用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 上課專心
樓主: IloveJJ
go

上課專心 [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 19-2-21 23:51
係呀!所以我咪就一心想揀男校囉!問題係第二志願第三志願,咁B1男女校成績好啲,但B2係男校,揀咗就入硬! ...

你老公講得啱喎, 讀書真係靠自己, 除非係好想要d傳統名校嘅人脈和光環。我中六也轉了間B2 (現已係B1中學),d老師好用心教學,我A level成績仲好過唔少母校同班嘅同學,順利入到當年嘅最高學府。B2校都有唔少人入三大(當年冇8大咁誇)。

IloveJJ 發表於 19-2-21 18:20
港島都有間架,所以我問佢邊間?
港島果間好似唔叫書院, 叫中學。

IloveJJ 發表於 19-2-21 09:42
上堂係咪一定要專心先會識呢?測考既內容,係咪書本都會有?功課又有指示,咁其實聽唔聽,係咪都會識做功課 ...
即係咁講, 我細囡有次測驗,有一題几符所有人話無教过,
根本份卷依題無可能當係錯, 應唔好計分,
我囡佢答啱依題, 我問佢掂解,

佢話依悕記得老師上堂有講过

TwinWong 發表於 19-2-22 09:01
即係咁講, 我細囡有次測驗,有一題几符所有人話無教过,
根本份卷依題無可能當係錯, 應唔好計分,
我囡佢答 ...
即係咁, 除非出錯題, 只要題目無錯, 無可能唔計分。唔識係同學既問題, 因為有一個同學識。

little_yolky 發表於 19-2-22 09:04
即係咁, 除非出錯題, 只要題目無錯, 無可能唔計分。唔識係同學既問題, 因為有一個同學識。 ...

所以最后評定, 錯就要扣分
等同學上堂要專心聽書

TwinWong 發表於 19-2-22 09:06
所以最后評定, 錯就要扣分
等同學上堂要專心聽書

我都記得中一果年, 上科學堂無啦啦俾班主任叫起身答問題, 問我書入面張圖個顯微鏡同學校實驗室個顯微鏡有乜分別。書入面當然唔會寫, 不過, 我記得N堂前佢上堂有講過。咁好彩我記性好, 上堂又專心, 咁當然答到。不過, 我估計佢係預計我答唔到, 個班主任唔多鐘意我的, 可能以為當時我發緊夢(因為C6話我諗嘢時個樣好似發夢咁, 發呆時個樣好似諗緊嘢)。我答到, 佢都要加多句:「所以呢個世界上無聰明既學生, 只有上堂專心既學生。」我唔知佢係讚緊我上堂專心, 定踩緊我唔係聰明。不過, 俾人叫起身答問題果一刻都有D ngau底, 好彩依稀有印象, 明知唔會考既嘢, 有時聽咗都唔會記得。

little_yolky 發表於 19-2-22 09:17
我都記得中一果年, 上科學堂無啦啦俾班主任叫起身答問題, 問我書入面張圖個顯微鏡同學校實驗室個顯微鏡有 ...
咁似我大女, 一諗野就好似發夢咁样,
其实佢係LOAD紧之前老師講咩

TwinWong 發表於 19-2-22 09:23
咁似我大女, 一諗野就好似發夢咁样,
其实佢係LOAD紧之前老師講咩
係, 講得啱, load緊D data。

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 19-2-22 09:17
我都記得中一果年, 上科學堂無啦啦俾班主任叫起身答問題, 問我書入面張圖個顯微鏡同學校實驗室個顯微鏡有 ...
老師好嘢,咁都兜到

little_yolky    發表於 19-2-22 10:08

醒目開學勳章

我細個反而好想俾老師問,但老師知我識所以唔會揀我,我唯有扮玩文具等佢以為我唔專心抽問我

little_yolky    發表於 19-2-22 10:08

IloveJJ 發表於 19-2-22 10:13
我就係想知會唔會咁? 呢點我有諗過,咁我有樣唔明,咁班班都考同一份卷,咁其他老師無講咪唔公平囉?

我 ...

佢依科都係同一個老師教
其他真係好多都係上堂發紧夢, 多個專心
始終中學太多科, 太多野學, 夜瞓, 唔夠精神

IloveJJ 發表於 19-2-22 10:11
咁其實佢係名校讀唔成嗰啲,而且我啲細佬係差校讀到嗰啲,所以我不嬲都知。但說來話長,因為我大仔係咁既 ...

我覺得中學d老師「應該」唔會好似管小學雞咁去管中學生操行卦, 有時間都用來教學提升成績啦, 坐得定有眼神接觸肯舉手就可以DSE拎到多d星咩...應該唔會再咁玩法。

現在唔知, 我全家(家姐細佬妹)和我兩個ex都係讀單性別中學, 仲有朋友圈好多fds都係, 我地圍來都覺得男女校d學生乖d (以band 1計), 男校或女校brotherhood/ sisterhood強d, 學生玩得放d, 相對d老師冇咁嚴。

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 19-2-22 10:11
咁其實佢係名校讀唔成嗰啲,而且我啲細佬係差校讀到嗰啲,所以我不嬲都知。但說來話長,因為我大仔係咁既 ...
band 2男校我諗起鄧鏡波,如果唔係中中我都會考慮

bobbob 發表於 19-2-22 10:23
band 2男校我諗起鄧鏡波,如果唔係中中我都會考慮

我成日覺得B1/B2唔係最重要, 最重要係中中定係英中, 用中文都唔知點讀理科!

醒目開學勳章

Elenalan 發表於 19-2-22 10:27
我成日覺得B1/B2唔係最重要, 最重要係中中定係英中, 用中文都唔知點讀理科!
...
都係,尤其我仔啲中文好c,如果啲科目用中文教真係c多2錢,所以要揀啲用英文教ls嘅學校
‹ 上一主題|下一主題