用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培x小學
樓主: Hexadomen
go

培x小學   [複製鏈接]

回覆樓主:

得一面之詞,點解家長有哂証據不報警?又不向教育局投訴?在綱絡公審,對雙方都不公平。有無可能果位小朋友都有打人呢?定係另有耐情?

香港人好善忘,好快就會忘記尼啲嘢。

nicholasnip 發表於 19-2-22 14:53
回覆 b3410 的帖子

是非黑白的確未知, 但最大問題是學校至今仍未有出來面對公衆, 危急應變能力........... ...
相信因为此事牵涉的人物众多,要对口供,要找旧记录,同时也要咨询法律意见,颇费时的。在还未组织到同一口径的故事前,不宜作出反应,否则越描越黑。

回覆樓主

我小朋友係培小低年級
平時冇接觸過嗰位訓導
喺班中未聽過有欺凌事件
反而我覺得大部分都同學都幾純冇太多比較(可能還是低年班)
而我小朋友都是經常「睇唔過眼」嗰種
小小野都要report比老師,問過佢話老師都有處理,會搵相關同學小息留低傾偈
不過小朋友非培幼上,我又比較少返學校冇乜家長朋友,唔算對學校好了解,暫時就覺得老師都幾好冇乜唔妥。

不過今次咁大嘅指控
實在希望學校盡快交代清楚事件

猴子爸 發表於 19-2-22 15:10
相信因为此事牵涉的人物众多,要对口供,要找旧记录,同时也要咨询法律意见,颇费时的。在还未组织到同一口 ...
現在已經越描越黑, 越遲回應公衆只會對學校傷害更大. 事件學校點樣善後也是關鍵, 點去關愛小朋友的補救行為也很關鍵.

nicholasnip 發表於 19-2-22 15:41
現在已經越描越黑, 越遲回應公衆只會對學校傷害更大. 事件學校點樣善後也是關鍵, 點去關愛小朋友的補救行為 ...
[p=35, null, left]“培正多個家長群組流傳,不少X的同班同學昨向家長反映是X「先出手打人」,「打架後受傷又有醫生紙不出奇。學校認為同學(X)犯錯,所以被罰,那名家長便不滿老師處理方法。」另一位培正家長則稱,X因打架被罰,其家長才會投訴,「黃Sir因處理此事,被她投訴,根本惡人先告狀,其實有不少家長知情」。

[p=35, null, left]X的家長昨更指黃Sir着其他同學疏遠X,又派同學跟著X上洗手間。有家長則反駁,有子女透露黃Sir的原意是想找同學陪伴X,而非監視他。

[p=35, null, left]據悉,培小家長擬今天午飯時間發動簽名大行動支持黃Sir,澄清黃並無欺凌學生。另有家長向《蘋果》表示,其子女也曾遭黃Sir處罰,但對方絕對是對事不對人,平常教學也很用心,希望網民停止欺凌黃,不要只聽聲稱受害一方的一面之詞。“

[p=35, null, left]苹果日报建立時間 (HKT): 0222 14:45

回覆樓主

無論真定假,有呢啲新聞,空穴來風未必有因,我就唔會比小朋友讀呢啲學校!

我會認為: 這位同學平時比較敏感多投訴, 當投訴多左, 老師都唔想理佢, 就算真是有嘢都懷疑佢真唔真.

回覆 猴子爸 的帖子

依稀記得,上次沙田有小學校長涉澳洲遊學開支一事,起初該校家長甚為團結,自發到學校支持學校,後來傳媒越揭越臭,很少再聽到家長公開撐。

一面之詞當然不足為信。以至正至善為校訓的學校,只單以涉及個人資料和調查中,就不作出回應了嗎?網上瘋傳有老師涉偷望女生體育課前換衫的指稱呢?難道又只是該老師被網上欺凌?

其實, 今早我在yahxx news 留言版, 見到另一個培小已畢業學生家長說佢個女都受過相頖似欺凌的情況....

未必巧合!

培正之前僭建都係舊生爆料!其實咁多舊生不滿!一定有原因

Andrewchan918 發表於 19-2-22 16:56
培正之前僭建都係舊生爆料!其實咁多舊生不滿!一定有原因
一件事還一件事。之前事件是管理層,校監,舊生校友等等之間的問題。多年恩怨,好難辨別。

今次是對前線老師,全班同學的指控,完全不同意義。話有個別百厭同學,刁鑽家長有可能。不過全班師生集體欺凌,好嚴重的指控。

同情事主的困擾,不過不等於可以肆意拖人落水。

baby7 發表於 19-2-22 15:15
我小朋友係培小低年級
平時冇接觸過嗰位訓導
喺班中未聽過有欺凌事件

上次塔巴士見兩兄妹係培小初班,上車初前面婆婆話佢地推佢,唔知那個才對,不過上到車,兩兄妹不斷單單打打,態度也沒有禮貌。無諗到咁細個都咁惡。

lulumelody 發表於 19-2-22 17:49
上次塔巴士見兩兄妹係培小初班,上車初前面婆婆話佢地推佢,唔知那個才對,不過上到車,兩兄妹不斷單單打 ...

有甚麼關係呢

baby7 發表於 19-2-22 18:05
有甚麼關係呢
在这时候,所有培正黑材料都是有关系的。人们很自然会把所有东西归类。
例如,如果一间学校出状元,然后见到一位学生拖着一位盲人过马路,自然联想到整间学校都是高质素的,能教出品学兼优的学生,反过来亦然。

回覆 b3410 的帖子

言下之意!僭建係啱

baby7 發表於 19-2-22 18:05
有甚麼關係呢
想表達:其实培正学生係好曳~
‹ 上一主題|下一主題