用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培x小學
樓主: Hexadomen
go

培x小學  

lulumelody 發表於 19-2-21 22:47
每次出依D事,總有D die hard 家長話一定假,當然自己仔女係度讀自然唔想校名嗅,但無論件事點,有理性家長 ...

其實我相信無論神校、band 1學校都會有頑劣的學生,有欺凌不足為其。這件事我重視校方的處理態度,如果校方縱容、息事寧人、甚至褊袒欺凌者,我對這學校十分失望。

回覆樓主

好恐怖
培正又怎樣,師生共欺,校風好極有限

讀培正咪盲撐囉!如果發生自己仔女仲盲撐?臭名遠揚了現在

Mrs.Luckycat 發表於 19-2-21 21:51
耐人尋味

迷底一路開緊,已經有傳媒影埋當日受傷醫生寫的醫生紙。

回覆樓主

睇黎跟車太貼係樓上d人wor, 個呀媽親口承認加有醫生紙仲要轉埋校都仲可以話係小事化大同盲撐?

Btw佢地係咪現實中無聽過人講粗口? 講粗口等於壞人? 會唔會好似傅穎咁聽到打冷震? 我想講大把專業人士醫生果d 係會上連登高登

回覆 Hexadomen 的帖子

訓導帶頭叫學生一齊欺(emoji),睇到好心痛,仲離譜過董之英。

每次出依D事,總有D die hard 家長話一定假,當然自己仔女係度讀自然唔想校名嗅,但無論件事點,有理性家長 ...

同意

Alanchengjj 發表於 19-2-22 01:04
鏈结網址上的補習老師似乎關心得有點不符情理,對案中過程所知甚詳。要细節有细節,要圖有圖,和該受害學 ...
好多補習老師都好有heart ga!

Andrewchan918 發表於 19-2-22 00:28
讀培正咪盲撐囉!如果發生自己仔女仲盲撐?臭名遠揚了現在

好彩當年侄女考唔到,上至校長訓導,下至老師學生都不知所謂,個個都吾知點為人師表。仲話教咩學生至善至正,真係得啖笑。訓導叫欺(emoji)就照做,真係無批判思維,同順民無分別,上上下下一啲同理心都無,旺為基督教,我睇到O哂嘴

Forgetmenot999 發表於 19-2-22 07:46
好彩當年侄女考唔到,上至校長訓導,下至老師學生都不知所謂,個個都吾知點為人師表。仲話教咩學生至善至 ...
令我諗起親友孩子就讀的一間寶校,校長向家長成諾 絕不容許欺凌案在校發生。孩子在校讀左5年,校風好,從未聽過有欺凌案發生,校長好肯聽家長意見而作一些課程改變。學校好主動關心學生(最後亦揭發一些事上新聞)。有學生突然失去父親,小朋友情緒不穩,學业退大步追不上,學校老師連續一年課後幫學生補習。
其實什麽是好學校,成績好,名氣大就是好學校嗎

正常嘅,無人想自己仔女讀嗰間學校係有問題,如果我啲仔女喺學校攞過獎,更加對學校聲譽緊張啦~不過緊張還緊張,如果件事情唔查清真相,只會令學校有污點,始終係學校聲譽,如果學校都唔出來認真處理,我唸間學校好極有限。

無論事件真假,都應該報警處理。解決問題才是正道,收埋問題只係不負責任的態度。
如果件係真係嘅,應該立即處理有關人員,唔好俾這些人繼續破壞學校應有的風氣和態度。

anpanman_baby 發表於 19-2-21 22:57
其實我相信無論神校、band 1學校都會有頑劣的學生,有欺凌不足為其。這件事我重視校方的處理態度,如果校 ...

anpanman_baby 發表於 19-2-21 22:57
其實我相信無論神校、band 1學校都會有頑劣的學生,有欺凌不足為其。這件事我重視校方的處理態度,如果校 ...
係,任何欺凌,都絕對不可以容忍。不過暫時傳媒報道的,只是一面之詞,而今日家長group 內,有完全不同的另一個版本。

醒目開學勳章

b3410 發表於 19-2-22 09:16
係,任何欺凌,都絕對不可以容忍。不過暫時傳媒報道的,只是一面之詞,而今日家長group 內,有完全不同的另 ...
有乜唔同?你哋家長應該清楚啲

回覆樓主

其實咁多舊生走出黎話個訓導同學校有問題都9成9真

b3410 發表於 19-2-22 09:16
係,任何欺凌,都絕對不可以容忍。不過暫時傳媒報道的,只是一面之詞,而今日家長group 內,有完全不同的另 ...

是如何的?