用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培x小學
樓主: Hexadomen
go

培x小學   [複製鏈接]

charger 發表於 19-2-23 01:35
相信本次事件會是培正興衰的分水嶺,從此培正歷史的光環將不能令人盲目信任,當看清楚最高層的真正思維理 ...
謝謝你的關心。培正不敢自認名校。不過百年老校自然會經歷興衰和各種磨練。

shelliemaymayma 發表於 19-2-23 00:28
我係講緊蘋果新聞d家長護校d 料,可信性好低。
1. 話受害者有份打交,當受害者有份打,佢一個打10 個?  ...
謝謝你費心瀏覽各個網上論壇,並且細心截圖爆料。圖中論壇貼文太多不雅文字,實在沒有耐心逐字拜讀。不過有所懷疑好正常。諸多疑點,等當事者自己解開不好嗎?

b3410 發表於 19-2-23 09:54
我反而想知,點解你如何這麽清醒?一句話已經分出真假,聖人凡人?
我幾時講過 :一句話已經分出真假,聖人凡人。

唔該唔好再覆我。

李大人 發表於 19-2-23 09:39
有校友告學校,有校友講出老師問題,盲撐只會顯得自己是非不分
請告學校的校友,去教局/警局/或任何適當的地方提出。

仲有誤導捐款案
誹謗案均敗訴
醜聞應該一浪接一浪被傳媒掘出!

回復網友是禮貌。既然有人不需要禮貌,好的,再見。

b3410 發表於 19-2-23 10:03
謝謝你費心瀏覽各個網上論壇,並且細心截圖爆料。圖中論壇貼文太多不雅文字,實在沒有耐心逐字拜讀。不過有 ...

而家就係當事人唔回應, 發表的是罐頭文hea 大家,對姓黃隻字不提,一d誠意都無點等?

回覆 gillielam 的帖子

“培正小學回覆東網指,該校現正深入了解有關事件,由於事件涉及個人資料,該校不便透露詳情。自傳媒報道得知有關學生的情緒受到困擾,該校十分關心他的情況,希望他能獲得適切的幫助。有關家長如對事件的處理有問題,如果家長願意,該校樂意直接與家長聯絡及討論......"

這個回復是標準的“拖”字口訣。希望淡化事情,不了了之。人家已經困擾到轉左校,你現在講自傳媒知道學生情緒受困擾,好似之前完全唔知件事!從未在意過呢件事。傳媒報道才開始關心。

Draft這個回復的學校管理層水平好差,亦側面反應管理層漠不關心學生,只想保校譽的態度。

好的學校,Handle有問題的家長和同學應有專業的技巧和正面的態度,就算最終家長選擇轉校,都應該是在平和,諒解的氣氛下。不應讓家長和同學帶這如此大的怨念離校。

簽名支持黃Sir!
我記得幾個月前沙呂家長也一面倒簽名支持校長和文老師! 最終......

charger 發表於 19-2-23 10:21

“培正小學回覆東網指,該校現正深入了解有關事件,由於事件涉及個人資料,該校不 ...
假到令人十分反感!

73662710 發表於 19-2-23 10:24
假到令人十分反感!

培正校風败壞,惨不忍睹,:太可惜,百年老校變成如此

回覆 73662710 的帖子

一針見血👍🏻😊

件事真相未明,等查明真相再作判斷吧。何必咁心急衝出來開曬火呢。哈!

sunflower2000 發表於 19-2-23 11:28
件事真相未明,等查明真相再作判斷吧。何必咁心急衝出來開曬火呢。哈!

其實邊會有可能得知返成件事的真相呢?尤其係學校果邊嘅野,冚得就冚架啦,老師做証人又怕無左份工,學生做証人,又有邊個家長願意?好似之前基真有個女生 跳樓定係跌落樓果單野,一 路市民都無法知道真相,個官都話老師大話連篇。

總之係學校,比人bully果個都係唔好彩。中學都好些,出手bully的話都可能有同學拍到片,小學真係無法求証。

成件事就睇下大家信邊個之嘛。信哪一方你也可說他偏頗架。

Olympian 發表於 19-2-23 11:58
其實邊會有可能得知返成件事的真相呢?尤其係學校果邊嘅野,冚得就冚架啦,老師做証人又怕無左份工,學生 ...

同意,學校永遠都唔會正面回應同處理,咁係咪永遠都唔可以討論? 如果覺得x 家長係屈你,咁點解唔澄清? 而家4方八面的口供都話培正不是,所有事加埋我地仲點信校方,佢都懶得理想件事掉淡就算,我地仲要等佢「公開真相」,而家唔准出聲?

charger 發表於 19-2-23 10:21

“培正小學回覆東網指,該校現正深入了解有關事件,由於事件涉及個人資料,該校不 ...

學校採取容忍態度,不洩露當事人的細節,為了什麼?在這個時候還可以忍住不呈口舌之快,雖然打攪了花生友的雅興,不過,更可以體現到大愛。

shelliemaymayma 發表於 19-2-23 12:16
同意,學校永遠都唔會正面回應同處理,咁係咪永遠都唔可以討論? 如果覺得x 家長係屈你,咁點解唔澄清?  ...
其实唔係唔可以討論,不过大家变身判官禁又好似太肉紧,既唔係將要報培正既準家長,亦唔係正就讀既,講到咬牙切齒禁伤神又何必呢?其实-间同自己無关痛痕学校既兴衰,就當茶餘飯後吹吹水,唔洗太紧張?

Charlotte_mom 發表於 19-2-21 15:20
不宜跟車太貼,見識過小小事就投訴bully的家長+孩子,小學都轉幾間因為全世界都bully佢個女.....呢個世界咩 ...

絕對認同!香港的怪獸家長何其多!我地小學都有唔少。小小事就發大黎搞,非要學校順從佢地意願不可,再唔係就向傳媒爆料。其實都是一面之詞。

作為家長,如果學校真的有欺凌人的老師,相信唔會有家長罔顧自己子女安危而盲撐。如果我認識的訓導老師係咁,一定一起推佢落嚟。
但很多知情人士(真的係知情, 並非以訛傳訛)都知道這訓導老師當時處理得好好。

希望大家平靜理智地思考,該學生和家長的處理手法真的很和平? 他真的單純是受害人,無打人? 為何事隔年多, 處心積慮一年多才公開? 一想到別人兒子有可順利升中,懷恨在心因自己兒子升唔到,想攬炒?
‹ 上一主題|下一主題