用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培x小學
樓主: Hexadomen
go

培x小學   [複製鏈接]

事件中的小朋友,家長可以考慮報警,如果事件屬實,的確要認真處理。
不過,作為家長,我從未聽聞這件事。我小朋友有近年升中,也有正在讀高小的,一起搭車的各個年級小朋友亦有,每年升班,各班小朋友會打散重新分班,入咗唔知幾多個PC家長group, 都未聽聞過。

小朋友有時曳,學校處理方法也經歷過,或者同班有些小朋友比較百厭,學校處理方法也見過。未必完美,不過我覺得處理的合情合理,嚴格,不過亦會包容。

小朋友大部分幼稚園一起上,感情好好,外來考入的,一樣融入。冇話欺凌,幾個女仔搞小圈子,唔俾另外一個女仔加入group project, 已經被老師逐個邀請去面談。

Charlotte_mom 發表於 19-2-21 15:20
不宜跟車太貼,見識過小小事就投訴bully的家長+孩子,小學都轉幾間因為全世界都bully佢個女.....呢個世界咩 ...

無錯, 最近我女嗰班有個怪獸家長投訴個老師, 嗰D罪項完全無中生有, 全班同學都話冇D咁嘅事, 係個家長聽到個女一面之詞就走去投訴到校長度, 呢個世界乜人都有
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

b3410 發表於 19-2-21 15:38
事件中的小朋友,家長可以考慮報警,如果事件屬實,的確要認真處理。
不過,作為家長,我從未聽聞這件事。 ...
啊~~而家係打散哂升班~我地以前係由小-上小六都同-班,所以情同手足。

Yanamami 發表於 19-2-21 15:49
啊~~而家係打散哂升班~我地以前係由小-上小六都同-班,所以情同手足。
依家幼稚園一直同班,小一打散3分一同班。之後每年全部打散再分。畢業時全級都係friend

Hexadomen 發表於 19-2-21 16:03
回覆 Yanamami 的帖子

培x小學教寫簡體

自学……抄筆記快d, 会考答卷都可以寫快d(唔好challenge我,会考可以寫半繁简既~). 唔知呢个答案滿意無。我-开始十幾年前入EK已係禁寫法,識我既都知我PC畢業,如果你觉得礙眼,先賠个不是~

Yanamami 發表於 19-2-21 13:22
有医生證明可以報警吖~

呢个都唔知係乜野forum......个个粗口爛舌……連帳户名都好特別……

同感!呢d是什麼forum?個個都句句粗口嘅

b3410 發表於 19-2-21 15:51
依家幼稚園一直同班,小一打散3分一同班。之後每年全部打散再分。畢業時全級都係friend
...
我果时係異类,愛、忠、誠、正班都讀過……成日好似搭枱禁~

gracelam 發表於 19-2-21 15:49
無錯, 最近我女嗰班有個怪獸家長投訴個老師, 嗰D罪項完全無中生有, 全班同學都話冇D咁嘅事, 係個家長聽到 ...
可能之後可以被理解為全班同學bully 佢。

Hexadomen 發表於 19-2-21 15:55
回覆 Charlotte_mom 的帖子

真係要睇下學校點回應
件事本身的存在可能性極高,不過整個事件的真相有待證實。因為現在只有一方面的陳述,是否可以即刻下結論呢?原貼已經post 嗮老師D相,而且粗口爛言橫飛,是否未審先判?

李大人 發表於 19-2-21 19:32
新聞出咗,如果係真,好恐佈

係!

https://topick.hket.com/article/2276977/?r=mcsdfb

Felix223 發表於 19-2-21 20:00
係!

https://topick.hket.com/article/2276977/?r=mcsdfb

媽媽親自接受訪問,應該真有其事
孰是孰非,下回分曉

Felix223 發表於 19-2-21 20:00
係!

耐人尋味
天助自助者,  別再怨天尤人

李大人 發表於 19-2-21 19:32
新聞出咗,如果係真,好恐佈

出左新聞唔代表咩,總有人樣樣不滿,一日到黑都話學校點唔好,病態咁。

工作就遇過d人,天天黎投訴,真的是天天,佢既存在感就係黎玩d員工。

回覆樓主

https://www.hk01.com/article/298046

有埋受傷的圖

唔知校方點講

回覆樓主:

每次出依D事,總有D die hard 家長話一定假,當然自己仔女係度讀自然唔想校名嗅,但無論件事點,有理性家長除非是當事人,否則不能一早否定這件。當然,現在揚開也是好,自然可以查出事件是真定是假。

mannewliv    發表於 19-2-23 20:22
‹ 上一主題|下一主題