用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培x小學
樓主: Hexadomen
go

培x小學   [複製鏈接]

Soming 發表於 19-2-23 13:05
作為家長,如果學校真的有欺凌人的老師,相信唔會有家長罔顧自己子女安危而盲撐。如果我認識的訓導老師係咁 ...

補習老師爭取公義,幫小朋友發聲

呈分試前轉校?誹磅!誤導捐款!Me too 法庭未判先公審!即時解除教練職務?非停職!僭建?全部假既?
單看各大討論區留言就知有幾多人支持貴校
學校咁出色邊駛介意人點睇呀!繼續自我感覺良好咪得囉

作為家長,如果學校真的有欺凌人的老師,相信唔會有家長罔顧自己子女安危而盲撐。如果我認識的訓導老師係咁 ...
該學生情緒困擾,深表同情。不過事情有因有果,學校出於關心同學,希望儘量減少對小朋友的影響。結果家人,還有一些“盲踩”繼續推當事人落去。真是不明白良心何在。今日有去簽名支持老師,至善至正,更有體會。

marcowong96 發表於 19-2-23 13:13
補習老師爭取公義,幫小朋友發聲
發聲還是繼續推一把,入更深的怨恨?

Andrewchan918 發表於 19-2-23 13:16
呈分試前轉校?誹磅!誤導捐款!Me too 法庭未判先公審!即時解除教練職務?非停職!僭建?全部假既?
單看 ...
的確不用介意,尤其是你的看法。

b3410 發表於 19-2-23 13:24
發聲還是繼續推一把,入更深的怨恨?

校內應該係有d問題出現的,否則為何有咁多醜聞逐一逐一出現。是單一事件了,亦不用自我感覺良好。

marcowong96 發表於 19-2-23 13:38
校內應該係有d問題出現的,否則為何有咁多醜聞逐一逐一出現。是單一事件了,亦不用自我感覺良好。
...
心情很不好,何來感覺良好?

Andrewchan918 發表於 19-2-23 13:16
單看 ...
其实留言区無人支持並唔重要,重要既係每年有幾多人排隊去報名。间学校声名狼藉、家長自我感覺如何,其实同留言区既人都無关痛癢。之前既顏宝齡、唐乃勤到沙田呂,留言区鬧到天花乱墜都係之後不了了之~

回覆 Yanamami 的帖子

咁又吾怕冇人排!一條龍嗎!雖然band 1b 學界D1無影!香港家長咁緊張小朋友學業!再爆多幾單都大把人排!不過民生DSE 同你差不多!體育比你好!講DSE林護都比吾上!同DBS , DGS , HYS , GH , SPCC 等等比!相信未可以比住!加上貴校校風咁好

Andrewchan918 發表於 19-2-23 14:09

咁又吾怕冇人排!一條龍嗎!雖然band 1b 學界D1無影!香港家長咁緊張小朋友學業!再 ...
無得比,爭幾條街~

gillielam    發表於 19-2-23 15:21

sunnymama2 發表於 19-2-23 06:35
我見有人話升U率得4成,係真定假?
唔好意思,是否搞錯三大率/入U率?剛剛在EK搵到三大率

[size=1.00em]2016  49.16%
[size=1.00em]2017 36.31%

2018學校未公佈,不過從DSE成績分佈睇,應該介於兩年之間。

Andrewchan918 發表於 19-2-23 14:09

咁又吾怕冇人排!一條龍嗎!雖然band 1b 學界D1無影!香港家長咁緊張小朋友學業!再 ...

https://hk.sports.yahoo.com/news/d1%E5%AD%B8%E7%95%8C%E6%B8%B8%E6%B3%B3-%E5%9F%B9%E6%AD%A3%E6%9D%8E%E6%98%87%E6%B5%B7%E5%88%9D%E8%B3%BD%E5%85%A9%E7%A0%B4%E7%94%B7%E4%B8%99%E7%B4%80%E9%8C%84-%E7%9B%BC%E4%BB%A5%E6%B8%AF%E9%9A%8A%E7%82%BA%E7%B5%82%E6%A5%B5%E7%9B%AE%E6%A8%99-043123119.html

D1「有影」喎

b3410 發表於 19-2-23 12:20
學校採取容忍態度,不洩露當事人的細節,為了什麼?在這個時候還可以忍住不呈口舌之快,雖然打攪了花生友 ...

真係睇唔出呢個培正嘅回覆邊度體現“大愛”! 此時同已經轉校的家長同學講“大愛”,是否有虛偽?

b3410 發表於 19-2-23 14:54

2016  49.16%
我都覺得冇理由咁低。

說話當然要禁講先夠dramatic~

請問係點處理?令閣下覺得“處理得好好”。

回覆樓主

撐學校家長轉移視線話x 自己有問題,咁背隻瘀傷呢? 咒人死果封信呢? 人地係單方面講但都拎到d証據,同埋仲未有撐學校家長解釋到點解咁多舊生出黎數學校同果個姓黃

Yanamami 發表於 19-2-23 12:30
其实唔係唔可以討論,不过大家变身判官禁又好似太肉紧,既唔係將要報培正既準家長,亦唔係正就讀既,講到咬 ...

無緊張,有人覆我咪覆返人,睇唔過眼又留下言咁,討論區就係咁用架啦

b3410 發表於 19-2-23 14:54

2016  49.16%

咁低入大學率咋,比不上其他津校,直資,有點可惜,話晒成百年歷史。

原來越搵越多新聞!培正同學會疑涉盜用相片刊登校刊!被控吿!學校出聲明話吾關自己事!不過d學生好似學校教出嚟ga wow !
‹ 上一主題|下一主題