用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中三選科如果選中、西史,將來會有什麼出路? ...
go

中三選科如果選中、西史,將來會有什麼出路? [複製鏈接]

我女現在讀中三,下學期要選科了,而她對西史有極大興趣,所以一定會選西史。其次,她對中史亦感興趣,所以她問我好唔好選修兩科歷史,但我覺得修讀兩科歷史,將來喺大學咪好少科可以選擇,而且出路又窄,於是我建議她只選一科歷史好了。現在她很迷惘,除了西史,其餘兩科唔知選哪科好,因為對理科或其他文科(除了中史)不是特別大興趣,但又不反感
請問各位前輩喺選科方面可否給我一些意見嗎?選兩科歷史將來有什麼出路呢?
給少少補充資料,她最好成績係西史,其次係phy、chem、bio,跟住係中史、地理及Econ,名次全級排頭20內,目前她還沒有將來目標及想做什麼工作
謝謝!

5tgb    發表於 19-3-2 06:56
   5    0    0    0

除左 Science 科目唔讀得,基本上所有科目都可以揀,出路係窄啲但唔係「好少」。
識人一樣配搭,一個讀中大 Hotel,一個外國讀心理學。
最重要係邊科可以幫你攞最高嘅分數。將來工作<-老實講,連準大學畢業生都未必知自己想做咩。
仲要留意任教科目嘅老師,校內口碑如何,該科學校攞 5 或以上嘅比例多唔多。

回覆 1998Ruby1998 的帖子

西史 + phy  + chem

回覆 szeching 的帖子

如可以,先選3科,或選埋M1/2,如覺不適合,可以有退路drop科。而家大學收生要求好彈性,好似醫科都沒有必修科?叫佢自己諗吓大學想讀咩,上網睇吓收生要求?因為而家理學同工程收分都低,可以的話,保留一科STEM科會多些選擇?

csy_ma 發表於 19-2-21 22:51

如可以,先選3科,或選埋M1/2,如覺不適合,可以有退路drop科。而家大學收生要求好 ...
医要Chem啊~

1998Ruby1998 發表於 19-2-21 21:47
除左 Science 科目唔讀得,基本上所有科目都可以揀,出路係窄啲但唔係「好少」。
識人一樣配搭,一個讀中大 ...
咁又係,我以前考會考時都唔知將來想做什麼工作,直到做咗一、年工作才知自己想做乜學校啲老師教佢哋按興趣而選,其次按將來目標、學科成績而選喎!不過我會叫佢去打聽吓學校過往哪些科的成績及口碑較好先......謝謝你

5tgb    發表於 19-3-1 06:23

YDLFATHER 發表於 19-2-21 22:02
回覆 1998Ruby1998 的帖子

西史 + phy  + chem
學校冇呢個組合,佢哋要選套餐

csy_ma 發表於 19-2-21 22:51

如可以,先選3科,或選埋M1/2,如覺不適合,可以有退路drop科。而家大學收生要求好 ...
佢會選3科,而M1/2要到中四數學成績理想中五才可選修。我都會建議阿女起碼選一科理科,將來多啲選擇嘛!
如果選2科歷史,DSE 會唔會勁多嘢讀呢?

5tgb    發表於 19-3-1 06:24

szeching 發表於 19-2-22 08:02
佢會選3科,而M1/2要到中四數學成績理想中五才可選修。我都會建議阿女起碼選一科理科,將來多啲選擇嘛!
如 ...
中史勁多寫, 聽我囡當年佢中史做功課一題要五至七版雙面单行紙,
仲要佢字体係細粒個種

應西史都差唔到几遠
如果TAKE 埋ENG LIT, 真係會手軟

TwinWong 發表於 19-2-22 08:54
中史勁多寫, 聽我囡當年佢中史做功課一題要五至七版雙面单行紙,
仲要佢字体係細粒個種
做一題都要寫咁多版單行紙?&#128561;&#128561;即係要寫字要超快和勁多嘢背&#128560;&#128560;咁我會話比佢知用嚟參考,等佢考慮吓自己能力做唔做到
謝謝你

szeching 發表於 19-2-22 10:12
做一題都要寫咁多版單行紙?&#128561;&#128561;即係要寫字要超快和勁多嘢背&#128560;&#128560;咁我會話比佢 ...
佢話寫寫下都記到入腦了,唔太背得辛苦, 係寫到手軟

回覆樓主:

如果讀得掂理科,學校過往理科成績又好 ,就讀理科啦。

高中選科係用來入大學,唔係純講興趣。 尤其佢將來讀乜做乜都未有主意,何必現在就限死自己。

我囡冇修文科。佢寫字比較慢,通識往往唔夠時間,漏做一兩題……所以寫字快對文科黎講好重要吧?
其實佢都冇修理科,修咗攞分相對比較簡單既ICT同BAFS,而家目標科系有工程、社科等,都唔太着數。但在我看來,修比較有把握攞較好成績既科,係較選「有用」既科重要,尤其而家大學改制,攞5或以上既成績有加權。

如果偏科得好緊要,文科成績好TOP,而理科好差,咁當然選文科。但你既情況又唔係咁,係我會2理+1文/商,DSE成績夠就大學讀咩都得。

csy_ma 發表於 19-2-22 11:45
我囡冇修文科。佢寫字比較慢,通識往往唔夠時間漏做一兩題……所以寫字快對文科黎講好重要吧?
其實佢都冇 ...
對的,如果目標係大學,我都選能力行先。
依家攞5或以上既分有加權,都有啲慶幸冇俾錯意見阿仔。

有個問題,原本有分加嗰啲科,例如:物理治療,PHYX10, CHEMX7, 如果一個學生CHEM 考得好好,但又冇TAKE到PHY , 咁係唔係入既機會都大左?

回覆 October. 的帖子

歸納各位前輩的意見,都係按科目成績而作出選擇。你哋嘅觀點我未諗到,所以好有參考價值,謝謝各位咁我去建議阿女選西史 + 2科理科吧!

szeching 發表於 19-2-21 18:35
我女現在讀中三,下學期要選科了,而她對西史有極大興趣,所以一定會選西史。其次,她對中史亦感興趣,所以 ...
我仔又係鍾意西史,中史,全級頭10名内。但可惜學校無西史修讀,所以,他會揀中史,Geog(全級頭10名) Bio(全級頭20名)修讀。  
你女phy, chem都好成績就梗係修讀啦!

洋蔥頭媽咪    發表於 19-2-26 07:54

szeching 發表於 19-2-22 08:02
如 ...

Bio都吾少野背,不過小女話背得有意義些,甘佢興趣是Bio,多過中,西史及地理,雖然中,地成績好。

szeching 發表於 19-2-22 12:55
回覆 October. 的帖子

歸納各位前輩的意見,都係按科目成績而作出選擇。你哋嘅觀點我未諗到,所以好有參考 ...

中/ 西 史,Chem,Phy / Bio  

elbar 發表於 19-2-24 14:55
中/ 西 史,Chem,Phy / Bio

如果ECO/Chem,phy,Bio取倆科甘配可好?
‹ 上一主題|下一主題