用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 DSE 考視藝,音樂
go

DSE 考視藝,音樂 [複製鏈接]

想請教下難摘星嗎,亞女對尼两科都好有興趣
   0    0    0    0

angiehouse 發表於 19-2-21 15:15
想請教下難摘星嗎,亞女對尼两科都好有興趣

DSE嘅VA佔50%係SBA, 如果同個VA老師唔妥, 呢科係咁先。

Music唔係間間中學有得take, 我女嗰間每年要同同區3間中學夾埋有一定人數先可以選修到, 仲要星期六先上到堂

gracelam 發表於 19-2-21 15:26

請教下咩系SBA?小女學校二科都可以take,預左音樂系聯校上

angiehouse 發表於 19-2-21 15:27
請教下咩系SBA?小女學校二科都可以take,預左音樂系聯校上

SBA係校本評核, 高中課程有好多科都有SBA, 印象中VA係佔最大比例有50%咁高
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 19-2-21 15:29
SBA係校本評核, 高中課程有好多科都有SBA, 印象中VA係佔最大比例有50%咁高

謝謝,甘照計本校老師都吾會特意寫衰學生

angiehouse 發表於 19-2-21 15:31
謝謝,甘照計本校老師都吾會特意寫衰學生

唔係。 之前我响bk公海見過一個post, 個女被個老師針對, 佢D作品出面老師評為佳作, 但校內老師評佢好低分, 個女因而情緒都有少少影響
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 19-2-21 15:36
唔係。 之前我响bk公海見過一個post, 個女被個老師針對, 佢D作品出面老師評為佳作, 但校內老師評佢好低分, ...

明白,尼d野無得控制

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

好飄忽
睇考評局報告,2018取5以上,6%
我女學校一向一般,試過5以上係零;但舊年又突然1/4班人拎5以上,真係估唔到
如果你仔女學校係持續地va都考得勁,就值得考慮

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

俾埋音樂

Charlotte_mom 發表於 19-2-21 16:01
好飄忽
睇考評局報告,2018取5以上,6%
我女學校一向一般,試過5以上係零;但舊年又突然1/4班人 ...

多謝你資料,va佢由細到大都吾錯,有持續學晝,佢想將來選修尼科,重話系吾洗溫書既一科

angiehouse 發表於 19-2-21 17:06
多謝你資料,va佢由細到大都吾錯,有持續學晝,佢想將來選修尼科,重話系吾洗溫書既一科
...

好多人就係揀咗之後就由鍾意變咗憎呢科除咗畫畫,仲要抽好多時間去睇fashion show,畫展,好多時睇到十一二點先返屋企
仲有評分好主觀,有時係fb都見話畫出嚟似某某作家,又俾人話抄襲

醒目開學勳章 王國長老

angiehouse 發表於 19-2-21 17:06
...

咁建議你認真研究下syllabus
以我所知有筆試,範圍好大,讀到嘔泡,最後出d聽都未聽過嘅 (我聽其他家長講咋)
而樓上講嘅comment,我亦聽過

拎續學畫,唔等於va瓣瓣有興趣又好掂,聽過有師姐畫畫好靚,但3d創作好唔得,拉低晒分,但又唔可以唔做,好沮喪

回覆 Charlotte_mom 的帖子

謝! 甘現在開始要認真了解下

回覆樓主:

我女也打算修VA,糸有興趣。我提左她要做project, 寫paper的,背下野。她話吾抗拒做project and paper.她有看過範圍和1,2份past paper也話ok.遲D學校有講座,5月份就要選定科。我真係漏左叫佢睇下乜老師教。暫時低formVA老師都OK,她有參與學校art 活動,都係果幾位老師,要她去多多了解下先。
‹ 上一主題|下一主題