用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 上課專心
go

上課專心

IloveJJ 發表於 19-2-21 09:42
上堂係咪一定要專心先會識呢?測考既內容,係咪書本都會有?功課又有指示,咁其實聽唔聽,係咪都會識做功課 ...
你回想一下自己小學啦。

即係咁講, 小學雞嘢, 聰明既小朋友, 其實自己睇都識, 不過, 如果自己睇咗, 上堂又專心, 咪事半功倍, 幫你溫埋書囉。如果唔聰明既小朋友, 自己睇咗都唔識, 就緊係要專心上堂啦。既然上堂唔專心, 咁小朋友都唔會專心自己預習, 咁又點會識呢。所有嘢都係相輔相成, 唔會响學校上堂唔專心, 返到屋企好專心既。

又正如你所講, 上堂係俾小朋友一種鍛練。我都唔想坐足7個鐘聽書, 不過, 唔想唔鐘意有時都要做, 因為人生有好多嘢都唔係自己鐘意, 上堂真係對意志力既鍛練嚟。

回覆樓主:

IloveJJ 發表於 19-2-21 10:14
咁如果聰明既小朋友,上堂唔專心,自己睇完都識做,溫完都考到,咁係咪即係聽同唔聽一樣?只係花多咗時間?
...
咪就係花多咗時間囉。大家都24個鐘, 你花多咗時間, 就做少咗嘢了。我中學時都係咁, 雖然我唔係唔專心, 但就識咗就算, 一直無問題。到F3果年, 有一次測科學, 我全部識做架, 但因為要諗, 所以做唔切份卷, 全班得一個同學做得切, 因為佢唔駛諗直接寫答案, 咁咪唔夠佢熟囉。所以測考時, 有陣時唔止係識, 仲要熟。聰明小朋友自己睇識咗, 上堂專心當溫一次, 測考前又溫多次, 甚至做一下練習, 咪所向無敵囉。當然, 只係自我要求問題。大家對分數既要求可能唔同。

IloveJJ 發表於 19-2-21 10:18
我仔話老師講既野,係比課本多,咁但係考試嗰時,佢又唔會因為聽唔到嗰啲野就唔識,咁我諗,每班老師都唔同 ...
有D教淺考深既學校可能會有吧。上堂時, 阿女話老師會講重點, 抄底筆記, 果D通常會考。阿女又有另一位老師, 又係講好多課外嘢, 老師話, 書入面D嘢你自己睇都識, 唔駛我講喎。咁睇你點睇啦, 知識丫嘛, 唔一定為考試既。

IloveJJ 發表於 19-2-21 10:30
但如果要為呢啲時間去食藥,咁還值得嗎?
食藥係E生覺得有需要啫, 你睇返隔離帖, 有講食藥係為控制病情, 免引發其他情緒病, 唔係為咗成績好架。

IloveJJ 發表於 19-2-21 10:38
一個唔專心既小朋友,食咗藥佢可以專心,而家醫生話唔駛食,因為成績好,咁佢唔專心都可以成績好喎!但你上 ...
E生話唔駛食, 就唔食, 你可以睇多個E生問意見。我只會因為健康問題食藥, 成績完全唔係我既考慮因素嚟。

上堂當然要專心, 但佢專心唔到, 要食藥至專心到, 而呢隻藥又唔係必須要食, 咁當然唔會食。除非唔食藥會誘發其他更嚴重既病至會考慮。

IloveJJ 發表於 19-2-21 11:03
醫生唔理專唔專心,只知成績好就唔需要食,當然指未有其他情緒問題而言啦!
我就認為如果有其他問題,我會 ...
出咗其他情緒問題就遲喇。不過我唔熟SEN, 因為有太多種類, 你上網search一下, 如果阿仔果個無乜大問題, 就緊係唔食藥。

做乜事, 專心都係必須既, 不過, 阿你係需要更多時間訓練啫, 好似有D訓練班, 你上網search一下。

IloveJJ 發表於 19-2-21 10:30
但如果要為呢啲時間去食藥,咁還值得嗎?

禁已經係另-个話題了……
-般無A仔问題既同学,醒既專心听書(有d老師係会講額外野,不為考試,為長知識係塞錢入你袋),根本唔洗平日温書或做乜練习,考試係禁温下已掂。事半功倍,比人他條好多。学校課堂是否必須專心,其实depends个老師有無用心教。佢用心教,你用心听,事半功倍。佢只係好闷禁教,真係恰眼瞓都可以。所以你个问題好难-刀切

Yanamami 發表於 19-2-21 11:15
禁已經係另-个話題了……
-般無A仔问題既同学,醒既專心听書(有d老師係会講額外野,不為考試,為長知識 ...
為咗尊重, 過去就算老師好悶咁教, 我都會努力撐大對眼去聽。

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 19-2-21 11:07
出咗其他情緒問題就遲喇。不過我唔熟SEN, 因為有太多種類, 你上網search一下, 如果阿仔果個無乜大問題, 就 ...
唔食藥係有機會直接或間接引發其他情緒問題,身邊例子食藥多數可解燃眉之急,即時生效,但食耐咗又真係會食順,一定要加藥,但藥嘅份量跟體重,adhd藥又多數令患者無胃口瘦猛猛,加無可加,食咗唔覺好,唔食又驚仲衰,陷入兩難之處。。另外就係患者意願,身邊有小朋友食咗覺得自己身心都有不良反應,跟家長商量後決定唔食,寧願學業成績差啲。

little_yolky 發表於 19-2-21 11:21
為咗尊重, 過去就算老師好悶咁教, 我都會努力撐大對眼去聽。

咁你真係一個好乖嘅學生!

IloveJJ 發表於 19-2-21 11:13
我研究咗6年啦!  
佢唔係做任何事都唔可以專心架,佢上堂要專心都得,不過就會駁老師咀,挑戰老 ...
如果咁,佢的確唔使食藥。而且食藥都解決唔到上堂專心問題。如果課堂內容吸引唔到佢,一樣唔會專心。是否會考慮轉去國際學校?因為比較有趣D,可能可以增加投入度。例如我小朋友最喜歡數學,學校教的簡單,佢上堂就會靈魂出竅,或者搞小動作。 如果出去上奧數堂,或者網課,連續幾個小時都可以好專心。