用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培x小學
樓主: Hexadomen
go

培x小學   [複製鏈接]

回覆 sunflower2000 的帖子

但有不少声稱係舊生都在不同網上 媒體批評培正 媒體批評培正。

Hexadomen 發表於 19-2-23 00:15
成件事真係太多可疑地方,又有唔同舊生爆大鑊,校方又唔否認,禁樣係好難叫人支持學校 ...
我一樣覺得整件事太多可疑地方,不過可疑地方同你講的有所不同。這麽多可疑地方的一件事,點解不等真相更加清晰時再判斷呢?
幾時奢望過支持?只想保持公道。

lulumelody 發表於 19-2-22 17:49
上次塔巴士見兩兄妹係培小初班,上車初前面婆婆話佢地推佢,唔知那個才對,不過上到車,兩兄妹不斷單單打 ...
下,當真?咁細個就識單打人?

Saboc 發表於 19-2-23 00:22
回覆 sunflower2000 的帖子

但有不少声稱係舊生都在不同網上 媒體批評培正 媒體批評培正。 ...
為什麼你的眼中只看到了批評?

b3410 發表於 19-2-23 00:04
唔明點解叫做盲撐?點解我覺得你更加似“盲踩”?做為家長只是講出平時所了解的學校,老師,同學,我眼中見 ...

我係講緊蘋果新聞d家長護校d 料,可信性好低。
1. 話受害者有份打交,當受害者有份打,佢一個打10 個? 於是比成班打到背隻瘀哂有埋醫生信都係抵死?
2. 叫曳同學唔好同受害者玩? 正常人都會罰左曳人先再寫悔過書之類,希望d學生曳變乖唔好再蝦人之類,但咸蛋黃無罰仲反而斬腳趾避沙蟲,如果係「真」的話,咁既處理手法有資格做老師?
3. 班家長對封恐嚇信事件隻字不提,學校唔理,家長轉移視線。
4. 都係果句,如果學校同咸蛋真係無問題,點解咁多不同的舊生爆黑材料,詳程自己睇返連登post

所以真係好難信班撐學校既家長既version, 更好難信佢地唔係盲撐

shelliemaymayma 發表於 19-2-23 00:28
我係講緊蘋果新聞d家長護校d 料,可信性好低。
1. 話受害者有份打交,當受害者有份打,佢一個打10 個?  ...

最好修改下幅圖上的不雅字眼先。

回覆 b3410 的帖子

培正有幾好,當然不用此刻多講。但如果现在被人指摘的地方屬 实,有其他幾好都無用。作为家長,只希望子女學校的老師及管理層係信得過.

ANNAFRIEND 發表於 19-2-23 00:23
下,當真?咁細個就識單打人?

係,我都打凸。因為以前覺得培正D學生好乖,無諗到佢地咁!所以從此前培正學生改觀。

2014 僭建事件(校友睇吾過眼爆料)
2017 Me Too 風波
2019 校園欺凌
百年老年!家長請繼續自我感覺良好吧!你們學校巧叻叻!一缐(名)校呀

回覆樓主:

http://www.puiching.org/wp-content/uploads/2017/11/2017110112421382.pdf

培正小學興建新教育大樓風波 顧明均取回2000萬捐款
https://www.hk01.com/article/31396

可以看看培正校友會的公開信,培正小學使用家長校友捐款和小學基金用於商業辦學,校監懷疑買學歷等事件。你就會發現今日爆發的問題並非偶然。對於任何學校,組織,機構,公司甚至國家,最高層的潰爛所帶來的衰敗幾乎是不可逆轉的。雖然有心培正校友盡力挽救,但正如歷史上的忠臣無法挽救昏君的自取滅亡,相信最終校友成功挽救培正的機會很微。

charger 發表於 19-2-23 01:18
http://www.puiching.org/wp-content/uploads/2017/11/2017110112421382.pdf

培正小學興建新教育大樓風波 ...

相信本次事件會是培正興衰的分水嶺,從此培正歷史的光環將不能令人盲目信任,當看清楚最高層的真正思維理念(搵錢),有志有能力的老師會加快流失,剩下的是那些如該校某社工的心聲,等退休。教學素質急劇下降。
醒目的家長開始不再盲追捧。收生的素質也會迅速下降。最終反應到成績上,7~8年內,培正再難保持一線名校的地位了。今年入讀幼稚園的家長,應該小心考慮。

charger 發表於 19-2-23 01:18

培正小學興建新教育大樓風波 ...

「最高層的潰爛」-  如果加上沙呂事件,是否浸信會這個辦學團體都出現問題,在整體的管治上有缺失?

Andrewchan918 發表於 19-2-23 00:53
2014 僭建事件(校友睇吾過眼爆料)
2017 Me Too 風波
2019 校園欺凌
好多家長因為子女入咗名校就會盲目咁撐學校,是非不分,自我感覺良好。其實好可悲。

charger 發表於 19-2-23 01:35
相信本次事件會是培正興衰的分水嶺,從此培正歷史的光環將不能令人盲目信任,當看清楚最高層的真正思維理 ...
我見有人話升U率得4成,係真定假?

sunnymama2 發表於 19-2-23 06:35
我見有人話升U率得4成,係真定假?

伊樣我又唔信
培正網站有公布前列學生成績,成績是相當之好.

如果真是咁差,小學部叻既就會跳晒船,但實際上走既唔多.

Osiana 發表於 19-2-23 03:54
好多家長因為子女入咗名校就會盲目咁撐學校,是非不分,自我感覺良好。其實好可悲。 ...

Yes exactly!

lulumelody 發表於 19-2-23 00:43
係,我都打凸。因為以前覺得培正D學生好乖,無諗到佢地咁!所以從此前培正學生改觀。
...

我以前都係咁以爲,以為佢地好乖、校風好好、老師嚴但好關愛,喺隔離譜睇到舊生同現在就讀學生數培正,對今次事件真係完全改觀。

大家唔好亂講嘢!在EK,某校是完美的,學校講求品德培養,老師有愛心,學生讀得開心。

我在EK已看太多!

‹ 上一主題|下一主題