & BIO 巳放棄. PHY ...
多謝你的分享!不過我相信如果我女真心喜愛讀歷史,佢唔會受我所影響自己的決定!謝謝

YDLFATHER 發表於 19-2-26 12:17
無興趣唔好選, 初中高分高中未必攞高分!
收到......我女一定唔會選無興趣的科目

自己都試過面對中三時仔選科的憂慮, 所以只是少少分享, 不用謝

剛剛星期六見完家長. 看了仔的成績. 更覺他自己沒有選錯. 其實在中三階段. 很多學校都會有很多不同型式的方法, 給學生盡量了解自己的喜好. 性格從而去選科, 感恩仔仔在不用的型式中都好明顯他應是讀雙史的.

在我仔中三選科時. 我跟先生會先跟仔仔傾傾. 自己喜歡什麼? 當然出路都是其中一樣. 但不是最重要. 因我地在職的都知. 除非真是專業科目. 否則讀完出來跟打工都多數沒有關係. 所以信心, 興趣同樣重要. 仔仔學校在f.3下學期, phy 會早少少給他們看看高中的課程. 學一學, 等他們了解一下. 不知是否phy 相對初中跟高中分別較大. 仔在f.3 phy 也在全級頭10. 老師都有問他會否選來讀. 但仔好明確說了不會. 因他知自己能力及興趣. 所以做父母可以嘗試給仔女了解多些. 我先生考A LEVEL ECON, GEOG也考得不錯. 所以他會較建議仔選ECON & GEOG. 當然仔也否決了. 感恩可能我讀書不叻. 因我中學時是讀理商的. 而仔剛剛讀文科. 完全不同. 所以我反而鼓勵仔選自己喜歡. 當然我會幫仔問一問考完DSE 的朋友. 教書的老師朋友. 如讀雙史須要什麼條件? 易不易讀 ? 會太辛苦嗎?  答案都是相同: 易不易讀. 辛不辛苦 -- 讀什麼科都一樣. 最重要是興趣. 所以最終我們都支持仔仔.  而仔學校雙史成績也不錯. 所以最後父母的支持好重要. 同埋我有跟仔講, 你要自己要在心理準備. 讀雙史會有幾多野讀. 要知要寫好多野. 如果所有野你自己都真係好清楚明白. 就去吧. 不要後悔就是. 點到好過仔女最後埋怨我們.

大家加油. 因DSE 真係是不簡單的長跑. 3年中, 一定有高有趺. 但只要盡力. 最後結果巳不重要.

像仔仔在WA 狀態打: 努力應對當下,不求他日碩果累累,只求於豐收季節無愧於心

qkhui 發表於 19-3-5 10:15

自己都試過面對中三時仔選科的憂慮, 所以只是少少分享, 不用謝
感謝你詳細分享你面對阿仔中三選科時的經歷和感受
我再同阿女傾談選科時,再問她是否決定選雙史,她說因為距離初步選科日期還有一個月,所以她想再三考慮一下!

qkhui 發表於 19-3-5 10:15

欣賞你仔仔思想成熟, 目標清晰

很多男孩中三還一臉迷惘,甚至沉醉手遊。

p.s.: wa的話我很受感動
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

你都可以試試找一些高中的囡囡喜歡的科目看看. 再決定. 因仲有時間. 同時你可以問問學校. 因我知有些學校F.4沒有選收. 但發覺不合適, F.5 可以轉科.

‹ 上一主題|下一主題