用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 上課專心
樓主: IloveJJ
go

上課專心

little_yolky 發表於 19-2-21 16:33
唔係話好好, 係好囉。資源好D, 英語語境又好D, 出埠見識機會又多D。C6返咗工, 係唔駛赤字咋, 你睇下小時了 ...

贊同見識係多啲,仔由小四開始可以去excursion, 唔係玩玩下㗎, 要幾個同學合作做project,每年學期尾都有喺學校做展覽, 去到中學都要做,呢啲係我哋帶旅行都唔會有嘅學習機會。

考慮下培僑書院,我仔都係上堂唔專心,遊魂,自言自語。但老師少投訴及今年上學期品行B+,受寵若驚的感覺呀,曆史新高。

IloveJJ 發表於 19-2-21 09:42
上堂係咪一定要專心先會識呢?測考既內容,係咪書本都會有?功課又有指示,咁其實聽唔聽,係咪都會識做功課 ...

天資聰穎才有資格唔專心。
天助自助者,  別再怨天尤人

IloveJJ 發表於 19-2-21 17:53
請問係邊間培僑呢?
响大圍呀, 咁遠我都唔敢介紹你。

回覆 IloveJJ 的帖子

大圍培僑書院

回覆樓主

我個仔話比我知佢上堂專心+完成功課就識哂,平日唔洗溫書,quiz或考試都係前一日先溫書和做吓練習,成績keep住ok。

但是佢好多時會走堂去咗比賽,佢又可以識無上堂d野,我都覺得好神奇啊

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 19-2-21 14:24
我覺得係,各人有唔同觀點吧!剩係一個之鋒,我已對呢間學校無興趣。何況我哋去sls1分鐘,有乜可能過海讀 ...
唔好介意,其實都係sls家長嘅comment,又未必真係咁差嘅,我估

little_yolky 發表於 19-2-21 13:01
當年阿妹遊魂, 老師無投訴, 直接扣操行分。
扣操行就遇左啦!操行常年徘徊B- 至B+之間,大部分B。

絕大部份小學都要求紀律(包括有出名自由的中學部的小學),而老師們亦好少偷懶,執正嚟做--我孩子就是這個傳統的受害者,我亦足足煩惱了3年。但升中後會有所不同,男校,男校,男校,好重要所以講三次。越自由嘅男校越適合這類孩子,例如,拔萃,喇沙,華仁,St Joe,SPC等。因為宗旨改為你聽唔聽書自己負責,唔好影響人就得。

我自己都是讀男校,越勁嘅同學越唔聽書,上堂做自己嘢,按自己進度讀書。

捱多一年就可以甩難,忍下啦,我都是這樣捱過來的。

IloveJJ 發表於 19-2-21 23:29
謝謝你呀!我都係咁打算,所以我都係選男校,但你講嗰啲都唔易入,你認為之後寧願揀B2既男校,定B1既男女 ...

唔敢俾意見你呀!硬是覺得男女校,女校嘅紀律要求高啲。我讀男校,阿仔讀男校,認知上啲男仔曳,貪玩到無倫這個幾十年冇變過。好多時發夢,瞓覺,做自己嘢根本冇人理,屬於乖一類添。一個小學被標籤操行有問題嘅孩子,到中二竟然攞到Very Good,但行為冇變過喎。

IloveJJ 發表於 19-2-21 23:51
係呀!所以我咪就一心想揀男校囉!問題係第二志願第三志願,咁B1男女校成績好啲,但B2係男校,揀咗就入硬! ...

真的好難揀,只能了解多啲B1男女校嘅紀律程度。同樣是女校,SMCC和MCS簡直係天與地,所以B1男女校可能都有寬容嘅。

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 19-2-21 22:33
咁佢應該係非精英班既家長啦?因為我發覺非精英班既評語好差。
無程程點會問,聽聞不滿啲學校policy同老師態度,同精唔精靈無乜關,不過你應該都收唔少料,衡量過ok就放心去讀啦

醒目開學勳章

akys 發表於 19-2-21 22:52

絕大部份小學都要求紀律(包括有出名自由的中學部的小學),而老師們亦好少偷懶,執 ...
你覺得男校一定咁鬆?