用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 上課專心
樓主: IloveJJ
go

上課專心

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 19-2-22 10:33
唔知全香港,但知我哋嗰區嗰啲係比男女校鬆囉!
你嗰區邊有band 1男女校,除咗spcc(不過識人響度讀都話好鬆)

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 19-2-22 10:38
我同你相反,我仔中文好,對政治常識都好有興趣,睇書又多,我想佢可以用中文考LS,覺得應該可以考到高分。 ...
咁你選擇多好多

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 19-2-22 10:41
高主教囉!鄧肇堅囉!
成日以為rc仲係男校tsk邊係你嗰區

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 19-2-22 10:46
咁其實你中文唔好,都要攪架喎,要攞3先入到大學架嘛!
無話唔理中文,但起碼煩少科

IloveJJ 發表於 19-2-22 10:37
咁你可唔可以話我知,其實測考嗰啲係咪唔會係老師講,而書本無呢?我成日聽人講啲名校唔教書架嘛!咁即係 ...
我無讀過名校喎, 我測考果D全部書都有, 除咗思考題。我諗, 話唔教書果D, 係好名既名校, 我小朋友無本事入果D。再講, 上到中學, 同學家長以為老師吹水無教書, 可能係explore緊你既思想, 佢哋學校個個都係叻人, 預咗你應該自己預習晒, 搵晒資料至上堂。我聽老師阿女講, 佢留學時係咁, 佢中學响HK讀IB課程都 係咁。不過, 我小朋友無咁優秀, 佢就要老老實實聽書喇。

IloveJJ 發表於 19-2-22 11:21
你女都有預習啦!
我仔鐘意自己睇架,係而家太多功課,攪到個人無晒休息空閒感,咪顧住睇卡通囉!所以我覺 ...
九華有無機呀? 無報嗎?

IloveJJ 發表於 19-2-22 11:29
當然無啦!我哋港島嘛!係都報港華啦!不過都無報港華,因為我仔想抽KC,寧願揀間勁既聖若瑟,留機會抽。
...
又係你自己話想揀間適合既, 九華咪適合囉, 九華好過港華丫嘛, 我唔知港華同九華係咪同一個風格喎, 如果係, 就應該揀港華啦, SJC聽聞都唔嘢少喎。

IloveJJ 發表於 19-2-22 12:48
港華係同一風格,但自行揀咗,咪無得抽KC囉?
咁其實如果合適, 我又覺得OK喎。見你揀SLS, 應該都唔係非B1不入既人嚟, 咁如果港華同九華一樣風格, 咁又幾合適喎。正如我兩間, 入到我都開心的, 唔一定要入自一果間。

IloveJJ 發表於 19-2-22 10:46
咁其實你中文唔好,都要攪架喎,要攞3先入到大學架嘛!

唉! 講起中文我又頭都痛埋。我已經同仔講過中文都要合格先可以讀大學,阿仔唔知幾時先開竅。